Inlägg från: Mimmioo |Visa alla inlägg
  • Mimmioo

    Föräldraledighet vid röda dagar

    Hej! :)

    Jag är gravid och planerar föräldraledighet just nu.

    Har förstått det som att om man tar semesterdag i samband med röda dagar så får man vanlig lön från jobbet dom röda dagarna.

    Skulle man isåfall iår till exempel kunna ta semesterdag 23/12, för att få lön från jobbet den 24/12?

    Sedan föräldraledigt 27-28-29 december och sedan semesterdag den 30/12 och få betalt för 31/12?

    Eller måste man ta semesterdagar hela perioden dvs. 23 december-1 januari för att det ska funka?

    Har pratat med FK men fick inga bra svar där :)

  • Svar på tråden Föräldraledighet vid röda dagar
  • Mimmioo

    Tack för svar allihopa :) Då lägger jag nog en sammanhängande period med semester istället. Men räcker det att jag lägger 23/12 till 30/12 eller måste jag lägga den 3/1 också för att få båda röda dagarna med full lön? Vill helst inte slösa på för många semesterdagar, skönt o ha några kvar när man börjar jobba igen :)

  • Mimmioo
    Anonym (Myran) skrev 2021-05-20 11:22:54 följande:

    Hmm rätta mig om jag tolkar det fel nu. Men du menar att du ska vara föräldraledigt från att bebisen föddest till 23 dec för att då bryta föräldraledigheten och lägga in semester över jul (för att få semester/lön för röda dagar över jul) och sen direkt efter denna semestern fortsätta vara föräldraledig med bebisen?

    Det är inte säkert att du kan bryta föräldraledigheten för att gör så. Är chefen "elak" kan denna neka dig semester som du tänkt och du då är tvungen att komma in och jobba de dagarna som inte är röda. Han kan då bryta din semester med kort varsel pga olika omständigheter (det kan han inte göra om du lagt föräldrapenning).


    Ja precis det är så jag tänkt, men det kanske inte är värt o krångla för 2 dagar men känns ändå onödigt o ?ge bort? 2 dagars lön. Ja det är väl det som är nackdelen att dom kan bryta ens semester men tror inte hen skulle göra det, har en väldigt schysst chef :)
  • Mimmioo

    Är rätt säker på att varken min chef eller kollegor skulle bry sig om jag gjorde såhär, jobbar också hos en stor arbetsgivare. :) Sen om man till exempel tar semester på skärtorsdagen för att få vanlig lön långfredagen+annandag påsk, räcker de att man tar bara torsdagen då eller måste man ta fler dagar? Tycker det är lite oklart om man måste ta en semesterdag efter till exempel jul/påsk också eller om de räcker o bara ta en semesterdag innan. Har ringt hr tidigare men fick inga direkt bra svar där :)

Svar på tråden Föräldraledighet vid röda dagar