Inlägg från: Agda90 |Visa alla inlägg
  • Agda90

    Varför är du inte vegan?

    Anonym (Högerkonservative Veganen) skrev 2024-01-18 15:14:53 följande:

    För min del är grundfrågan inte "hur", utan "att". Dvs det är inte typen av djurhållning som gör mig till vegan. Oavsett hurdan djurhållningen ser ut är ju slutet det samma för djuren-döden.


    Jag vill alltså inte reformera systemet utan fasa ut systemet. Det är  själva den etiska grundfrågan jag är intresserad av. Varför över huvud taget föda upp kött- o mjölkdjur och bedriva fiske? Varför överhuvud taget föda upp kännande varelser och döda dem?


    Jag är för en fallande efterfrågan på animalier som på sikt, enligt de ekonomiska sambanden på marknaden, leder till en avveckling av uppfödning av produktionsdjur och en inriktning på livsmedelsproduktionen mer åt det vegetabiliebaserade hållet.


    Sen kan ett mindre antal individer av de djurslag som idag är produktionsdjur tänkas finnas på privat finansierade  djurfristäder. Sådana finns i utlandet, och kan tänkas uppstå i Sverige också med tiden.


    Optimal föda för oss är inte att utesluta animalier. Vi får i slutändan näringsbrister. B12 brist är inte att leka med!
  • Agda90
    Anonym (Gripen) skrev 2024-01-18 15:30:00 följande:
    Som jag förstått så får vi b12 från djur för att de själva får tillskott av det. Förr i tiden så var grödorna mer näringsrika.
    Nja, B-12 produceras av bakterier i djuret. Så djur får inte tillskott för att få mer b-12 själv. 
    Eftersom b-12 tillverkas av bakterier i tarmarna så finns det inte näring nog som gör att grönsaker kan innehålla b-12. Däremot om grödorna gödslas med koskit och du inte tvättar dem överdrivet noga så kan du få i dig b-12 på det viset men aldrig i den mängd som kroppen behöver. 

    Är man vegan eller vegetarian kommer man att behöva tillskott av b-12 och även vitamin D

     

  • Agda90
    Anonym (Högerkonservative Veganen) skrev 2024-01-18 15:56:04 följande:

    Jag är 60 och för en månad sen sa sköterskan på en mottagning att jag hade värden som en 20-åring i blodtryck, HB, blodsocker och i mina blodfetter. B-12 har jag köpt som tillskott, 


    Jag tänker inte gå tillbaka till att äta animalier. Jag är helt nöjd med min kost även om du inte anser den optimal. Jag tänker fortsätta med den.


    För min del kändes det som en befrielse när jag hoppade av köttnormen o slutade med kött /fisk. o blev laktovegetarian. Senare fasade jag ut mejeriprodukterna, och jag tror jag fått bättre blodflöde isamband med det, renare kärl - typ mindre plack där.


    Mejerier är inte bra för oss. Mjölk är för snabbt växande kalvar. Så där är vi eniga. Jag strävar efter en optimal kost där jag inte behöver äta kosttillskott. Det är MITT mål. 


    Vidare anser jag att man aldrig ska prisa en kosthållning som den allra bästa utan att ta upp bristerna. Vill någon vara vegan så finemang - men då ska personen veta att b-12 och d-vitamin måste man ta tillskott av och jag anser att den som anser att vegan kosten är "da shit" också ska informera om bristerna med den.

  • Agda90
    Anonym (Högerkonservative Veganen) skrev 2024-01-18 17:58:57 följande:

    För min del tänker jag inte bara på mig själv och inte bara på människor. Jag är vegan av främst djuretiska skäl, även om jag också tror jag fått en bonuspåverkan i o med bättre blodflöde. Jag har också  etiska mål på olika livsområden, bla relaterat till kosten


    Sen ser jag det inte som en brist att jag tar något tillskott. Däremot om jag inte gjorde det kunde det vara en bristsituation. Men visst ska man kunna var aärlig om fakta om olika koster då. Jag tror att  vad gäller barmhärtighet/ ickevåld/ kärlek till icke mänskliga varelser så är vegankost (en bra sådan) "da shit".


    Och jag anser att det kött som hamnar på min tallrik ska komma från djur som har levt ett bra liv. Jag har inga problem med att det föds upp djur som ska bli vår föda. 
  • Agda90
    StudierKemi skrev 2024-01-19 11:00:29 följande:

    Hej,


    Jag har sätt dig i andra trådar och jag tycker att du säger många bra saker (jag var nära på att trycka på "Följa"-knappen, men jag gjorde inte det för att jag är blyg, ha ha. Men den här gången håller jag inte med dig, tyvärr. Det går inte att komma på en kost där man inte behöver kosttillskott längre (där man inte får näringsbrist). Vi är för många människor på jorden och jordarna är därför utarmade/exploaterade. Man använder konstgödsling (kosttillskott) för att det ska vara tillräckligt med t.ex. koppar, järn och zink i jorden. www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/har-gronsaker-frukt-och-spannmal-blivit-mindre-nyttiga


    Så du överlever öht för att man berikar jordar med kosttillskott. Sedan är det egentligen inte okej att bo i Sverige utan att ta D-vitamin kosttillskott, för att det ogästvänliga klimatet ger av naturen för lite sol. Alla i Sverige måste ta D-vitamin under vinterhalvåret, då solen står för lågt och därför filtreras UV-B strålar bort. "De nya Nordiska näringsrekommendationerna speglar det här genom en höjning av rekommendationerna av D-vitamin från 7,5 till 10 mikrogram (µg) per dag för barn och vuxna." nordicwellness.se/inspiration/halsa/nar-ger-solen-tillrackligt-med-d-vitamin/


    Alltså är det inte möjligt att finnas till utan indirekta kosttillskott i världen. Och när man blir äldre och skörare (ibland långt tidigare än så) så måste man ta B12-kosttillskott ändå trots att man äter kött, mejerier eller/och ägg. Det är väldigt vanligt att äldre har brist på B12 utan att vara veganer, så den bristen är naturlig. Och veganer måste ta B12 för att det inte är naturliga omständigheter i naturen, att det finns en och en annan myra eller liten, gömd mask i äpplet som man missar och äter upp, eller att det är lite jord kvar på grönsakerna (jordarna var renare och näringsrikare förut) och utan sånt får man B12-brist. Man berikar djurens foder väldigt mycket med B12 för att så många människor får brist på denna trots att de äter kött.


    De som inte äter grönsaker får andra näringsbrister istället. Växter använder magnesiumjoner för fotosyntesprocesser och denna finns i klorofyllmolekylerna. Denna är viktig för att t.ex. solljus ska kunna användas för deras överlevnad, och för att kunna tillverka glukos. Det här kan jämföras med när djur behöver järn för att transportera syre inom sig med järnjoner. Alltså får man magnesiumbrist som kan leda till döden om man inte äter tillräckligt mycket grönsaker. "Magnesium är ett av de kvantitativt viktigaste mineralämnena för växter och djur." www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/magnesium "Magnesium ingår i klorofyllet" svensktradgard.se/media/bjsjrbfk/faktablad_12_vaxtnaring.pdf "Klorofyll (...) fångar upp solens energi" www.faktabasen.se


    Här i kalla Sverige skulle vi inte klarat oss utan riklig import av frukt och grönsaker under vinterhalvåret. Om vi skulle försökt vara utan skulle invånarna ha dött i svält eller kaninsvält i många fall (det när man försöker att överleva på kaninkött, men man dör p.g.a. näringsbrist och proteinförgiftning). Tänk även på att om man vill bota cancer så är det inte heller naturligt att tillföra cytostatika läkemedel, eller att borsta tänder med fluor-berikad tandkräm för att inte få hål, eller att använda antibiotika (de flesta av oss skulle varit döda i tidig ålder utan) o.s.v.


    Alltså kan man inte finnas till utan onaturliga transporter i världen, konstgödsel, kosttillskott, läkemedel, ofta även tandkräm m.m. och inte heller utan grönsaker. Dessutom är det utmärkande för människosläktet att man känner empati för andra varelser, så man är "mindre människa" om man inte bryr sig om deras öde. "Empathy: The Ability That Makes Us Truly Human": www.psychologytoday.com/us/blog/out-the-darkness/201203/empathy-the-ability-makes-us-truly-human


    Jag hinner inte svara på allt som du har skrivit men det var väldigt intressant

    Jag håller med dig om d-vitaminet. Vi behöver tillskott av det. Det jag syftade till innan gällande att bli vegan var att man inte ska prisa en kosthållning utan informera om allt. Folk tror ju på fullt allvar att bara de blir veganer så blir allt skitbra! 5-10 år senare kraschar kroppen och ingen fattar varför. (Kort sammanfattat),

    Människosläktet är det mest seglivade som finns. Vi kan misshandla våra kroppar år efter år efter år med dålig kosthållning utan att det märks. Vissa märker det direkt medan andra kan förpesta kroppen i decennier. Är det då konstigt att man får sämre näringsupptag som äldre om man kör kroppen i botten under en livstid (jag menar inte alla men det finns ju undantag till regeln)?

    Vad gäller rekommendationerna om d-vitamin. De nya rekommendationerna är inte baserade på vad männisokroppen behöver utan mer klimatbaserade. I vegans kost får man i sig mindre d-vitamin. Det måste ju kompenseras på något vis, eller hur?

    Kost och kosttillskott kan man diskutera i det oändliga för det finns massor av teorier, en del forskning och många andra tankar och ideer. 
    Jag har personligen fått lära mig den hårda vägen vad som händer när kroppen blir slutkörd och är glad att jag hittade en läkare inom funktionell medicin för den vanliga vården var inte intresserad av att jag skulle bli frisk. Man sopade skiten under mattan och försökte få mig att äta antidepressiva. När jag frågade varför jag skulle knapra lyckopiller var svaret "vi hittar inget fel på dig så det måste vara mentalt". Tack och adjö. Jag gick därifrån med knutna nävar för jag höll på att smälla av!
    Jag gick hem, letade upp den bästa läkaren som arbetar med funktionell medicin. 2 år senare och 50 000 fattigare är jag i alla fall frisk! Det som funkade för mig funkar inte för andra. Vi har olika problem och olika behov. Men över lag hade folk behövt lära sig vad våra livsmedel gör med kroppen på lång sikt och då är köttet det minsta problemet. 

    Jag älskar såna här ämnen. Man hittar alltid något nytt att nörda ner sig i och diskutera. Att diskutera sånt här med folk som brinner för ämnet kost och hälsa och som är pålästa gör att jag alltid hittar något nytt att läsa på om!
  • Agda90
    Anonym (Älggryta m kokt potatis) skrev 2024-01-19 12:16:11 följande:

    Jag är inte vegan, anser att vi människor står överst i näringskedjan och mår bäst av en blandkost. Nu är det dax för stekt strömming, potatismos och rivna morötter, till detta hoppas jag få  både hårdbröd och en liten lättöl.

    Med en varierad kost behövs inga tillskott om man är frisk, passa på att gå en sväng i solskenet nu på lunchen istället!


    Även med en varierad kost kan man behöva kosttillskott. 
    Oftast är det d-vitamin som vi behöver. Och det hjälper inte att gå ut i solen på lunchen nu under vinterhalvåret. Solen står för lågt för att kroppen ska kunna bilda d-vitamin
  • Agda90
    Anonym (Högerkonservative Veganen) skrev 2024-01-19 13:16:39 följande:

    Är det ett bra liv att från början födas upp för att dödas och att ens kropp ska säljas? Man kan in alla fall inte säga som djuruppfödare att man älskar sina djur om man gör så.  För vad är det för kärlek att döda och sälja den man älskar?


    Slutet är ändå det samma, hur "bra liv" djuret då än haft. Hon/ han dödas.


    Och inte heller som konsument kan man säga att man älskar dessa djur. Jag älskar djur. Av detta skäl så upphörde jag med att äta dem och djurprodukter.


    För mig kändes det som befriande.


    Jag som inte kan äta baljväxter eller spannmål eller en del nötter har inte mycket alternativ inom vegankosten att mumsa på. Jag blir sjuk av det jag skrev ovan. 

    Och nej, jag ser fortfarande inga problem med att äta kött torts det du skriver. 
  • Agda90
    Anonym (Högerkonservative Veganen) skrev 2024-01-19 13:16:39 följande:

    Är det ett bra liv att från början födas upp för att dödas och att ens kropp ska säljas? Man kan in alla fall inte säga som djuruppfödare att man älskar sina djur om man gör så.  För vad är det för kärlek att döda och sälja den man älskar?


    Slutet är ändå det samma, hur "bra liv" djuret då än haft. Hon/ han dödas.


    Och inte heller som konsument kan man säga att man älskar dessa djur. Jag älskar djur. Av detta skäl så upphörde jag med att äta dem och djurprodukter.


    För mig kändes det som befriande.


    Jag glömde, en del nattskärsväxter kan jag inte heller äta. Eller äter jag en på en måndag så får jag vänta till torsdag innan jag kan äta en annan. Ris funkar inte heller. 
  • Agda90
    Anonym (Högerkonservative Veganen) skrev 2024-01-19 13:31:03 följande:
    Jag vet inte mycket om just dig, och jag säger inte bestämt vad just du  ka äta, men jag tror inte att du har den kärlek till djur som jag har. Jag ser ett problem med att döda kännande varelser om man inte måste för att överleva. Jag skulle åtminstone inte använda ordet djurvän om dig utifrån din ståndpunkt. De som jag kallar djurvänner ser nämligen ett problem. Sen har du förstås en annan situation än de som kan äta sådant du inte kan.

    Jag hör att du inte är uppväxt på en bondgård som har fått se livet från A till Ö. 
    Oavsett vilken situation jag hade haft så hade jag valt att äta som jag gör ändå. 


    Jag förstår att det är svårt att ta in att jag kan vara djurvän och ändå äta kött. Det blir en krock. Men där får du acceptera att alla är olika. 
    Du kallar dig själv djurvän. Men när du en grönsaksvän? Det finns forskning på att grönsaker känner. Forskare på Lunds universitet har kommit fram till att bla lök känner när man skär i den. Och hela poängen med att välja vegan kost för dig var väl att inte tillfoga skada? 

  • Agda90
    Anonym (Högerkonservative Veganen) skrev 2024-01-19 15:21:35 följande:
    Nej, inte riktigt. Om ens egen kropp bryts ned av nedbrytare efter att kroppen dött är det inte samma sak som att aktivt t.ex föda upp och döda kännande varelser. Jag är för min del positiv till vegetabiliebaserad föda och till att på sikt fasa ut uppfödning av kännande varelser i form av kött- och mjölkdjur och fiske. Jag lever heller utan att vara en del av ett system som bygger på aktivt dödande. Jag trivs bra med att vara vegan.
    Och jag trivs med mitt val av kosthållning. Det är upp till var och en vad de vill äta och där är det det ska stanna. Ingen ska bestämma vad någon annan väljer att stoppa i sig. 
  • Agda90
    Anonym (Högerkonservative Veganen) skrev 2024-01-20 17:29:15 följande:

    Jag har hår , "trots att jag är man och 60", kanske delvis pga kost (renare blodkärl än förut), men också delvis pga arv. Min pappa behöll sitt hår (har nog det anlaget därifrån), medans morfar var mer tunnhårig.


    Är du säker på att ingen vegetarisk kost hade varit bättre - eller att  du ej kan äta delvis vegetariskt, lite åt flexetariska hållet.



    Du är man....En kvinna i fertil ålder har något som kallas för MENS. Då behöver vi bygga upp våra järndepåer ordentligt för att inte få jänrbrist. 
    Ett bra HB säger inte allt. Det sista som sänks är just HB värdet så när HB värdet börjar dala då kan man redan ha en rejäl järnbrist!
  • Agda90
    Anonym (Högerkonservative Veganen) skrev 2024-01-22 11:07:11 följande:
    Jag vet. När jag var blodgivare så gav jag 4 gånger per år, och kvinnor gav 3 gånger per år. Vet inte om det är samma idag för blodgivning. Men jag tror i o f s inte att alla kvinnliga veganer har järnbrist.
    Eftersom man varnar för just järnbrist om man som kvinna väljer vegankost så verkar det som att risken är stor. 
  • Agda90
    Rataxes skrev 2024-04-09 13:33:13 följande:

    Vad skulle jag göra med de vildsvin och hjortar jag skjuter om vi inte åt upp dem? Bästa maten man kan få tag på, närproducerat utan kemikalier eller antibiotika.


    Vildsvin är inget jag uppskattar en hjort!! En bra köttbit från hjort och ett gott vin. Det tackar jag aldrig nej till!
  • Agda90
    Anonym (Tänk på andra) skrev 2024-04-18 19:48:32 följande:
    Det är därför vi behöver förbereda maten innan vi kan äta det. Gå ut och ät en död räv och se hur långt in på den du kommer.
    Vi kan inte äta råa bönor (många sorter i alla fall) för då riskerar vi akut matförgiftning pga ett protein som heter lektin. Bönorna kräver blötläggning och upphettning för att lektinerna inte ska kunna göra någon skada. Så din poäng med räven faller ganska platt. 
  • Agda90
    Anonym (M) skrev 2024-04-24 12:15:13 följande:
    Det var inte det jag frågade, frågade alltså om någonting annat än marker och det
    Då får du förtydliga lite. Vad menar du med "det"?
    Att insekter dör är väl rätt illa? Dör våra pollinerare så blir det ingen mat till någon. Eller menade du något annat med "det"?
  • Agda90
    Anonym (M) skrev 2024-04-24 13:57:02 följande:
    Marker och det = marker, öppna landskap osv. Min fråga i det inlägget gällde inte marker och det, alltså jag ifrågasatte inget om det - öppna landskap osv. Så du behöver inte tala om för mig betydelsen av öppna landskap, marker osv för jag ifrågasatte inget om det.
    Är inte det illa nog menar du?
    Att betesmarkerna växer ingen och att vi inte har några pollinerare? Våra insekter håller redan på att dö ut pga kemikalier som används inom jordbruket. Försvinner betande djur försvinner den naturliga gödslingen och konstgödsling ökar samt kemikalierna i jordbruket = ännu fler insekter dör. 
Svar på tråden Varför är du inte vegan?