Inlägg från: flygrl |Visa alla inlägg
  • flygrl

    Baka utan ägg

    Antar du redan e bekant med maränger gjorda på kikärts spad. Hörde om det första gången i radio programmet Meny (P1). Har inte själv testat men däremot smakat på dom hos en polare och tyckte det va gott. Tydligen kan man använda kikärts spad som äggersättning även i annat. Våfflor tex.

    Jennys recept på maränger på kikärtsspad

    30 små maränger eller 2 tårtbottnar

    Spadet av 1 burk förkokta kikärtor, à 400 g
    1 1/2 dl strösocker
    1 tsk vaniljsocker
    1 tsk citronsaft

    Det här låter inte klokt. Men det gör det ju bara ännu roligare att det funkar så bra. Spadet i en burk förkokta kikärtor, det som man i nio fall av tio bara häller ut, blir ihop med lite socker till helt perfekta, äggfria maränger. Det är till och med enklare att vispa än äggvita. Receptet tillskrivs den amerikanske veganbloggaren Goose Wohlt, som även använder kikärtsspad som äggersättning i bland annat våfflor.

    Sätt ugnen på 100 grader. Vispa spadet till ett hårt fluff. Blanda socker och vaniljsocker och häll ner långsamt, under fortsatt vispning. Pressa i citronsaften. Smeten går givetvis även att smaksätta med exempelvis choklad, lakritspulver, torkade bär eller annat efter tycke och smak. Vispa tills att bunken går att vända upp och ner. Bred eller klicka ut maränger, strö på eventuell dekoration och grädda 60 minuter. Låt därefter marängerna stå kvar i ugnen på eftervärme 30?60 minuter, tills de torkat till önskad grad. Tänk på att tiden kan variera en hel del från ugn till ugn.

    Länk:

    sverigesradio.se/sida/artikel.aspx&artikel=6337689

  • flygrl

    Får lägga till receptet mm e kopierat från sidan jag länkar till längst ner. Men det e väl uppenbart :)

  • flygrl
    nnnnnnnn skrev 2016-04-13 09:25:11 följande:

    Tackar!


    Jo, jag känner till det och har smakat. Konsistensen är ju bra och maränger smakar inte så mycket, så de var helt klart godkända.

    Har du några fler favoriter?


    Ja, antog det inte va nån nyhet för dig. Lite coolt man kan göra goda maränger på kikärts spad. Låter ju lite knasigt. Maränger kan man ju använda i tex. tårtor :)

    Vet inte om jag har några äggfria recept annars men återkommer isf.
Svar på tråden Baka utan ägg