• jojjea

    Nån som orkar skriva nåra rader om hur allt går till med ersättning, flaskmatning, för och nackdelar osv? Vilket märke? Hur ofta? Hur tillreder man ens?! :)

    1. Vilken ersättning?
    Vi har använt Baby Semp 1 och testat Baby Semp lemolac

    2. Hur blandar man och förbereder?
    Enligt anvisningar på förpackningen. Vi värmer vatten till rätt temp och blandar i pulver och skakar.

    3. Hur ofta och hur mycket?
    Vår son äter ca var 3:e timme men det är väldigt individuellt. I början gav vi bara ersättning som tillägg efter varje amningstillfälle men nu äter han i stort sett bara ersättning så vi har trappat upp mängden eftersom. Det finns rekommendationer på paketet hur mycket en bebis i en viss ålder äter, men man får prova sig fram och se till att göra så mycket att bebisen blir mätt.

    4. Hur gör du på natten?
    Jag ammar fortfarande lite och ammar honom vid 23 på kvällen och då äter han nästa gång först kl 5-6 på morgonen och då får han ersättning.

    5. För och nackdelar jämfört med amning?
    Jag hade lite för lite mjölk så han åt ofta och länge och gick ändå inte upp tillräckligt snabbt i vikt. Tilläggsersättning var alltså nödvändigt i vårt fall. Med ersättning håller han sig mätt längre och äter klart snabbare vilket är skönt. Det blir lite mer prylar att ha med sig när man ska iväg nånstans men det är ganska skönt att pappan (eller någon annan) också kan ge honom mat. Vår son har problem med magmunnen och kräks mycket vilket blir lite otrevligare med ersättning än med bröstmjölk. När man ammar kan man behöva tänka på att ha kläder som är smidiga att amma i, det slipper man med ersättning. Det tar lite längre tid att göra en flaska än att ta fram bröstet.

    6. Är det jobbigt att rengöra allting? Hur, hur mycket, och hur ofta rengör du flaskan?
    Jag diskar flaskan efter varje användning och kokar ur den med jämna mellanrum. Hinner jag inte/har inte möjlighet att diska direkt brukar jag i alla fall försöka att skölja ur den så den blir lättare att diska sen.

    7. Blev det problem när du skulle sluta amma?
    Jag tänkte fortsätta delamma lite längre men när jag började med ersättning ville sonen inte amma i samma utsträckning så vi har successivt trappat ner amningen. Nu ammar han bara på kvällen och jag tror inte att det blir så länge till heller.

Svar på tråden Nån som orkar skriva nåra rader om hur allt går till med ersättning, flaskmatning, för och nackdelar osv? Vilket märke? Hur ofta? Hur tillreder man ens?! :)