Inlägg från: Kermit1561 |Visa alla inlägg
  • Kermit1561

    Ryssland har anfallit Ukraina - krig i Europa

    RenLuft skrev 2022-02-24 13:06:31 följande:

    Jag har aldrig riktigt förstått varför Ryssland vill attackera Ukraina.


     


    Det handlar om inrikespolitik, det går inte så bra för Ryssland så för att inte riskera att bli avsatt så behöver Putin skapa en gemensam yttre fiende att samlas mot. 
    Det är en klassisk taktik för auktoritära diktaturer.  
  • Kermit1561
    AndreaBD skrev 2022-02-25 10:33:53 följande:
    Det säger Navalnij också. Men jag tycker det måste vara lite mer. Det verkar liksom inte värt ett krig.
    För Putin är det ju värt det, han har ju egentligen inte så mycket att förlora personligen med ett krig. Det enda som talar emot är att protesterna internt i Ryssland skulle bli så stora att han riserar att bli avsatt. 
  • Kermit1561

    Varför tar har vi inte skickat vapen till Ukraina än? Det måste vara möjligt att skicka alla möjliga defensiva vapen utan att det bryter mot någon exportregel eller gör lite undantag, det vore ju inte första gången.. 

  • Kermit1561
    Flash Gordon skrev 2022-02-26 20:36:00 följande:
    För att regeringen är rädd för att stöta sig med Ryssland. Statsministern vill tala om "praxis" som skulle brytas om man skickar exempelvis Robot 57 dit.

    Men nu när Tyskland vänder så kanske, kanske även den Svenska regeringen vågar göra samma sak.
    Ja man hoppas ju det. 
     
    Man har förebrått sig över att vi lät Hitler göra som han ville men så fort man får chansen så upprepar man  beteendet.. 
  • Kermit1561
    AndreaBD skrev 2022-02-27 10:35:37 följande:
    Och hur får de dit dessa utan att ryssarna får tag på dem? Jag föreställer mig just att de kanske om de hindras av ryssarna blir tvungna att själva använda vapen mot ryska armén och då är de plötsligt aktivt med i kriget. 

    Påstå att de bara kommer med civil hjälp? Tror inte att ryssarna accepterar det utan att kolla närmare. Dessa vapen är väl också ganska stora? 
    Ukraina gränsar ju mot flera EU länder och där är inte ryssarna ännu så det borde inte vara några problem. 
  • Kermit1561
    AndreaBD skrev 2022-02-27 10:29:14 följande:
    Det är inte säkert att vi skulle få veta det om Sverige skickar. I alla fall inte genast. Det är ju ingen bra idé att förvarna ryssarna att man kommer in med vapen i Ukraina. Ändå stod i Aftonbladets blogg att Tyskland skulle skicka en hel del vapen. Jag undrar då hur man får in dessa i landet? 
    Jag tror inte den informationen spelar någon större roll för det omedelbart taktiska situationen. Däremot kan det ju spelar roll för hur fort man vill gå fram, kommer det in nya vapen så går det ju inte att föra ett utnötningskrig lika lätt. 
  • Kermit1561
    AndreaBD skrev 2022-02-27 10:44:00 följande:
    Det har jag också funderat på! Putin varnade mot att andra länder skulle blanda sig i, men vad innebär det? Bara om de faktiskt skickar trupper (även flyg) eller även om de bara skickar vapen som Ukrainarna använder? 

    Ryssarna har nog fullt upp med Ukraina och dessutom måste de ju rättfärdiga det åtminstone lite grann för sin egen befolkning. Men de kan ju komma. 
    Hoten är ju vaga med flit, om motståndet blir för stort så nöjer man sig med symboliska "åtgärder" för att blidka hemmaopinionen men är reaktionerna vaga så tar man i mer verkningsfulla åtgärder. 
  • Kermit1561
    AndreaBD skrev 2022-02-27 10:49:22 följande:
    Jo, men det är ganska korta gränsavsnitt, förutom kanske till Polen. Visst, jag tror inte heller att de har koll på alla gränser, men de måste ju också få vapnen till några strategiska platser - Kiev och andra stora städer. Och det tar tid om det är stora vapen. Flyga kan man inte längre, och om ryssarna har skjutit sönder en massa, så kan det vara svårt att ta sig fram. Kanske med några smidiga bilar. 
    Det behövs inga långa gränser, bara man har en stor bred väg att åka på så kan ju en kolonn lastbilar (eller tåg för den delen) transportera in mycket och de kör ju raka vägen dit de skall. Bara att byta chauförrer vid gränsen.  
    De flesta vapnen som diskuterats är väl handhållna försvarsvapen så de är inte så stora och transporteras i militära lastbilar så är de förberedda för att köra ut i terräng. Men det behövs förmodligen inte mer än undantagsvis, det är svårt att bomba sönder vägar helt, speciellt när det är civila flyktigar på dem. 
  • Kermit1561
    Tow2Mater skrev 2022-02-27 18:23:14 följande:

    Sverige ska nu tydligen bidra med material till Ukraina:

    "Sverige kommer skicka 135 000 fältransoner, 5 000 hjälmar, 5 000 kroppsskydd, och 5 000 pansarskott och 500 miljoner kronor i humanitärt stöd till Ukraina.

    ? Det är första gången Sverige ger sånt här stöd sedan sovjetiska angreppet mot Finland." (ref. Omni)


    Tyvärr är pansarskotten av en enklare typ än Ukraina ville ha, frågan är hur effektiva de är mot moderna ryska pansarvagnar. 
    Men det är ju alltid nånting och en markering åt Putin antar jag. 
Svar på tråden Ryssland har anfallit Ukraina - krig i Europa