Inlägg från: VerklighetsFisken |Visa alla inlägg
  • VerklighetsFisken

    Varför är du inte vegan?

    Hej,


    Veganism är en moralfilosofi, inte en någon slags kost eller något man gör för klimatet i sig. Definitionen av veganism: The word ?veganism? denotes a philosophy and way of living which seeks to exclude ? as far as is possible and practical ? all forms of exploitation of, and cruelty to, animals for food, clothing or any other purpose; and by extension, promotes the development and use of animal-free alternatives for the benefit of humans, animals and the environment. In dietary terms it denotes the practice of dispensing with all products derived wholly or partly from animals.


    Tre frågor.


    1. Kan du vara en djurälskare och bidra till allt elände som djuren får gå igenom för ditt nöja, alltså smak.


    2. Vad är den moraliska skillanden mellan en hund och en gris. Varför skall hundar älskas och ges liv men inte grisar.


    3. Varför är du inte vegan?


    Veganism är en moralfilosofi, inte en någon slags kost eller något man gör för klimatet i sig. Definitionen av veganism: The word ?veganism? denotes a philosophy and way of living which seeks to exclude ? as far as is possible and practical ? all forms of exploitation of, and cruelty to, animals for food, clothing or any other purpose; and by extension, promotes the development and use of animal-free alternatives for the benefit of humans, animals and the environment. In dietary terms it denotes the practice of dispensing with all products derived wholly or partly from animals.

    Jag försöker inte sätta dit något eller påpeka något, utan jag är genuint intresserad.


     


    Tack!


     


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2022-03-21 16:24
    Jag skulle byta ordning på inlägget, därför får definitionen två gånger, förlåt! =)
  • Svar på tråden Varför är du inte vegan?
  • VerklighetsFisken
    Anonym (XXX) skrev 2022-03-21 16:29:52 följande:

    Inga problem med att äta djur. Det har inte djur heller. Vissa djur äter även människor. Så det är som det ska. Dessutom kan de flesta människor (kanske inte veganer) skilja på husdjur och övriga djur. 


    Tack för ditt svar.


     


    Först av allt bör vi inte basera vårt ansvar och beteende på vad djuren inte har problem med. Djur har inte problem med att visa dominans genom att skada eller döda sina kamrater.


     


    Människor kan såklart skilja på husdjur och andra djur. Hur är det relevant med det jag frågade? Vad gör det okej för en att döda en gris men inte en hund?


    Som vegan kan jag skilja på en hund, till exempel att hundar generellt sätt är dummare än grisar och är inte är lika själviska. :/

  • VerklighetsFisken
    Anonym (Sanna) skrev 2022-03-21 16:34:56 följande:
    1. Skulle nog inte gå omkring och kalla mig djurälskare direkt. Ogillar betydligt fler djur än jag gillar.
    2. Ingen aning. Gissar att hundar bidragit till exempelvis jakt och skydd, till skillnad från grisar. En hund kan exempelvis leda till fångst i form av fågel och älg, och samtidigt ge skydd mot inkräktare. Så en hund som hålls levande istället för att ätas upp kan bidra till att man får en massa mat. Så har inte grisarna hjälpt oss, men däremot bidragit med just mat. Generellt sett skulle jag säga att det finns mer att äta på en gris än en hund också, hundar har inte riktigt samma mängd kött. Men i andra länder äter man just hundar, Kina exempelvis.
    3. Gillar kött, har inget emot att produkter och mediciner testas på djur innan oss människor m.m. Tycker exempelvis det är fullt rimligt att testa om medicin skadar råttfoster innan man testar om det skadar människofoster. Massa skäl egentligen. 

    De flesta hundar är värdelösa när det gäller jakt och vara bra för människan. Dessutom lever vi inte under en tid där vi behöver använda hundar för överlevnad t.ex. Om anledningen var att grisar innehöll större mängd kött så är det väl fortfarande inte okej? Nu förstår vem som helst att en människa och ett djur inte har samma värde, men att det vi delar på tillräckligt mycket egenskaper som gör att det är onödigt och omoraliskt att döda djur som människa. Jag vill inte höra "människar är inte lik ett djur", för att det är inte poängen.


     


    Att gilla smaken av kött är helt okej, men det är inte en bra anledning till att använda djuren. En människa kan till exempel gilla att sparka på katter eller skjuta små barn, betyder inte att dem skall göra det. Det finns ett offer bakom dem handlingar.

  • VerklighetsFisken
    Fjäril kär skrev 2022-03-21 16:43:31 följande:

    Jag är inte vegan av hälsoskäl samt av egen fri vilja. Det finns ingen lag på att jag måste vara vegan oavsett vad man än må tycka om djur/miljö/klimat/ekonomi etc. Vi lever i ett fritt land. 


    Hälsoskäl som till exempel? Inte tillräckligt med protein? B12? Omega 3? Järn? Energi? Skicka gärna vetenskapliga studier som källa om det är något generellt. :)


     


    Egen vilja? Inget fritt val när det är ett offer som står bakom valet, precis bakom med kniven i halsen... Eller i en gaskammare.


     


    Om det vore lagligt att göra något betyder det att vi SKA göra det?

  • VerklighetsFisken
    Embla twopointoh skrev 2022-03-21 17:03:20 följande:

    Vegansk kost är inte en fullgod ersättning för en blandad kost eller ens en vegetarisk kost. De flesta veganer har antingen brister eller behöver äta kosttillskott för att få i sig allt kroppen behöver.

    Jag har inget intresse av att lägga den tid och pengar det kostar att äta veganskt, förutom att maten i sig inte är så värst god. Det finns gott veganskt också, men inte tillräckligt för att äta det jämt.

    Man kan bry sig om djur och fortfarande äta dem. Det går att köpa Svensk kött eller till och med närproducerat, om man vill bidra till bättre djurhållning istället för  kött importerat från länder där reglerna inte är lika strikta och de dessutom pumpar djuren fulla med antibiotika.

    Vegetariskt är en helt annan femma än veganskt. Det är mer rationellt och konsekvent. Det är också rätt intressant att den majoriteten av veganer står till Vänster politiskt. Jag har inga konkreta siffror på det, utan går efter min upplevelse, så om någon har siffror ser jag dem gärna, även om jag har fel.


    En "vegansk" kost är en fullgod ersättning för en blandad kost, en kost som kommer lika nära är en MESTADELS växtbaserad kost, alltså en liten kött bit här och där men den har kritiserats för att den i princip är vegansk med några köttbitar som inte tillägger mycket alls. 


    Sedan vill jag påpeka att det enda man inte kan få i sig från växter är Vitamin B12, om man inte vill äta jord. =)))) Djurprodukter idag innehåller det för att vi ger kossorna tillskott och sedan säger att det är "naturligt". Absolut skitsnack. Samma sak med Vitamin D. De flesta svenskar BEHÖVER tillskott till det för att djurmat innehåller inte tillräckligt alls, speciellt för mörkhyade som lever i Sverige. Resten av näringen finns i maten utan tillskott.


     


    Intresse för att djuren inte ska plågas för lite smak och tid? Att vara vegansk är inte dyrt, utan motsatta till dyrt. Om du vill käka påhittade "Beyond" kött, ja det blir dyrt, samma som att käka mycket oxfile eller lax. Jag lever i princip ute på landet i Norrland och har säkt kostnaderna drastiskt, och jag äter mycket. Över 3000kcal per dag dessutom äter jag fejkkött då och då. Jag åt mycket mindre tidigare, innan jag blev vegan, ändå var det dyrt. :/ Det plus att köttindustrin inte hade existerat rent ekonomiskt för att staten pumpar pengar. Medans vi filterar vår mat genom djuren och får bara en andel av det tillbaka... Super..


     


    Man kan inte bry sig om någon och sedan ta deras liv för att äta upp de. Hade jag älskat min dotter om jag uppfostrade henne bra och sedan vid 10 årsåldern bestämde jag mig för att det var dags att äta henne. Samma exempel kan göras med ett hund/katt om man blir arg med människoargumentet. Varje land säger att de har det mest etiska systemet men det skiter sig fullständigt när du går in där och när du faktiskt tänker efter att djuret dödas oavsett, mot sin vilja.


     


    Jag är vegan och står höger inom ekonomi politik, alltså är jag kapitalist. Jag är långt ifrån vänstern. Jag tror på man röstar med plånboken i helhet. Såklart ska det finnas begränsingar, som t.ex. inte utnyttja barn i arbete osv.. Men jag tror dig, dem flesta som man får höra ifrån hänger lite mer på vänster. Det har dock ingen betydelse om varför en ska bidra till plågeriet.


     


    Vegetarianism eller vad det nu är heter är allt strunt. Det är värre än att vara en köttätare. Djuren i den industrin plågas rejält för lite bebis mjölk som vi människor har blivit lurade på att vi behöver. Vegetarianer är oftast också västerliggande vill jag påpeka.

    Men tack för ditt svar. Hoppas att du någongång vaknar till en av de värsta orättvisorna just nu i vårat land, våran värld.


     


     


     


     


     


     

  • VerklighetsFisken
    Fjäril kär skrev 2022-03-21 17:25:40 följande:
    Om du vill ha vettiga svar får du ta av dig din foliehatt och kliva ner från dina höga hästar och sluta med konspirationsteorier..

    Födoämnesallergi sedan barnsben, jag har begränsat utbud av vad jag får äta utan att bli sjuk. Så stora delar av veganutbudet är exakt vad jag absolut inte får äta. Jag är dessutom diagnostiserad med selektiv ätstörning och en blandning av hetsätning/bulimi/ortorexi/anorexi. 

    Konspirationsteorier som? Höga hästar? Veganer rider inte =) Nej, men jag står inte över dig. Har inte sagt det heller. Om du ska ta illa upp från mitt svar så kan det nog vara så att du känner dig på fel sida och vill försvara det onda som händer mot djuren.


    Allergi mot soja och nötter osv..? Det är inte allt från växtriket. Jag har själv haft ätstörningar, seriösa ätstörningar. Varit sjukt underviktig, nu har jag kämpat genom det. Kan inte äta mycket från växtriket, men äter det jag kan och njuter av att må bättre än de flesta i min ålder.


    Att be om vetenskapliga källor är tvärtemot konspiration...


     


    Ha en fortsatt bra dag!

  • VerklighetsFisken

    Därför tycker du att det är okej att döda grisar så som vi gör idag? Jag förstår att djuren har haft olika syften och du har svarat bra på den. Men syftet är inte direkt till vad vi använder dem olika djuren till. Vi har använt människor som slavar (mot sin vilja) sedan för evigt. I Sverige och i andra delar av världen. Men vi har nu ändrat synen på det. Nu är det de utsatta djuren som vi föder upp och slänger i gaskammare. Eller skjuter ett skott i hjärtat på dem och kallar det för humant.


     


    Tack för ditt svar! :))


    Du undrade om moralen kring att äta gris men inte hund - det var det jag gick in på. Vi har helt enkelt haft en helt annan användning av hundar historiskt sett (och idag) och därför utvecklades aldrig "bondgårdar" där hundar skulle slaktas för mat. Det var inte så historian gick till - HÄR. Därför blev utvecklingen för hur vi har hundar och hur vi har grisar annorlunda
  • VerklighetsFisken
    Anonym (Sanna) skrev 2022-03-21 18:03:01 följande:
    Eh, jo, att gilla smaken är en bra anledning för MIG. Därför vill inte JAG vara vegan. Och som sagt tycker jag det är bra att använda djur till försök innan människor, vilket också går emot veganismen.

    Att använda djur till försök på extremt viktiga områden inom medicin (inte produkter, utan annat som vi BEHÖVER) är veganskt. Att använda djur till onödiga saker som smak är inte veganskt och inte rätt. Är det okej för mig att äta en efterbliven människa för att den smakar gott? Nej. Och ja för oss människor har det varit naturligt att kannibalisera, det var inte omoraliskt då. Överlevnad var först. Men du kan hitta människor faktiskt mår mycket bättre av att skada människor eller djur. Inte okej. Smak är ett nöje, inget nödvändigt. Speciellt när man kan hitta nöja i princip allt annat kring en, beroende på person.


    Jag tror inte att du sätter dig i djurens ögon. Hade du djort det, hade du inte kunnat försvara det. Empati går att jobba med. Annars hade vi använt människor med "lågt värde" för samhället till att äta dem. Skillnaden är att vi kan sätta oss i deras ögon. Samma sak för hundar som gasas för hundkött. Men grisar och kor.. Äsch vi behöver det för smak för att då blir jag glad...


     

  • VerklighetsFisken
    Anonym (ExVeg) skrev 2022-03-21 18:16:28 följande:

    Var vegan(m perioder av vegetarian) i 24 år, från 12 års ålder. Jag var helt övertygad om att jag aldrig skulle äta djurdelar igen, det var lika självklart som att inte äta upp dörrmattan..

    Men, så blev min hälsa sämre och sämre, åratal av kamp med kost, holistiska dietister, kosttillskott, mediciner, hormonspecialister, alternativmedicin, etc utan resultat..

    En dag gjorde jag det bara, åt en köttbit och jag började gråta samtidigt som min kropp blev ett vilddjur och hälsan vände. På ett ögonblick skrek min kropp efter mer kött..

    Det har varit moraliskt och känslomässigt väldigt jobbigt, vem är jag att ha rätt till liv o hälsa till följd av någons död? Men nu består min kost mest av kött, väljer gräsbetat, eko, åker till gården o klappar på de jag äter, ser hur de har det osv. Men endå, barbariskt.

    Kan inte ursäkta det eg, men att sakta förtvina både fysiskt o psykiskt (ja, jag gjorde alla rätt) eller äta kött blev mitt val, och jag valde det otänkbara och fick hälsan tillbaka... 


    Vegan = djurensrätt. Ingen voodoo kost med sjuka teorier att göra. Du skriver själv att du har följt en udda diet. Att äta t.ex. bara frukt är livsfarligt speciellt om man följer några dårar.


    Du vet inte hur många allätare jag känner till som har käkat extra kött till maten i flera år och nu lider de av permanenta skador. Betyder det något? Tänk efter nu. Bara för att man följer kultdieter så kan man inte säga att en moralfilosi är dålig. Du kan äta gurka till diet och vara vegan. Får du hälsoproblem, kan du inte sedan klandra veganismen.


    Men all respekt till dig om det du säger är sant. Men var inte lättlurad av internet. Du kan må extremt bra utan animaliska produkter. Tyvärr så kräver det logiskttänkande vilket inte många bär på.

  • VerklighetsFisken
    MsFry skrev 2022-03-21 18:20:56 följande:

    Jag har inga problem med att äta djur. Djur äter djur och människan är ett djur tillika omnivor.
    Däremot tycker jag inte att industrin kring köttdjur är okej och äter av den anledningen mycket vegetariskt. 


    Förvånas mycket över disneyfieringen av djur bland vissa veganer, nej en gris är inte mer värd än en hund. Men av kulturella skäl är hundar inte ett djur vi äter här. 


    Djur väldtar djur. Med din logik kan jag våldta en kvinna för att det är naturligt för män att våldta. Bokstavligen talat en del av vår evolution. Nej, sluta. Om man vill följa kultur så finns det kannibalism inom vissa kulturer.


     

Svar på tråden Varför är du inte vegan?