• Andy22

    Struktur, Planering och ordning eller kämpa hårt

    Jag och min fru är lika på många sätt, ex gemensamma värderingar, men samtidigt har vi en relativt stor skillnad som påverkar vår vardag med våra tre barn. Jag är ordningsam, strukturerad, har lång och god framförhållning men är i gengäld inte vidare bra på spontana ändringar i sista minuten och att kämpa för att få vardagen att gå ihop. Min fru däremot är flexibel och har en oerhört stor kämpaglöd och kraft men planerar väldigt lite i förväg och fixar det mesta i sista minuten och lägger sig långt in på småtimmarna för att få saker att gå ihop.

    Jag har varit relativt säker på att man får ett mer harmoniskt liv om man försöker planera i förväg och optimerar ( i synnerhet de tråkiga sakerna) i vardagen, men kanske har jag fel. Kanske handlar familjeliv och i synnerhet småbarnsåren att kämpa och till viss del leva i ett kaos. 

    Så nu frågar jag här, passar ni in på någon av "strategierna" och vilken tror ni är mest framgångsrik?

  • Svar på tråden Struktur, Planering och ordning eller kämpa hårt
  • Andy22
    Alexi skrev 2016-06-23 13:21:04 följande:

    Jag blir oerhört stressad av att inte ha kontroll på kalendern, dvs inte ha planering i god tid för allt som ska göras. Så jag planerar allt för att aldrig behöva stå där på småtimmarna.

    Men det gör också tycker jag att vi har en rätt så ordnad tillvaro. Att leva dag för dag skulle ta död på mig.


    Intressant, låter som att du liknar mig. Frågan är då bara om man nu lever med någon som inte prioriterar detta, skall jag i sådant fall då ta full kontroll och ansvar över all planering och organiserande eller kan jag kräva av min partner att ändra sig och bli bättre på att följa denna strategi?

    Känns spontant som lite väl "enkelt" för den andra att helt enkelt slippa all planering och framförhållning. En annan strategi som jag funderat på är att jag provar att släppa allt och så ser vi hur bra det går utan struktur och planering. Kanske funkar prima och då har jag lärt mig en läxa eller blir det kaos och då inser min partner att det kanske trots allt behövs lite struktur, planering och framförhållning.
  • Andy22
    Rani skrev 2016-06-23 14:01:12 följande:

    Vad menar du med att du inte är så bra på att kämpa för att få vardagen att gå ihop? Hur är arbetsfördelningen hemma hos er? Vem gör hushållssysslor, ser till att ingarna kommer dit d3 ska och var med sig rätt saker, handlar etc.?


    Vad jag menar med kämpa vs planera är exempelvis att lägga fram kläder till barnen på kvällen innan för att slippa leta fram allting samtidigt som ungarna är uppe och skall äta frukost eller att med några dagars varsel försöka byta en körning till fritidsaktivitet med en annan förälder för att slippa ta en träning med 3 ungar och en bebis när den andre är på tjänsteresa. Jag hatar verkligen när man måste kämpa i onödan bara för att man struntade i lite smart framförhållning och planering. 
     
    Tyvärr får jag nog säga att jag gör mest här hemma, dels för att jag just nu är föräldraledig men även för att jag mår så dåligt över att inse att det kommer köra ihop sig när det väl är dags så jag tar automatiskt tag i det betydligt tidigare än min fru.
  • Andy22
    sextiotalist skrev 2016-06-24 16:38:05 följande:
    Det stämmer inte för oss. Det är ingen som organiserar för mig. Jag löser problemet själv, men behöver inte lägga in den på en agenda.

    Jag är den som handlar och lagar maten, jag har med mig en lista ungefär två-tre ggr per år när jag handlar. Någon matsedel har vi aldrig haft.

    Jag är nog familjens projektledare och minimerar planering så mycket det går. Den enda vi bestämt om vår semester är ett besök hos en kompis och vilka veckor vi ska vara i sommarhuset. Resten är oplanerat.

    Vad är det som måste planeras?
    Jag tror det handlar om olika personligheter. Finns människor som inte har något problem att fixa saker och ting i sista minuten, och ibland skiter det sig och då är de trots allt lyckliga. Tror precis som du inte det handlar om att någon annan fixar det för dem.

    Jag är oerhört kluven om jag skall försöka anamma en mer avslappnad inställning till alla måsten i vardagen eller köra på ännu hårdare med ordning och reda. I det korta perspektivet så mår jag så mycket bättre när huset är städat, tvätten är tvättad, disken är diskad och jag inte har några viktiga "att göra saker" som hänger i luften. Men om min livspartner inte uppskattar det utan hellre vill att jag lever i nuet så blir det kanske en livslång kamp som jag får köra helt själv. Hade varit annorlunda om vi båda hade uppskattat detta sätt att leva men nu är det inte så.
Svar på tråden Struktur, Planering och ordning eller kämpa hårt