Inlägg från: Anonym (öron) |Visa alla inlägg
  • Anonym (öron)

    Ta hål i öronen på 1 åring? Går det?

    Hej,

    Känns inte som att du får så mycket vettiga svar helt ärligt. Men vi tog hål i öronen på vår dotter när hon var ca 5 månader. Mig veterligen finns det ingen studio som tar hål i öronen på så små barn tyvärr. Vi gick till en frisör och tog med pistol. Dom tog båda hålen samtidigt och det läkte jättefint och har inte vart några som helst problem efter detta.
    Jag tog även mina med pistol och mina systrar och alla vänner med som alla andra verkade göra på 90-talet och ingen har några hemska bestående men som dom lider utav.

    Men hur som helst det gick snabbt och funkar nu när hon snart är två lika bra som innan. Hon var ledsen 10 sekunder och sen var det bra. tror mer hon blev rädd för ljudet än något annat. Inga som helst problem efteråt och hon vet knappt om att hon har dom.
    Nu är det gjort och hon behöver inte fundera på det när hon blir äldre.

  • Anonym (öron)
    CDSJGRD GGEHCS IAGOTSE skrev 2016-02-28 22:09:02 följande:
    "Behöver inte fundera på"? Du menar nog "har inte möjlighet att välja".

    Att det gjorde ont i tio sekunder är irrelevant, det är ju inte det som är problemet.
    Jodå det går så bra så att ta ut örhängena om hon inte vill ha dom när hon är större. Inga problem alls.

  • Anonym (öron)
    Anonym (Inte pistol) skrev 2016-02-29 00:12:29 följande:
    Fast jag tog mina hål när jag var 4 år (1993) och mina problem kom först när jag var 17-18. Att du och några du känner inte har problem är ingen garanti att din dotter inte får problem.
    Nej för visso men det visar ju på att dom flesta inte får problem i alla fall. för vi är en jävla bra bit över 18 i alla fall ;)
    Hur som så finns det inga garantier för något. finns inget som säger att du inte får problem av något man gör eller använder i kontakt med sina barn.
  • Anonym (öron)
    Anonym (mor) skrev 2016-02-29 02:28:04 följande:

    Mina döttrar tog hål när de var i tonåren typ och det jag minns är att det var ett jäkla rengörande och snurrande på "läk-ringar" (inte lök-dito) och det var rött och irriterat rätt länge och på morgonen så var det extra besvärligt. Kan tänka mig att en ettåring skulle kunna vråla dygnet runt av den smärtan..........?


    min 5 månaders sa inte ett smack. efter det var gjort uppmärksammade hon det inte ens. har aldrig gjort och hon är nu snart 2. tvättade morgon och kväll med några servetter som man fick med i ca 5-6 veckor. ingen rodnad, ingen smärta och hon pillade inte eller något. så nej inget vrålande dygnet runt och hon fick aldrig något smärtstillande emot det eftersom hon aldrig hade ont.
  • Anonym (öron)
    CDSJGRD GGEHCS IAGOTSE skrev 2016-02-29 11:35:29 följande:
    Vilket kan lämna ärrvävnad på håltagningsstället.

    Vad är problemet med att låta barnet vänta tills denne själv förstår vad det handlar om?
    och om det nu blir ärrvävnad kvar vad gör det? vad ger det för bestående men menar du?

    Jag tycker det är bättre när dom är små så är det gjort helt enkelt.
  • Anonym (öron)
    Anonym (Tennsoldat) skrev 2016-02-29 13:38:13 följande:
    Men fattar du inte att det inte alls är så enkelt? Hål-helvetena finns ju kvar, fula svarta prickar i öronen. Och har ungen haft dom sedan 5 månaders ålder har det väl töjts ut också, skitfult.

    Dessutom finns risken att få infektion i hålet, vårknölar, rodnad och annat fult.

    Och så risken för att hela skiten växer in i hålet och får skäras ut, det händer tydligen väldigt ofta enligt ssk på barnakuten.
    jo det är så enkelt. inga problem alls. och jag vet inte vad du har för monsterhål men jag har hål som har växt igen och inte fan är det nå svarta prickar kvar där. konstigaste jag hört.
    Och varför i hela friden skulle de töjas ut? vad tror du jag har för tunga saker i öronen på henne.

    och infektioner lär det ju inte bli bara så där. visst finns alltid en infektionsrisk när hålen tas men när de väl växt ihop har jag svårt att se att det skulle bli det igen bara så där.

    Och det var då det mest konstiga jag har hört. skulle det vara vanliga menar du? Jag är själv barnsjuksköterska på barnakuten och  har vart det i många år och jag har ALDRIG stött på något liknande. Och att fråga en ssk på barnakuten detta låter väldigt konstigt. för om örhängena mot förmodan skulle växa in i örat så har jag svårt att se det som ett akut ärende utan snarare något öron-näsa-hals mottagningen skulle ta hand om. Så din källa känns inte direkt pålitlig.
  • Anonym (öron)
    Anonym (Mycket går) skrev 2016-02-29 17:12:09 följande:

    Det är klart att det går att ta hål i öronen på en ettåring!

    Det går också att omskära den, skaka den kraftigt, dränka den, kasta från balkongen osv.


    och vart i helvete är det samma sak? alla de andra sakerna om vi nu pratar flickor är ju faktiskt olagligt och straffbart vilket inte hål i öronen är och därmed tycker inte jag att det kan liknas över huvudtaget.
  • Anonym (öron)
    Anonym (kemisten) skrev 2016-02-29 18:43:33 följande:
    Och sen har vi det största problemet- stor risk för nickelallergi, vilket kan utestänga barnet från flera yrken och ge det besvärliga eksem och stora extra kostnader för resten av livet. Det går aldrig att bota.

    Totalt 10?15 procent av kvinnorna i befolkningen och 20?30 procent av kvinnliga eksempatienter beräknas vara allergiska mot nickel, medan motsvarande siffror för män är kanske en tiondel av detta. Skillnaden anses till stor del bero på håltagning i öronen.

    Guld är rankat som nummer två efter nickel. Det finns forskning som indikerar att 5 - 10 % av alla kvinnor har guldallergi, men med varierande grad av besvär.

    Jag har själv eksem och var tvungen att sluta med lab-jobbet jag älskade p.g.a. det.

    Varför vill man riskera att ens barn får ett så jobbigt liv med kontaktdermatit när det inte ens har fått bestämma själv att det vill ta hål i öronen???
    jag fick hål i öronen när jag var närmare 7 år och ändå så fick jag nickelallergi. ingen garanti med andra ord. däremot togs hålen på min dotter med plastörhängen och dom kommer hon få fortsätta ha väldigt länge.
  • Anonym (öron)
    CDSJGRD GGEHCS IAGOTSE skrev 2016-02-29 21:23:50 följande:
    Du svarar ju själv på frågan, ärrvävnad är bestående men. Det är ett hål också.

    På vilket sätt är det bättre?
    på vilket sätt menar du att det är något större? jag skulle knappast se det som ett bestående men som så. kommer ju knappt synas om det ens gör det.
    inget som påverkar barnets dagliga liv eller utseende i stort.
  • Anonym (öron)
    Anghammarad skrev 2016-03-01 09:17:08 följande:
    Ah, så det är ett nödvändigt ont? En del av kvinnans lott? Förr eller senare måste hon ha hål i öronen så det är lika bra att göra det på en gång. Är det så du menar?
    haha ja du får tolka det som du vill men ja jag tycker att flickor ska ha hål i öronen och det är lättare att läka när dom är yngre, dom kommer inte ihåg det och det är inget dom behöver ta ställning till för det är rent generellt ett stort beslut. Så vi tycker att det är bättre att göra det när hon är liten.
  • Anonym (öron)
    Anonym (Tennsoldat) skrev 2016-03-01 13:20:18 följande:
    Det finns gott om folk vars hål aldrig växer igen, det är absolut inte självklart att de gör det. Mina har inte gjort det trots att jag inte haft några örhängen i på över 10 år. Hålen syns dock och jag stör mig på det, det är verkligen fult. Kunde jag resa tillbaka till mitt 7-åriga jag hade jag förbjudit mig att ta hål.

    Gällande att hålen töjs ut så finns alltid den risken så länge barnet har örhängen, det är inget jättekonstigt.

    Jag får upprepade varknölar i mina tomma hål. Utan de där fula hålen hade det inte hänt. Jag är även känslig mot nickel, det kom efter jag fått hål i öronen.

    Min systerdotters örhängen försvann in på baksidan av örat. Det började som en liten kliande infektion och sedan gick det på en eftermiddag/kväll. Hela örhänget, med plupp och allt, försvann in och sedan svullnade hela örsnibben upp. Vi blev skickade till barnakuten av VC och på akuten fick de skära ut hängena. SSK på akuten sa att det där var en vanlig sak som många barn kom in med och att det inte var farligt men oftast väldigt smärtsamt och ganska traumatiskt för barnet. Naturligtvis är det inget som kan vänta, det är en pågående infektion med stor svullnad och smärta så om inte VC kan ta tag i det skickas man till närakuten eller akuten, inte ett dugg konstigt. Gällande källa skulle jag säga att jag nog var pålitligare än du även om du "jobbar som BSSK på akuten" (väldigt troligt )

    Ta föresten och googla på typ "örhänge vuxit fast" så får du se, det är rätt vanligt.
    Ja jag kanske inte har lika lätt att störa mig på sådana små saker då. jag har som sagt flera hål och dom syns inte. Men ja alla är väl olika då.

    Att det kan bli infektioner i samband med att hålen läker kan jag köpa. Men att det efter flera år skulle ske har jag svårt att se faktiskt.
    Och självklart måste man ta hand om en infektion i det fallet är vi överens men det lät på dig som att det bara försvann helt plötsligt.
    Men som sagt i samband med infektioner kan jag absolut förstå att det händer. Men oavsett så har jag ändå aldrig sett det.
    Det jag kan klassa som vanligt på barnakuten är kräksjukor och andningsbesvär. För det har man flera gånger i veckan barn som kommer in för. I alla fall nu vintertid.

    Och huruvida du tror att jag jobbar som barnsjuksköterska eller inte är för mig helt irrelevant. Jag vet i alla fall vart jag jobar ;)
    Och vart jag gjorde både min grundutbildning och min vub.

    Och jag sökte på det du sa åt mig och det enda jag hittade var trådar på typ flashback. I min utbildning har jag lärt mig något som heter källkritik och flashback eller liknande forum är absolut ingen pålitligt källa och går inte att generalisera. Detsamma gäller en ssk's åsikt varesig det är min eller någon annan. jag menar bara på att jag aldrig sett det och hade det vart så stort problem tror jag att det hade funnits mer info om det.
  • Anonym (öron)
    Interiorista skrev 2016-03-01 15:14:40 följande:
    Varför tycker du att flickor ska ha hål i öronen?
    för att jag tycker det. Det är fint och sött.
  • Anonym (öron)
    Topcom skrev 2016-03-01 15:33:25 följande:
    Hahah vadå "flickor ska ha hål i öronen"?! Herrejösses, ge dig.
    nope det tänker jag inte. jag är inte speciellt genusmedveten på det planet oh att ha hål i öronen tycker jag är fint på flickor. så enkelt är det. lär ju inte finnas någon annan anledning till att jag tog hål på min flicka
  • Anonym (öron)
    CDSJGRD GGEHCS IAGOTSE skrev 2016-03-01 16:14:07 följande:
    Något större? Nu är jag inte säker på vad du menar men uag antar att det är ungefär "varför tycker du att det är en dtor grej att ta hål i öronen?". Mitt svar utgår från det, missuppfattar jag dig så säg till.

    Det är inte håltagningen som är problemet precis som omskärelse inte är problemet. Den sociala situationen är sådan att flickor förr eller senare tar hål i öronen och därför är det inte själva hålen jag vänder mig mot. Jag vänder mig mot det övergrepp på den personliga integriteten och självbestämmandet över den egna kroppen som sker när man gör elektiva och kosmetiska ingrepp hos små barn som inte kan säga sin mening. Det har inte med smärtan att göra, det handlar om att varje människa har en absolut rätt till sin kropp och att sådana beslut måste tas av personen själv.
    absolut förstår jag hur du menar. Men sen kan jag i sånt fall tycka att det borde vara en ganska hög åldersgräns på det för  jag tror ju inte heller att en 5 åring helt förstår innebörden utav det och kan ta ett sånt beslut heller.
    Men som sagt jag förstår hur du menar och hade det varit plastikkirurgi eller tatueringar hade jag absolut köpt ditt argument men inte när det kommer till detta. som sagt dom går att ta ut.
Svar på tråden Ta hål i öronen på 1 åring? Går det?