Inlägg från: Anonym (irriterad) |Visa alla inlägg
  • Anonym (irriterad)

    Är det rimligt av arbetsförmedlingen?

    Om man har pluggat upp sina betyg och bestämt sig för att söka in till en högskoleutbildning som börjar i höst, är det då rimligt att arbetsförmedlingen tvingar en att påbörja en annan utbildning som man har 0 intresse av och som antagligen skulle leda till att man hoppar av i slutänden ändå?

    Det är ju ändå skattepengar som går till att finansiera en sån utbildning.

  • Svar på tråden Är det rimligt av arbetsförmedlingen?
  • Anonym (irriterad)
    CitronTulo skrev 2021-12-30 23:48:25 följande:

    Jag antar att du har A-kassa eller aktivitetsstöd under perioden som du är arbetslös? I så fall så får du nog finna dig i att göra det som AF kräver av dig.
    Är ju liksom inte rimligt att du ska uppbära ersättning genom AF i ett glapp mellan studier utan motprestation? Vill du inte ställa upp det de kräver, som t.ex att delta i en arbetsmarknadsutbildning, så får du försöka försörja dig på andra sätt, som att jobba.
    Kan även vara klokt att man alltid har en plan B om plan A inte går i lås av någon anledning. Vad händer om du inte kommer in på den utbildning som du har tänkt att gå? Då är det väl bättre att du går en annan utbildning som AF ger dig, än ingenting?


    Jag bad handläggaren om att få ha arbetsmarknadsutbildningen som plan B, men hon var skitsur och ville att jag skulle börja på den utbildningen NU, helst igår typ. Hon verkade stressad, kanske för att det blir valår och statistiken ska se bra ut?

    Jag läste precis klart en kurs i matte för att bli behörig till de utbildningar jag har tänkt söka, och sen har jag läst upp flera andra kurser tidigare. Att då behöva tvingas in i en utbildning som jag inte är ett dugg intresserad av känns inte bra alls! Och så oviljan från AF att gå halva vägen och tänka sig att låta mig ha det som plan B. Det var en annan handläggare på AF som tipsade om att jag kunde göra så, men det godkände inte den här handläggaren bara för att den första inte hade skrivit in det i något dokument.
  • Anonym (irriterad)

    Jag bad även om att få komma ut på praktik istället, men det fick jag inte heller för hon tyckte inte att det gav något...

  • Anonym (irriterad)
    Anonym (Alltså....) skrev 2021-12-31 07:10:23 följande:

    Så det är drygt 8 månader kvar till utbildningen du tänkte söka? Det är väl självklart att du inte kan sitta och pilla dig i naveln fram till dess. De hoppas nog på att du både hinner klart utbildningen samt får ett jobb innan dess, är det ens säkert att du kommer in? Och vad det är för utbildning spelar ju också roll, om det är något som nät intill garanterar jobb eller om det är en sån där "onödig" utbildning. Nu menar jag inte att den kanske är onödig då jag anser att all kunskap är nyttig men det finns ju utbildningar som inte direkt leder till något jobb...


    Jag sitter inte och pillar mig i naveln. Jag har haft flera säsongsjobb under den här tiden, jag har pluggat på komvux i flera omgångar enbart för att kunna söka just de utbildningar jag ska söka, och jag söker jobb i hela landet. Det är inte bara en utbildning jag ska söka på högskolan, men det är en av dem jag är mest intresserad av. Jag kommer göra högskoleprovet nu i vår också för att öka mina chanser att komma in ytterligare.

    Men en industri-, bygg- eller el utbildning passar inte alla och det var det enda som fanns att välja på av yrkesutbildningarna hon ville att jag skulle gå. Jag har tummen mitt i handen när det gäller såna yrken och skulle säkert råka såga av mig ett finger eller nåt om jag jobbade med sånt. Dessutom ligger yrkesutbildningen på annan ort och jag skulle behöva betala busskortet själv, och det är inte billigt häromkring.

    Hade jag kunnat få gå ut på praktik istället hade jag fått arbetslivserfarenhet och det måste väl väga tyngre för en eventuell arbetsgivare än en utbildning man inte är ett dugg intresserad av.

    Det tar ca 1½ år att bli klar med en yrkesutbildning så jag skulle inte vara klar med den i höst om jag skulle komma in på högskolan, därför skulle jag behöva hoppa av yrkesutbildningen då.


    Utbildningen jag vill gå på högskolan ger jobb efteråt, det råder brist inom det yrket. Jag fattar att hon har krav på sig från högre håll, men alla passar inte att jobba med sånt som hon vill att jag ska utbilda mig till. Och när man försöker ge egna förslag på åtgärder men bara får kalla handen så känns det lite hopplöst.
  • Anonym (irriterad)
    LadyJane skrev 2021-12-31 07:44:54 följande:

    Vill du ha A-kassa får du inse och acceptera att statens (skattebetalarnas) plan A är att du ska gå en riktad utbildning för att du så fort som möjligt ska få ett jobb och plan B är att du söker högskola och kommer in.

    Ställer du inte upp på det får du inse och acceptera att du inte får någon ersättning från A-kassan (skattebetalarna) utan får ordna din försörjning själv.

    Du måste inse och acceptera att du bara är en liten kugge i det stora maskineriet som kallas samhälle. Dina egenintressen och känsla av att vilja vara din egen och råda dig själv är helt ointressant i sammanhanget skatte- och arbetsmarknadspolitik. Du har råd att agera i egenintresse först då du kan försörja dig själv.


    Den utbildningen skulle betalas av skattebetalarnas pengar, plus ersättningen jag får från AF i dagsläget. Så det blir alltså en dubbel kostnad istället för en enkel kostnad som det är nu. 
    Om jag då skulle hoppa av utbildningen så är det väl ganska mycket slöseri, eller? För AF vet ju redan innan jag skulle börja att jag troligtvis inte kommer gå klart den.

    Sen vet jag inte om du har koll på att även jag betalar skatt, så även om jag får pengar från AF så skattar jag på dem. Inte lika mycket som om jag skulle ha ett jobb men så får jag inte lika mycket pengar som om jag skulle ha ett jobb heller. Men jag betalar skatt och bidrar även till samhället.

    Hade jag haft möjlighet att söka högskoleutbildningen redan nu så hade jag gjort det, men nu går det bara att söka i vår så då får jag vänta tills dess.
    Förra året kunde jag inte söka de här utbildningarna för jag var inte behörig, därför såg jag till att skaffa behörighet så fort jag kunde. 

    Men hur skulle du själv känna om du hade gjort allt för att kunna fixa din egen försörjning, tagit studielån och kämpat för att klara olika kurser du inte var godkänd i. Det enda du hade kvar var att söka och förhoppningsvis komma in på utbildningen du verkligen ville gå, men du kunde inte söka in förrän om några månader för att det inte fanns möjlighet att söka tidigare. Sen när du står där på mållinjen blir du tvingad att gå en annan utbildning som du inte alls vill gå. Kan du försöka tänka dig in i hur det känns eller är det omöjligt att sätta dig in i en annan persons situation?

    Vissa här verkar tro att jag bara sitter och rullar tummarna hela dagarna, men jag försöker verkligen skaffa ett jobb, jag är inne på olika jobbsökarsidor och letar jobb varje dag, sen har jag skaffat behörighet till olika utbildningar, jag är villig att vara med på vilka åtgärder som helst som AF skulle säga åt mig att göra utom att gå en av deras utbildningar då det bara är industri- bygg- och el-utbildningar. 
  • Anonym (irriterad)
    LadyJane skrev 2021-12-31 14:17:42 följande:
    Men sluta för tusan hakar med ditt navelskåderi och lyft blicken en anings från din egen navel!

    "Måste betala busskortet själv"...
    "Jag sågar säkert av mig tummen"...
    "Jag vill inte"...

    Alltså. Kan du klä på dig själv eller måste någon annan hjälpa dig med det?
    Men fatta att jag har försökt! Hur svårt ska det vara?!
    Jag har jobbat, jag söker jobb, jag har utbildat mig. Jag blev precis klar med en kurs för att ens kunna söka in till det programmet på högskolan!
    Jag ska söka fler än en utbildning, så allt hänger inte på att jag kommer in på just den jag verkligen vill gå, men självklart hoppas jag mest på den!
    Du kan verkligen inte sätta dig in i folks situationer, eller?

    Nej JAG VILL INTE gå den här yrkesutbildningen, är det så svårt att förstå?
    Skulle du själv vilja gå en utbildning du inte hade något intresse av? Seriöst?

    Ett busskort här kostar typ 1800 kr eftersom jag inte kommer plugga i min egen kommun utan måste åka 14 mil tur och retur varje dag, det är väldigt mycket pengar för en arbetssökande. Men tjänar man typ 400000 kr/mån så är det väl småpengar antar jag?
  • Anonym (irriterad)
    Anonym (W) skrev 2021-12-31 14:22:53 följande:
    Du behöver inte ha med dom att göra. Det är inget tvång, du kan sköta din försörjning själv. Vad händer om du inte kommer in på din tänkta utbildning? 
    Kommer jag inte in på den jag väljer i första hand så hoppas jag på att jag kommer in på någon av de andra utbildningarna jag söker samtidigt. Man kan väl söka 12 utbildningar per omgång om jag har förstått rätt.
  • Anonym (irriterad)
    Anonym (I) skrev 2021-12-31 14:19:35 följande:
    Seriöst ? Jag har fått min praktik inställd i 2 år pga pandemin! Är det bara mig det gäller eller?! Mår skit pga det. Sjukt
    Till mig sa arbetsförmedlaren ingenting om pandemin, utan hon tyckte bara inte att det gav något så därför fick jag inte gå ut på praktik.
    Hoppas du får komma ut på praktik snart.
  • Anonym (irriterad)
    Anonym (jobbigt) skrev 2021-12-31 15:28:52 följande:

    Låter jobbigt att tvingas in på en utbildning du har noll intresse av, ej tänker gå klart och ej vill jobba med i framtiden. Men samtidigt är det väl ingen massiv uppoffring att bara göra det i ett halvår för att få dina pengar och sedan kunna gå vidare till en utbildning du faktiskt vill ha? Under tiden får du fortsätta söka jobb och hittar du något kan du hoppa av ännu tidigare. 

    Försök tänka positivt kring det hela för det kommer påverka din upplevelse. Om du bara tänker på allt negativt kommer det bli hemskt. Men fokusera på ditt mål och se det som en möjlighet att ha en sysselsättning varje dag, nya kurskamrater att träffa, nya saker att lära dig och en möjlighet att stanna insatt i pluggandet till du kommer in på din valda utbildning. Det är bara ett halvår, det kommer flyga förbi. 

    Jag förstår att du kanske hellre vill ha praktik men tyvärr är det ju upp till din handläggare. Det är även sannolikt att det inte ens finns praktikplats för dig, under pandemin har det blivit extremt snålt med sånt. 

    Vill bara säga att det är starkt jobbat av dig att ha pluggat upp dina betyg och nu hittat högskoleutbildningar du vill ha och strävar efter. Känn dig stolt över var du kommit och fastna inte i för negativt tänk över ett ynka halvår i ditt liv. Du har förmodligen kämpat mycket längre än så i mycket jobbigare omständigheter. Det kommer gå bra. 


    Tack för att du förstår vad jag menar och tack för dina fina ord på slutet :)
    Ja, när man ser det så blir det nog lite lättare att härda ut... 
    Anonym (jobbigt) skrev 2021-12-31 15:33:03 följande:
    Man kan få extra pengar av CSN om man har väldigt lång resväg till skolan och måste betala mycket. 

    Men ett busskort för 1800 kr för studenter? Är du säker? Var i Sverige kostar ett rabatterat busskort så mycket?
    Jag vet inte om jag ses som studerande när jag läser via AF, vet du hur det är?

    Jag skulle behöva köpa länskort och jag är över 26 år så om jag inte är student blev det 1607kr eller 2090kr, jag vet inte riktigt vilken tabell jag ska kolla på :D

    www.dalatrafik.se/biljetter/res-ofta/periodkort/
  • Anonym (irriterad)
    neverpreggo skrev 2021-12-31 15:47:36 följande:

    Hur lång är utbildningen?


    Yrkesutbildningen sa arbetsförmedlaren är ca 1½ år.
    Högskoleutbildningarna jag vill gå är 180hp så 3 år.
  • Anonym (irriterad)
    Anonym (jobbigt) skrev 2021-12-31 15:59:26 följande:
    Hm har faktiskt inte koll på vad som gäller när man studerar via AF men du kan väl maila din kontakt och fråga? Det står på dalatrafiks hemsida att "Studerande som fyllt 26 år, får köpa periodkort för samma pris som ungdomar 20-25 år. Detta gäller om du studerar på universitet, högskola eller annan studiemedelsberättigad vuxenutbildning.Om man läser på SFI eller andra utbildningar som inte ger rätt till studiemedel får man ingen studentrabatt på våra periodkort."

    Blir din utbildning studiemedelsberättigad? Jag tänker att om det skulle vara så att det inte gäller borde väl ändå AF ha något sorts extra bidrag för detsamma? Prata med din kontaktperson så du vet, ingen anledning att gå runt och känna ångest för något som kanske inte stämmer. 
    Jag vet att man behåller ersättningen som man får från AF när man läser denna utbildning, för min man läste den för ca 15 år sen, men då fanns den på orten där vi bor så då behövde han inte köpa busskort. 
    Jag har aktivitetsstöd så den är nog inte studiemedelsberättigad tror jag. Men jag får kontakta min handläggare och fråga lite mer.
    Tack för hjälpen :)
Svar på tråden Är det rimligt av arbetsförmedlingen?