Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Ryssland har anfallit Ukraina - krig i Europa

    Kermit1561 skrev 2022-02-24 15:08:53 följande:
    Det handlar om inrikespolitik, det går inte så bra för Ryssland så för att inte riskera att bli avsatt så behöver Putin skapa en gemensam yttre fiende att samlas mot. 
    Det är en klassisk taktik för auktoritära diktaturer.  
    Det säger Navalnij också. Men jag tycker det måste vara lite mer. Det verkar liksom inte värt ett krig.
  • AndreaBD
    nattuw skrev 2022-02-24 18:26:58 följande:
    Det kan också röra sig om den gamla ryska paranoian och att de vill ha en ring av buffertstater som skyddar moderlandet. Som på den gamla "goda" tiden med järnridån.
    Det kan vara en del av det. Dessutom undrar jag om Putin kanske vill gå till historien som en slags modern Peter den store, som den som gjort Ryssland stort igen. 
  • AndreaBD
    Mentat skrev 2022-02-25 10:38:51 följande:
    Jag håller nog med. Om det bara hade handlat om inrikespolitik borde det ha räckt med att erkänna Luhansk och Donetsk som självständiga, låta dem hålla en "opartisk" folkomröstning om att uppgå i den ryska federationen och sedan annektera dem, så som man gjorde med Krim.
    Det här kriget vi ser nu är ju något helt annat.
    Hmm.... det verkar som om det är ganska välplanerat. Jag skulle tro att det finns planer för nästa steg och nästa och..... 

    Det han gör är ju att försöka omtolka begrepp, lagar och regler.  Då kan han alltid påstå att han har uppfattat det så. Han har trott att det är folkmord där och han var tvungen att skicka fredsbevarande styrkor, osv. Visserligen har USA också gjort det med Irak. Men där hade man en "skurkstat", därför har jag lite mer sympati för det. 
  • AndreaBD
    Flash Gordon skrev 2022-02-25 12:15:21 följande:

    Rysslands utrikesminister sa nyss att "när vi väl har erövrat hela Ukraina och tagit kontroll över alla statliga funktioner så kan folket i Ukraina rösta fritt i ett nytt val om ett nytt styre precis som hände på krim 2014"

    DÄR har ni målet med kriget mot Ukraina.

    Öppet och uttalat.

    Att omkullkasta den demokratiskt valda (västorienterade) regeringen och istället tillsätta via "fria val" ett Moskvatroget styre.


    Men hur ska de komma undan med det utan att det uppmärksammas om det inte är demokratiska val. T.ex. nuvarande president? Får han inte kandidera då? Det måste han ju få. Om de inte dödar honom förstås.

    Jo, det tycker jag var ganska klart, att de skulle försöka tillsätta en regering som "samarbetar" med Ryssland. 
  • AndreaBD
    Flash Gordon skrev 2022-02-25 11:51:02 följande:
    Putin har alltså i ett sina TV-tal de senaste dagarna sagt att det är det gamla tsar-Rysslands gränser som är de "äkta" ryska gränserna.

    Det finns en diskussion nu om att Putin blivit så isolerad i sin makt att han inte längre har kontakt med folket. Likt Saddam Hussein. Likt Ferdinand Marcos och Rumäniens Ceausescu

    Till och med ryska idrottsstjärnor protesterar nu öppet mot kriget.Det kan gå fort utför då för Putin. Han sitter i princip bara kvar så länge som han har sina säkerhetsstyrkors lojalitet.
    Samtidigt så sa han att man inte kan ändra historien, eller inte vrida tillbaka tiden, då i sammanhanget. Och jag tänkte: Vad bra, har han insett det! Men nej, han försöker ändå att ändra på det. Det spelar ingen roll vad gränserna var en gång. Det förekommer att man har ganska onaturliga och inte gynsamma gränser ganska länge. Man behöver inte ha kvar dem för det. 

    Det är jättebra att många protesterar.
  • AndreaBD
    Flash Gordon skrev 2022-02-25 12:58:54 följande:
    Hur kom de undan med Krim?

    Med Georgien?

    Med Moldavien?

    För att vi l-å-t-e-r dem komma undan.

    Rent krasst, som det är nu så det bästa Ukraina kan hoppas på är att Ryssland nöjer sig med Donetsk och Luhansk. Och Krim.

    Ukraina får kapa bort de bitarna.

    Sedan är Ukraina ett suveränt land, med lite mindre landyta.

    Precis som Finland förlorade bland annat Karelen och Petsamo till Sovjet men kunde fortsätta att vara ett fritt, demokratiskt land och idag är med i EU.

    Men det tåget har nog gått. Nu är Putin ute efter hela Ukraina.
    Ja, men inte har Georgien eller Moldavien bett oss om hjälp så som Ukraina gör.  Om det bara vore dem två områdena - visst, de skulle de kunna ha. Men jag tror inte på det. 
  • AndreaBD
    Flash Gordon skrev 2022-02-25 15:52:00 följande:
    Moldavien kommer jag inte ihåg hur det var men Georgien skrek högt efter hjälp och alla länder gjorde som nu: "Vi ser allvarligt på detta" Det är en kränkning" Oacceptabelt!" och så vidare

    Moraliskt stöd men inte så mycket mer.
    Jag kommer tyvärr inte ihåg Georgien heller. Konstigt. Och Moldavien ligger ju t.o.m. i Europa. 
  • AndreaBD
    Körsbärsdalen skrev 2022-02-25 15:24:47 följande:

    Jag undrar bara VARFÖR vi inte går med i nato? Vad är det sossarna och vänsterut är så rädda för..? Hur länge skulle Sverige, utan hjälp, klara av att föra krig i Sverige på egen hand? En vecka..? Även om jag ser det som troligt att vi skulle få hjälp, bl.a. för riskerna för nato-länderna om Sverige blev ryskt, men det vore ju skönt att "veta" att nato verkligen skulle komma till undsättning om vi faktiskt hamnade där.


    Man har skytt risken att behöva hjälpa USA med varje krig som de blir involverade i. Sverige har hittills klarat sig med att vara neutral. Inte ens Hitler har gett sig på Sverige. Kanske tur, jag vet inte. Jag hörde av någon att Nato skulle försvara Sverige ändå för att man inte skulle vilja ta risken att t.ex. ryssarna skulle ta Gotland. Det ligger strategiskt väldigt bra till. 
  • AndreaBD
    Flash Gordon skrev 2022-02-25 16:16:17 följande:
    Georgien ligger också i Europa. Men mentalt långt borta. Fd öststater. Bakom järnridån.

    "Där borta någonstans ..."

    Engagemanget ökar ju närmare konflikten är.

    Det som hänt sedan dess är att det mentala avståndet mellan väst och länder som Georgien, Moldavien och Ukraina har minskat.

    Men det hjälper ändå inte Ukraina nu.
    Vart drar man då gränsen vad som hör till Europa??? Gränsen går väl vid Bosporen? Dvs. Turkiet tillhör redan Asien, förutom den lilla delen som inte gör. Och Georgien ligger ännu längre öst. 

    Det verkar inte helt säkert om det hör till Europa.... 

    peakbagging.se/lista-over-alla-toppar-i-europa/om-europas-granser/
  • AndreaBD
    Flash Gordon skrev 2022-02-25 16:37:44 följande:
    Ukraina ligger strategiskt bra till för att försvara andra Natoländer - det hjälper inte dem ett dugg.
    Man kan säkert diskutera vad som ligger strategiskt för t.ex. Amerikanerna. 
Svar på tråden Ryssland har anfallit Ukraina - krig i Europa