Inlägg från: Mentat |Visa alla inlägg
  • Mentat

    Ryssland har anfallit Ukraina - krig i Europa

    AndreaBD skrev 2023-01-27 18:11:54 följande:
    Det är fakta att västvärlden inte har eller har haft för avsikt att angripa Ryssland. 
    Det är ju också så att när Ryssland blev angripet 1941 svarade väst med att ge massiv hjälp till den angripna parten (trots Stalins historia av aggressionskrig mot Finland)
  • Mentat
    Padirac skrev 2023-02-03 07:32:54 följande:
    Pratar du nu om samma typ av nationer som SD pratar om?  Där Sverige inte är en nation utan svenskar och samer är olika nationer?

    I de delar av världen som lämnat det bruna klantänkandet pratar man om länder.

    Klan- och etnonationalisterna pratar istället om olika 'nationer' som måste hållas isär för det går inte att leva tillsammans enligt deras inskränkta bruna teorier.
    Inser du att du just nu har definierat sametinget som "bruna" klan- och etnonationalister? De talar nämligen om den samiska nationen. Huruvida (sd) gör det har jag ingen aning om, men kan lita på dig i det fallet.
  • Mentat
    Flash Gordon skrev 2023-02-03 12:58:33 följande:
    Låt mig få presentera begreppet: First Nations

    en.wikipedia.org/wiki/First_Nations
    För all del, i så fall kan man ju med den definitionen säga att svenskar är en nation i större delen av nuvarande Sverige, skild från den nation av samer som sametinget upprepade gånger talar om.

    Inte för att det har något att göra med Rysslands anfall på Ukraina att göra, jag reagerade mest på att det skulle vara "brunt" att se svenskar och samer som olika nationer samtidigt som sametinget gör just detta.
  • Mentat
    Padirac skrev 2023-02-04 09:22:03 följande:
    Du missförstår - och det grovt.

    Den etnonationalistiska hållningen är att påstå att varje 'nation' - dvs folkgrupp -  måste leva i ett eget land..


    Är alltså kurdernas kamp för ett eget land ett exempel på "brun" hållning? Har (sd) krävt att samerna skall ha ett eget land eller vill de kasta ut samerna ur Sverige, då samerna själva hävdar att de utgör en egen nation?
  • Mentat
    Padirac skrev 2023-02-04 10:39:25 följande:
    Nej, hur kom du fram till det?

    Snarare är folkmorden på armenier och kurder exempel på brott mot mänskligheten som begås av etnonationalistiska skäl.

    Den bruna hållningen från SD är att de nu erkända minoritetsfilken i Sverige är de enda ickesvenska 'nationerna' som har tillåtelse att leva efter egna traditioenr i Sverige - alla andra folkgrupper ska assimileras till den 'svenska nationen' - fast enligt tex Åkesson är det omöjligt då de kommer från andra geografiska platser på jordklotet,. Etnonationalism och rasism i sitt renaste uttryck.
    Det var ju du som påstod att etnonationalism går ut på att varje folk skall leva i en egen nation och att (sd) står för det, att olika folk inte kan leva i samma land enligt det synsättet. Om (sd) nu står för det borde de ju kräva att samerna ges ett eget land. Kurderna vill ha ett eget land då de är ett eget folk med eget språk, typisk etnonationalism.

    Jag försöker förstå hur du resonerar kring att begreppet måste vara nazistanstruket. Det kan väl inte vara så att ditt resonemang enbart tillämpas på att (sd) skulle vara nazister medan andra som kämpar för samma principer inte är det?
  • Mentat
    Padirac skrev 2023-02-04 11:38:17 följande:
    ja, det är säkert inte ditt fel att du inte förstår.

    ....
    Så strävan efter ett eget land, för det egna folket, behöver alltså inte vara etnonationalism men om (sd), precis som sametinget, talar om en svensk och en samisk nation är de ((sd alltså men inte samerna) nazistanstrukna etnonationalister.

    Jag tror inte att vi kommer längre här. De som vill se inkonsekvenserna gör det, de som inte vill kommer aldrig att göra det oberoende av hur många inlägg som skrivs. Det hör ju iofs inte till trådens ämne heller. Tack för dina utläggningar.
  • Mentat
    Tom Araya skrev 2023-02-15 14:58:09 följande:
    Det har med saken att göra för att "saken" i detta fall utgörs av Ukraina, ett av Europas största länder och som nu dessutom får stort materiellt stöd av hela västvärlden. "Saken" är en annan om Ryssland ger sig på ett litet skitland.
    Kermit1561 skrev 2023-02-15 11:49:23 följande:
    Hjälper det mer än marginell om ryssland invarderar sverige, bombar sönder oss och sedan drar? Eller vi förblir i en frusen konflikt? 
    Bomba sönder några städer kan de göra i vilket land som helst.

    Invation kräver dock att de transporterar in stora mängder markförband, så där börjar det kosta ordentligt.
    Ukraina gynnas av att det har försörjningsleder mot väst. Anta att Ryssland t.ex. hade gett sig på jättelandet Kazakstan, ett land med ännu större andel ryssar bland befolkningen än Ukraina: Det hade inte gått att föra in vapen och ammunition för att hjälpa kazakerna att försvara sig och det är verkligen inget litet land.

    Det kan mycket väl vara hans nästa mål, om han lyckas ta hela eller delar av Ukraina.
  • Mentat
    Tom Araya skrev 2023-02-15 22:36:43 följande:
    ...och här kommer uthållighet in i bilden igen....
    Klarar Ryssland att ta och hålla en betydande del av Ukraina?
    Vilken kapacitet har Ryssland efter Ukraina-kriget att ta exempelvis Kazakstan eller Moldavien? Vi vet ju redan nu att Rysslands resurser är hårt ansträngda.
    Ryssland har ju redan tagit en betydande del av Ukraina, det gjorde man redan 2014 och nu har man tagit ännu mycket mer. Givetvis hoppas vi att de skall drivas ut igen men det återstår att se, i värsta fall avgör numerären till Rysslands fördel.
    Just nu har Ryssland givetvis ingen kapacitet att slå till mot någon annan, det är ett skäl till att det är ett bra tillfälle att gå med i Nato nu. Om 5-10 år däremot kan läget vara ett helt annat.
  • Mentat
    Padirac skrev 2023-02-26 11:07:57 följande:
    Du känner säkert till atlantic council - de gör bedömningen att SD är infiltrerade av pro-kreml-aktörer och med det att SD inte enbart utgör inflytelse- eller påverkansagenter för Kreml.

    www.atlanticcouncil.org/wp-content/uploads/2021/02/The-Kremlins-Trojan-Horses-3.pdf

    ...
    Märkligt att du missade fortsättningen: 

    "On the left, nostalgia for neutrality combined with large doses of anti-Americanism and Euroskepticism have prompted politicians to embrace and spread Russian narratives, propose policies in line with Moscow?s foreign policy, and resort to ?whataboutism.? The Left Party and elements of the Green Party engage in such activities, often in cooperation with the peace movement and smaller parties outside of the Riksdag, like the Feminist Party and the openly pro-Kremlin Communist Party"

    Allt handlar inte om (sd), även om man kan tro det när man läser på FL.
  • Mentat
    Padirac skrev 2023-02-26 13:32:06 följande:
    Så du tycker att det är märkligt att ett inlägg som pekar på att Atlantic Counsil publicerar material som pekar på att det finns tydliga kopplingar till ryska intressen och risker med SD som svar på att skribenter som citerar TASS och påstår att den ryskledda och ryskstödda kuppen i Donbass är ett Ukranskt inbördeskrig menar att kopplingen menllan SD och kreml är en del av ett sosse-narrativ?

    SDs kopplingar till kreml finns oavsett de sovjetkommunistiska, ryska och kreml-kopplngar vänstern eller andra har eller inte har.  Ditt inlägg speglar väl den whataboutism som du citerar

    Inlägget jag citerade handlade om SD och kopplingar till kreml, eller förnekande av kopplingar och artikeln från Atlantic Counsil motsäger förnekandet.
    Jag menar att den här fixeringen vid (sd) fördummar all diskussion i ämnet. Givetvis gillar (sd) Putins nationalism och inställning i diverse moralfrågor. Det betyder inte per definition att de gillar hans anfallskrig. Om du nu skall citera en rapport så vore det klädsamt att kunna göra det på ett litet mer allmänt sätt, det finns flera rörelser som kan anses gå Putins ärenden, både hos (sd) och diverse vänsterpartier.

    Tack för länken i alla fall.
Svar på tråden Ryssland har anfallit Ukraina - krig i Europa