Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Varför är du inte vegan?

    VerklighetsFisken skrev 2022-03-21 16:23:09 följande:
    Varför är du inte vegan?
    1. För att jag inte anser det är moraliskt fel att äta kött. Många djurarter äter kött eller annan animalisk föda.

    2. För att jag tror man mår bäst av en blandad kost. Det finns forskning som pekar på att en kost innehållande kött (mycket protein) är ett bidragande skäl till den långsiktiga fysiska och mentala utvecklingen, bl.a. vad det gäller intellekt och hjärnans storlek hos homo sapiens.

    3. Det är svårt att helt ersätta kött då vi får i oss mycket av proteinet, järn och vitamin B12 genom kött.

    4. För att jag gillar kött.
    Även om jag också gillar mycket av födan från växtriket, så har jag svårt för vissa av de jag måste äta mycket av för att ersätta kött.
  • Tom Araya
    Anonym (Tänk på andra) skrev 2022-03-23 13:03:12 följande:

    Djuren mår inte jättebra av det. Ordet moralfilosofi kanske inte är ett korrekt ord och allt men vi är bokstavligen talat på ett forum där frågor har ställts. Kanske borde låta ett misstag gå och istället sluta plåga djuren.


     


    Jag känner två stycken personer som har rökt sedan de var små och mår fortfarande bra. Båda är 76 år. Rökning är jätte bra! Wow...


    Många av de djur vi idag föder upp för kött, mjölk, ägg, skinn, päls e.t.c. kommer att dö ut då de inte skulle klara ett liv i det vilda.
  • Tom Araya
    mari123 skrev 2022-03-23 15:58:16 följande:
    JO de klarar säkert ett liv i det vilda om man väntar några generationer. Först är det många som dör av svält och i trafiken etc etc......MEN så till slut har vi vilda kor och höns i naturen.  En och annan tjur också och då är det slut med bärplockande i våra svenska skogar.........
    Nej, det finns många boskaps raser som under lång tid avlats för att bli produktiv tamboskap och som inte är anpassade för ett liv i det vilda. Dessa kommer att dö ut. Det finns inte utrymme för den evolution som skulle kunna ändra på det, då det förutsätter att en mängd av djuren överlever i flera generationer i det vilda.
  • Tom Araya

    Jag är inte vegan för att jag gillar kött, tror på köttets nytta som kost och jag tror det är bra att vi har boskap som betar på marker och naturligt gödslar dem. Flera av de arter av boskap vi har idag är framavlade för just detta och kan inte leva vilt. Så dessa kommer at dö ut om vi inte fortsätter att konsumera föda upp boskap för animalisk föda.

    Däremot anser jag att alla djur, även tamboskap ska få leva ett bra liv, men det är en annan fråga än den om vilken kost vi håller oss med.

  • Tom Araya
    Anonym (M) skrev 2024-04-22 13:38:17 följande:
    Bortsett marker och det, vad menar du att skulle göra för skada om dessa djur skulle dö ut?
    Det beror alldeles på hur man ser det, för vissa är det nog ingen skada, medan andra kan se det som att vi förlorar något värdefullt.
  • Tom Araya
    Björkenli skrev 2024-04-21 23:15:12 följande:
    Håller med. 

    Argumenten att djur äter djur i naturen är ett argument jag hade köpt om vi fortfarande levde på stenåldern. Man gör det man behöver för att överleva. 

    Det kan knappast användas som ursäkt för att djur plågas på det fruktansvärda sätt som sker nu i "köttindustrin". Bara ordet är ju fruktansvärt. Det är levande varelser med känslor precis på samma sätt som vi.  De är inte intelligenta som oss, men alla som haft husdjur vet ju att djur har samma förmåga att uppleva glädje, sorg,  ångest,  rädsla osv som vi. 

    Alla negativa känslor tvingas de uppleva innan de mördas. 

    Jag råkade se ett klipp på hur kycklingar behandlas också. I äggindustrin vill man ju ha honor som värper ägg.  Alla kycklingtuppar kastas levande in i en kvarn.  Det är helt makabert. 

    Jag skäms för att tillhöra det mänskliga släktet. 
    Om hundra år kommer vi se tillbaka på detta beteende mot djuren och inte förstå vad vi tänkte. 
    Föda har alltid handlat om att överleva (det gör det även om du äter vegetariskt), men du vill göra det till något ideologiskt.
  • Tom Araya
    Björkenli skrev 2024-04-23 19:29:13 följande:
    Ingen svälter i dagens samhälle är själva poängen.  Djur dödar djur för att de skulle dö annars. Vi dödar inte djur för att vi skulle dö annars, utan för att vi väljer att göra det trots att vi skulle överleva alldeles utmärkt utan (tom bättre enligt många forskare). 
    Alla behöver mat. Vi köper våran i affären medan djuren hämtar sin i naturen, främst. Det är inte där skillnaden ligger som säger huruvida en art rimligen ska/bör/måste äta animalisk föda eller inte
    Exempelvis så köper vi animaliska livsmedel till våra husdjur som äter sådant.
Svar på tråden Varför är du inte vegan?