Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Ukraina - Blir vi matade med propaganda eller är det sanning?

    Kan hända att man rapporterar lite mera positivt mot Ukrainas håll, och inte så mycket om ryska framgångar. Det är inte så att man förtiger dem heller, men ger de inte så mycket utrymme. 

    Det finns nog två anledningar för det (minst två, kanske kommer nån på fler):

    Dels så går det bättre för Ukraina än vad man hade trott/befarat. Och dessutom så brukar man försöka när krig pågår att inte sänka moralen i onödan. Visserligen ska pressen försöka vara så neutrala som möjligt, men i ett sånt här läge, när ett land blir överfallen helt oprovocerat, då kan man utgå ifrån att även journalisterna är på Ukrainas sida och vill snarare peppa Ukrainarna så att de orkar fortsätta sin kamp. Det vore ju förödande om man skulle skriva så att alla får intrycket att det inte är någon idé att ens försöka. Håller du inte med om det? 

  • AndreaBD

    Jag tyckte det var en intressant diskussion, tills TS började ge sig på andra, som inte verkar ha antytt något alls. Jag har i alla fall inte upptäckt något sånt. Suck......

  • AndreaBD
    Friger skrev 2022-03-17 09:29:37 följande:
    Jag missförstod och ber om ursäkt för den saken. Läste om. Du har rätt.
    Okej. Då så. :) 
  • AndreaBD
    Friger skrev 2022-03-17 09:22:13 följande:
    Sådant jag tror är propaganda:
    -Ryssland har inte luftherravälde (falskt, du parkerar inte 4 mil lång konvoj och får ha den i fred om du inte har luftherravälde)
    -Civila får vapen (De kan inte slåss..)
    -Ryssland håller på att förlora kriget. (De avancerar)
    -Konvojen (De bygger försörjningslinjer, bränsleledningar o d. Samtidigt inväntar de på att de östliga avancemanget ska komma för att de tillsammans ska ringa in staden. Dock dåligt koordinerat)

    Kan tilläggas att Ukrainska flygvapnet består av Sovjettillverkade flygplan som helt enkelt blev kvar när Sovjetunionen föll. Det är skräp jämfört med de Ryska planen. Finns det några kvar så tror jag det beror på att de inte flyger. Ryssarna skulle skjuta ner dem på en gång.

    Sen att Ryska planen har tappat ordentligt teknologiskt jämte Nato är en annan diskussion.
    Det kan man diskutera om ryssarna har luftherravälde. Men så vitt jag vet så fick inte konvojen vara ifred utan man bombade delen längst fram så att den inte kunde köra och även något längst bak. Det var vad jag hörde. Och att den stod stilla pga att det inte fanns drivmedel. Ryssarna kan ju ha fixat och kört vidare förstås, men om den får vara i fred?

    Jag har sett civila med vapen på videon. Och de har kört en slags grundläggande utbildning också med hjälp av flera andra länder. 

    Att ryssarna avancerar behöver inte betyda att de vinner något i det här kriget. Även om de skulle bomba sönder hela landet, så kan det vara så att de aldrig har någon större nytta av det. Dvs. även om de vinner militäriskt, så har de förlorat mycket, på många plan.

    Vad menar du som inte stämmer om konvojen?
  • AndreaBD
    Friger skrev 2022-03-17 08:41:35 följande:
    Jag påstår att vi får fel lägesbild av vår media. Jag tror även att sådant är farligt i förlängningen. Bättre att veta hur det ligger till.
    Men man får ju veta hur det ligger till - om man inte bara går efter dem största rubrikerna utan läser lite mera. 
  • AndreaBD
    Postman skrev 2022-03-17 09:51:56 följande:

    Svamlar inte alls. Håll koll på tidningar och tv så ser du rätt snart.
    Om man vill intervjua flyktingar så blir det i regel kvinnor, för att männen ju inte får lämna landet. Om man vill intervjua folk som strider så är det i regel män. Så det är ju inte som om journalister skulle ha ett val där! 
  • AndreaBD
    oOOo oOOo skrev 2022-03-17 10:07:47 följande:
    Hur kommer det sig att det helt plötsligt är ok för Ukraina att spela upp videor av tillfångatagna ryska soldater som uttalar sig om hur illa de tycker om sitt uppdrag. Normalt sett brukar inte sådana videos från IS ses som något positivt.
    Den stora skillnaden är dock hur man behandlar fångarna. IS dödade dem oftast. Ukraina lär inte skada dem. Kanske ansluter de sig till och med till dem. De kan råka illa ut om de återvänder till Ryssland, de kommer att ses som förrädare så då kan de lika väl bli förrädare då? Och söka politiskt asyl i EU eller i Ukraina? 
  • AndreaBD
    Anonym (?) skrev 2022-03-17 10:25:49 följande:

     Men tycker det är intressant att media överhuvudtaget inte tagit upp att det finns en gammal överenskommelse efter sovjet-tiden som säger att Ukraina inte får gå med i NATO om de vill vara självständiga. 


    Du menar inte det där med att NATO inte ska utvidgas österut? Det gällde inte specifikt Ukraina, och flera andra har ju sedan dess gått med. Det var ett löfte till Gorbatschov som aldrig blev nedskrivet och som man har struntat i när läget förändrades.
  • AndreaBD
    Flash Gordon skrev 2022-03-17 10:38:53 följande:
    Påståendet bygger på att man skarvat på ett avtal som fanns om det fd Östtyskland när det skulle enas med Västtyskland.

    Där, under en tid, skulle Nato inte omedelbart ta över gamla Sovjetbaser.

    Sedan har det via mun-mot-mun-metoden omvandlats till att "Nato lovade att aldrig expandera österut"
    Japp. Förbundskansler Kohl hade lovat Gorbatjov att Nato inte strävar efter att utvidgas österut. Det var bara muntligt, och dessutom betyder det inte att det aldrig kommer att ske. Bara att de inte skulle vara aktiva och driva något sånt. Om nu några länder, många år senare, absolut VILL gå med, så är det ju inte riktigt samma sak.

    Där är frågan ju också: Måste man ta upp något som ändå inte gör någon skillnad? 
  • AndreaBD
    Postman skrev 2022-03-17 10:59:38 följande:

    Jag tänker inte just bara på själva kriget utan svensk media i övrigt. Konsulteras en expert för tex uttalanden så är det numera i stort sett bara kvinnor. Intervjuar man någon från polisen, sjukvården, polisen så är det en kvinna. Visar man vardagliga bilder så är det oftast uteslutande på kvinnor.
    Men då hör det ju inte in i den här tråden?
Svar på tråden Ukraina - Blir vi matade med propaganda eller är det sanning?