Inlägg från: Kjell2 |Visa alla inlägg
  • Kjell2

    ATTACKEN MOT ÄGANDERÄTTEN (BOK AV KARL HEDIN)

    Ungefär hälften av all skog i Sverige ägs av privatpersoner. Det finns över 300 000 privata skogsägare i Sverige. De flesta skogsfastigheter är små, mindre än 100 ha.

    Även om jag inte är överdrivet förtjust i Karl Hedin så anser jag att detta är ett problem.

    Om man förvärvar något, tar hand om det, vårdar, investerar  och senare tänker sälja en del för att få tillbaka lite av investeringen och tjäna lite pengar blir det lätt avigt om det plötslig blir någon form av statligt förbud utan ersättning. Mer vettigt vore då att staten köper till marknadsvärde om man anser att det finns någon form av allmänt skyddsvärde . På samma sätt som när man kan tvångsinlösa mark för t ex en skola.
     
    Jämför en bonde som köper mark, plöjer, köper utsäde, sår, vårdar och när det är skördedags blir det säljförbud. Allt jobb och investering går om intet och inkomsten försvinner. 

  • Kjell2
    prometheuz skrev 2021-02-09 14:24:41 följande:
    Men är inte det "skogsägare" för att de köpte hus och tomt omkring huset. DVS de vill bara ha privatmark för att inte ha grannar allt för nära. En släkting till mig ägde hus och mark och skog i XX (vill vara privat), som han ärvde av sina föräldrar, som ärvde detta av en förälder.. och min släkting tog inte alls hand om skogen. Han ville knappt ta hand om sina egna rosenbuskar rakt utanför ytterdörren.

    Så, över 300K privata skogsägare i sverige är lite av en försköning av Karl Hedin att använda i sitt argument i sådana fall. Fortfarande, jag är okunnig och naiv.. Jag använder bara ärlighet i min egen logik, försöker inte förneka något bara ifrågasätta lite.

    De som en får sälja / bruka skogen på sin skogstomt, får de åtminstonde bidrag eller pengar för underhåll av skogen? 
    Skogsägandet är väldig difteriserat, siffran 300 000 är inte från bokförfattaren utan från SLU/Skogsfakta. DEt finns alt från storägare, stora bolagsskogar till många småägare.

    Ja, de finns de som skiter i sin skog eller bara har för jakt och på så sätt inte berörs.

    Men de finns också ett stort aktivt småskogsägande, ofta kombinerat med lantbruk. Att då få en form av begränsat näringsförbud, som ett förbjud att avverka och få avkastning på sin investering och sitt jobb, kan bli väldigt hårt.

    För de stora skogsägarna är det i huvudsak en fråga om pengar, investering och avkastning. Men för en småägare kan det vara en frågan om vettig levnadsstandard, pension och en massa nedlagt arbete. Men även om man är stor och rik ska man inte behöva vara rättslös.

    Vad är det som hindrar att staten helt enkelt löser in skog till marknadsvärde om det finns ett allmänt skyddsvärde.

    Lite på samma sätt som sker när när det ska byggas vägar, anläggas skolor elelr annat som är viktigt för allmänheten.. Staten kan tvångsinlösa mark som anses behövas för något annat. Men gör det då till marknadspris.

    Sen undrar jag lite vad det är för bidrag för att du nämner för att bruka skog?
      
  • Kjell2
    prometheuz skrev 2021-02-09 15:34:14 följande:

    Jag menar det som du kallar för investering. Om någon inte får göra vad dem vill med sin skog i slutändan, men måste underhålla den med dessa investeringar, borde staten inte hjälpa till med dom kostnaderna då?

    Det var så jag tänkte.

    Småskogägande kombinerat med lantbruk och de stora skogsägarna - ingår de i någon förening eller i ett fack? De kanske kan ansöka om undantag för "förbudet" och öppna ett ärende på det sättet, som kan leda till att man får marknadsvärdet.. 


    Det är precis detta skogsägarna argumentera för. Att om skog blir satt under avverkningsförbud skall skälig ersättning utgå. Tyvärr är ersättningsnivåerna idag så pass låga så det kan innebära stora ekonomiska förluster.

    Tänk dig själv. Du kan sy, köper tyg och verktyg, lägger ner många timmar på att sy en fantastisk maskeradkostym. Du vet att den kommer kunna säljas för 10 000 kr. En statlig kostymvårdare får se din kostym och säger att du inte får sälja den, eller andra maskeradkostymer i framtiden, de ska hängas på museum. Som ersättning får du 50 kr per år.
  • Kjell2
    Skogshuggaren skrev 2021-02-09 16:09:51 följande:

    Om man får ersättning i form av biotopskydd eller naturreservat är ersättningen inte låg. Den är 1,25 gånger markvärdet. Problemet är att man inte alltid får ersättning.

    TS blandar dock ihop begreppen lite. Nyckelbiotoper har funnits sedan 90-talet, och har egentligen inget lagskydd. Man får avverka nyckelbiotoper, skogsstyrelsen kan inte stoppa det. Däremot har alla som är certifierade FRIVILLIGT förbundit sig att inte avverka nyckelbiotoper. Det innebär att det är svårt att hitta köpare till skog från nyckelbiotoper.

    Artskyddsförordningen har prakiserats i skogsbruket de senaste 10 åren. Där finns i lag stora inskränkningar i vad man får avverka om vissa skyddsvärda arter hittas. Det finns heller ingen ersättning kopplad till förbud enligt artskyddsförordningen, vilket kan drabba skogsägare hårt.


    Måste erkänn att jag inte heller har järnkoll på alla varianter och hela historiken. 
  • Kjell2
    prometheuz skrev 2021-02-09 16:04:32 följande:
    Det är som alla som studerar, tar lån, och utbildar sig med lovord från folk från samhället och skolsystemet att man verkligen hittar ett yrke senare.. och så sitter man arbetslös med lån och dålig självkänsla? Ingen ersätter dessa något som betalar hela studielånet, det man investerade i, flera hundra tusen.. flera år.
    Skillnaden här är att du vet reglerna och grundförutsättningen när du tar CSN och börjar plugga. En mer jämförbar liknelse vore att när man pluggar klart med fulla CSN-lån bestämmer staten att alla som läst till lärare inte får jobba som lärare . Även om det finns lediga lärarjobb. Som kompensation avskrivs lånen för de som läst till mattelärare med 25%.


    prometheuz skrev 2021-02-09 16:04:32 följande:
    ekonomiska förluster för att man inte kan tänka sig att spendera sin tid på någon annan affärsverksamhet? eller för att man lagt så ofantligt mycket pengar i skogen inför framtida avverkning (som nu blev stoppat?)
    Ekonomisk förlust för man investerat tid och pengar i något som nu inte går att avverka.

    Många småskogsägare använder sin skog som en form av bank kopplad till annan verksamhet, jordbruk, hantverk eller liknande. Man vårdar och tar hand om sin skog och ser till att den växer bra. När man sen behöver kapital till en ny ladugård, maskin eller likande avverkar man en del och säljer. Får man in mer pengar köper man lite till skog. När det närmar sig pension eller likande säljer man av skogsfastigheten och har som pensionskapital.

    Skog växer inte helt av sig själv. Den kräver på samma sätt som en veteåker löpande underhåll i form av gallring, skötsel, planering. Skillnaden är att tidscykel för en veteåker är ett år, för skog 70 år. En välskött färdigväxt värdefull skog har alltså inneburit en hel del jobb och pengar.

    För storföretagen är det en fråga om långsiktiga investeringar och avkastning. För att de ska funka krävs någon form av förutsägbarhet. Många stora skogsbolag har även förädling. Man avverkar sin skog och använder som råvara och förädlar. 

    Ett problem är tidscykeln. En skoginvestering kanske inte ger avkastning förrän efter sjuttio år. En ny regel, även om den kommer med några års framförhållning,  kan då ge väldigt stora ekonomiska konsekvenser som inte går att förbereda eller ställa om. Annan ekonomisk verksamhet går det ofta att ställa om kontrollerat då tidscykeln för produktion är kortare. Om det kommer en ny avgasregel för bilar med några års framförhållning hinner biltillverkare på ett kontrollerat sätt ställa om sin produktion. 
  • Kjell2
    Skogshuggaren skrev 2021-02-09 16:41:27 följande:

    Att som Carl Hedin hävda att äganderätten är hotad tycker jag är överdrivet. Det mesta som vi äger är omgärdat av regler och lagar.

    Om du äger en bil får du inte köra den i vilket skick som helst, du får inte köra hur fort som helst, eller ens var som helst. Det finns massor av lagar om hur du får använda din bil. Men det är ingen som hävdar att äganderätten till bilar är hotad.


    Skillnaden är att regelverket när och hur du får använda din bil är hyfsat känt när du köper din bil och ändras inte drastikt på kort varsel. Men om det plötslig skull komma en regel som förbjuder all form av  försäljning av begagnade Volvo skulle nog många Volvoägare blir upprörda.
  • Kjell2
    prometheuz skrev 2021-02-09 17:02:27 följande:
    Bryr man sig om skogen eller bryr man sig om pengar hehe ?
    Det är VÄLDIGT lyxigt att ha en egen bank.
    Jag tycker Karl Hedin endast argumenterar för att han helt enkelt ser affärer 24/7 och gillar att ta bort blockeringar som ger mer affärer och möjligheter.

    TS, förresten.. det är inte förbud på alla skogar, det är förbud på vissa. Dina exempel om bilar och förbud på alla bilar, plötsligt ger uppror och ska liknas med att vissa skogar ej får avverkas.. =/ 

    Jag har inget mer vettigt att tillägga denna tråd. Den var intressant men jag tror Karl Hedin är präglad av att han ägt så mycket skog och tycker sig ska ha mer att säga till om än vad han får enligt lagen. 
    TS har inte skrivit om bilar.

    Just Karl Hedin har jag inte mycket till övers för. Men det betyder inte att han alltid har fel.

    Visst är det lyxigt att ha egen bank men den har man ofta köpta för stor pengar samt investerat mer pengar och tid i. När man köpte och investerat i skog gällde ett regelverk, plötslig kommer ett nytt regelverk som drastiska kan förändra värdet på delar av skogen.

    Lite som skogsägaren skrev ovan. Det kan bli kostsamt om det dyker upp något skyddsvärt i skogen. Alltså ser man till att inget skyddsvärt finns där. Vilket blir rent kontraproduktivt mot lagstiftarnas syfte.

    Jag anser att vi mycket väl kan avsätta skog, mark och annat för att skydda djur, växter, natur mm. Men då ska ägarna ha skälig ersättning.
  • Kjell2
    Jemp skrev 2021-02-09 18:16:50 följande:

    Så vad är din lösning? Att vi inte ska reglera skogsbruket på 70 år trots att vi ser vad det ger för resultat för biologisl mångfald, miljömål och rödlistan?


    Ge markägarna skälig ersättning, alt köp marken för marknadsvärdet.
Svar på tråden ATTACKEN MOT ÄGANDERÄTTEN (BOK AV KARL HEDIN)