Baka utan ägg
Antar du redan e bekant med maränger gjorda på kikärts spad. Hörde om det första gången i radio programmet Meny (P1). Har inte själv testat men däremot smakat på dom hos en polare och tyckte det va gott. Tydligen kan man använda kikärts spad som äggersättning även i annat. Våfflor tex.
Jennys recept på maränger på kikärtsspad
30 små maränger eller 2 tårtbottnar
Spadet av 1 burk förkokta kikärtor, à 400 g
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk citronsaft
Det här låter inte klokt. Men det gör det ju bara ännu roligare att det funkar så bra. Spadet i en burk förkokta kikärtor, det som man i nio fall av tio bara häller ut, blir ihop med lite socker till helt perfekta, äggfria maränger. Det är till och med enklare att vispa än äggvita. Receptet tillskrivs den amerikanske veganbloggaren Goose Wohlt, som även använder kikärtsspad som äggersättning i bland annat våfflor.
Sätt ugnen på 100 grader. Vispa spadet till ett hårt fluff. Blanda socker och vaniljsocker och häll ner långsamt, under fortsatt vispning. Pressa i citronsaften. Smeten går givetvis även att smaksätta med exempelvis choklad, lakritspulver, torkade bär eller annat efter tycke och smak. Vispa tills att bunken går att vända upp och ner. Bred eller klicka ut maränger, strö på eventuell dekoration och grädda 60 minuter. Låt därefter marängerna stå kvar i ugnen på eftervärme 30?60 minuter, tills de torkat till önskad grad. Tänk på att tiden kan variera en hel del från ugn till ugn.
Länk:
sverigesradio.se/sida/artikel.aspx&artikel=6337689