• Brumma

    Bör hon kalla mig mamma?

    Jag tycker ni skall göra vad som känns bäst för er.

    Att hon kallar dig för mamma kommer INTE att göra att hon växer upp utan att veta vem som är mamman rent biologiskt och vem som inte är det.

    Sedan kan detta mkt väl vara ngt övergående och då är det bra också :)

    MEN - om man kollar på resten du skrivit..

    Mamman skall inte ha ngt underhåll. Eller är det underhållsstöd vid växelvis boende du menar? Det betalar isåfall försäkringskassan ut och det är inget ni berörs av. Oavsett är hon inte berättigad det om barnet faktiskt inte bor hos henne.

    Varför har hon det?

    Sedan, gällande var barnet är skrivet. Lagen säger att man skall vara folkbokför där man har sin huvudsakliga vila. Med andra ord hos ER.

    Både mamman och pappan begår ett brott om ni låter barnet vara falskt folkbokfört där hon faktiskt inte lever.

    Jag tycker verkligen att ni skall stämma för boendet.

    Ha det huvudsakliga boendet hos er och vh tex hos mamman. Ngn dag i veckan hos mormor. För även om ni inte gillar henne är hon tydligt en stor del i flickans liv.

  • Brumma
    Anonym (Namn eller mamma?) skrev 2016-02-23 16:30:12 följande:

    Jo, det tycker vi också.

    Men ska jag rätta till namnet hundrasjuttioelva gånger om dagen? Hon kallar mig nästan aldrig vid namn längre. Och som ovan skriver, är det inte okej då hon nästan aldrig träffar sin riktiga mamma och alla inblandade parter känner sig bekväma med det? :) Jag kan ju berätta för henne om något år att jag inte är mamma. Och min sambo och jag kan ju kalla mig för mitt namn till henne så kanske hon slutar självmant? För att göra en sån stor grej av det hela till en tvååring känns dumt när hon ändå lär sluta med det :(


    Att du inte är mamma - är inte det något hon redan borde veta?

    Det "berättar" man inte efter flera år, det är väl ändå något hon upplever hela tiden?

    Även om mamman inte har halvtid så träffar hon mamman flera gånger i månaden. Ni kallar väl ändå mamman för "mamma" när ni pratar om henne? Typ "imorgon kommer mamma och hämtar dig på förskolan", "hade du roligt hos mamma?" ?

    Eller
  • Brumma
    Anonym (hmm) skrev 2016-02-23 16:46:52 följande:

    Det är helt självklart att du ska rätta henne om det så är flera miljoner gånger OM DAGEN! Hon lär sig till slut!

    Eller ska hon kalla alla omkring sig för mamma? Dagispersonalen också? Säger pappan ifrån att han inte är mamma utan pappa om hon säger fel till honom?

    Sluta att vara så bitter på mamman, hon verkar inte må helt bra och din kille är ju med dig just nu så du behöver inte känna någon svartsjuka tror jag?!


    Var läser du in att TS är svartsjuk på mamman?

    Lite bitter tycker jag dock hon har all rätt att vara - för barnets skull som har en skit till mamma.. Trots det har väl TS inte skrivit något som tyder på att hon är bitter på mamman? Förbannad, ledsen och besviken ja, men bitter på mamman?

    Förskolefröknar, pappan osv har ingen mamma roll, så att flickan skulle koppla ihop dem med mamma känns ganska långsökt.. Däremot säger nog de flesta barn fel då o då, både till förskolepersonal, mostrar och pappor. Ibland rättar man och ibland inte. Barn vet vem som är vem ändå.

    Varför är det så viktigt för dig att barnet inte kallar TS för mamma?

    En mamma måste inte vara biologisk utan det kan vara så mycket mer... TS verkar ju absolut vara mer mamma för barnet än den biologiska mamman. Så varför är det så illa?
  • Brumma
    Anonym (Namn eller mamma?) skrev 2016-02-24 00:01:12 följande:

    Mamman har haft barnet hos sig 12 dagar sedan i augusti. Utöver det träffas dom knappt vad vi vet, för om de träffades mer vore det ju konstigt att lillan reagerar som hon gör de få gånger vi träffat mamman på tex stan. Hon ryggar undan och börjar nästan gråta, vilket jag tycker är heltokigt då lillan inte reagerat på det viset gentemot någon annan. Och i och med att mamman aldrig har flickan så blir det helt enkelt så att vi pratar inte om henne heller, men vi pratar ofta om vad lillan gjort hos mormor eftersom att det är där hon spenderar andra veckorna. :)

    Jag förstår om det kan tyckas konstigt, men vi tänker inte pusha på någon relation till mamman när mamman så uppenbart inte vill ha något riktigt föräldraskap. Och varför skulle vi prata om mamman när det är hos mormor hon befinner sig?


    Ja jag löste det sedan att det var ännu mindre än jag uppfattat från början. Men jag tycker nog ag det är än större anledning att ibland prata om mamman hemma. Speciellt om hon reagerar så..

    Gör iordning ett fotoalbum i litet hanterbart format tex. Sätt i bilder på alla i hennes familj. Mamma, pappa, du, mormor, farmor och andra riktigt nära personer. Titta i det gemensamt. Prata lite om varje person och när ni kommer till mamman så prata om henne som mamma.

    Att "lura" henne och låtsas att du ÄR hennes mamma på ngt sätt för att sedan planera att berätta att nej, vi har låtit dig tro något som inte är sant - tänk dig in i dem känslan.. Hon kommer känna sig väldigt sviken.

    Att hon KALLAR dig mamma och ser dig "som en mamma" är en sak, men ni MÅSTE faktiskt se till att hon VET vem mamman är.

    Anledningen till att ni skall prata om mamman är ganska enkel - barnet har rätt att växa upp och veta vem mamma är och få en relation till henne. Om de inte träffas är det upp till de vuxna i hennes liv att hjälpa henne. Inte pusha fram möten men stötta henne och prata...
  • Brumma
    Anonym (Namn eller mamma?) skrev 2016-02-24 00:18:41 följande:

    Inte underhållsstöd. Hon har sökt heltids-underhåll och soc säger att det spelar tydligen ingen roll vad min sambo gör, hon får visst pengarna ändå enligt dom? :o

    Mamman vägrar att skriva över. Hon menar att det är bara tillfälligt att hon inte har sin dotter och att det är självklart att flickan ska stå skriven hos sin mamma... Det har varit "tillfälligt" i mer än ett års tid nu. Brottsligt? Oh herregud stämmer verkligen det? Det hade jag ingen aning om! Får ta upp det med sambon imorgon när vi kliver upp... :(

    Aldrig att vi skulle ta ifrån lillan rätten att träffa mormor! Speciellt inte nu när hon är där så ofta. Men vv är ju inte direkt optimalt när mormor är så sjuk och går på cellgiftsbehandling...


    Vad soc sysslar med vet jag inget om men då gäller det alltså inte underhåll i vanlig bemärkelse. Inget som din sambo betalar ngt på?

    Pappan bör göra en anmälan om adressändring snarast. Om mamman vägrar skriva under kommer det startas en utredning om var barnet har sin huvudsakliga vila. Det kan hända att förskolepersonal och liknande får intyga att det är ni som hämtar o lämnar oftast.

    Är barnet skrivet hos mamman får hon alla kallelser till tandläkaren tex (första besöken är när barnet är två på många ställen). ALL information och alla kallelser kommer automatiskt gå till mamman. Hon kommer att tillhöra skolan närmast mamman, inte er. När hon är fem tex är det dags att välja förskoleklass. Denna info får vårdnadshavaren som barnet är folkbokfört hos. Om man INTE anmäler innan en viss tid kan kommunen inte garantera plats på förskoleklass. Väldigt väldigt mycket kan bli fel om sådan information går till en förälder som inte bryr sig..

    Sedan har du försäkringar.. Om ngt händer är det bra om barnet ingår i hemförsäkingen där hon faktiskt bor.

    Därtill uppbär mamman förmodligen bostadsbidrag. Vilket landar på en HELT annan summa om man har barn folkbokfört på adressen. Alltså begår mamman isåfall ett brott där och kan bli återbetalningsskyldig.

    Men den allvarligaste konsekvensen är ju naturligtvis att barnet hamnar i skola/förskoleklass hos mamman och ibte där hon faktiskt bor. Och all information som kan missas.

    Bra att ni tänker att barnet har rätt till sin mormor. Även det står faktiskt i lagen. Att barn har rätt till umgänge med närstående som inte är föräldrar :) Men nej, hon bör ju anslut inte ha sitt boende där.

    Man rekommenderar oftast inte vv för barn under tre år. Och då är det hos föräldrarna.
  • Brumma
    Anonym (hmm) skrev 2016-02-24 10:03:46 följande:

    Håller med här och finner inte mycket mer att tillägga! Ts bör backa rejält i denna situation anser jag och det verkar även soc anse!

    Får hoppas att mamman tar sitt ansvar och finns där för SIN flicka för hon behöver sin mamma mest av allt. (givetvis även sin far)


    Var läser du att soc anser att TS skall backa?
  • Brumma
    Anonym (NEJ!) skrev 2016-02-24 09:55:43 följande:

    Till och börja med TS så tycker jag du försöker på ett snyggt sätt att svartmåla mamman som faktiskt ÄR mamma till dottern samt hennes agerande, Du beskriver inte alls i ts varför mamman tagit avstånd från dottern?

    Du är inte flickans mamma och kommer aldrig att bli för det har hon redan en, Du kan vara en god förebild och pappans sambo., det du är helt enkelt.

    Vill du bli mamma, så kan du alltid skaffa egna barn.

    Jag tycker att när man läser så finns det ett jätteagg emot mamman från ditt håll, och varför står flickan skriven hos sin mamma om hon är så ansvarslös?


    Behövs inte svartmåla speciellt mycket.

    Mamman har träffat barnet 12 dagar på ett halvår..

    Naturligtvis kan det finnas orsaker men väljer hon att festa istället för att ta ansvar för sitt barn så ligger det ansvaret på mamman, inte på TS eller någon annan.

    TS har redan förklarat att mamman vägrat skriva över folkbokföringen. Nu har TS fått veta att pappan kan ändra folkbokföringen mot mammans vilja och förhoppningsvis kommer det ske snarast.

    Tycker du även att en tvååring skall bo växelvist hos sin mormor?
  • Brumma
    Anonym (hmm) skrev 2016-02-24 10:15:31 följande:

    Soc säger kanske inte att ts ska backa, men tydligt är att soc anser att mormor OCH även MAMMAN är bra för den lillla, den ENDA som inte anser det är ts!

    Nej ts ska inte tillåta kallas "mamma" eftersom det finns en mamma i flickans liv, en mamma som ts INTE HAR EN ANING om hur mycket dottern träffar!

    Dessutom kan ts sluta skriva i "vi-form", hon har ingen självklara rättigheter till detta barn, hon är INTE vårdnadshavare och är inte ens med på möten gällande barnet! Med all rätt såklart!


    TS har inte skrivit något om att soc anser att mamman är bra - eller dålig - för barnet. Däremot har de tydligen inte haft något negativt att säga angående att hon vistas hos sin mormor istället för msmman. Vilket bara det säger en hel del om mammans förmåga att ha ansvaret för sitt barn..

    Om dottern vill säga mamma till TS och TS känner sig bekväm med det så finns det inget som hindrar det. TS behöver inte backa där så länge barnet mår bra.

    Och jo. TS har all rätt i världen att kalla sin familj för "vi". Du kanske inte gör det men de flesta ser nog sig själva och sin partner som en enhet som stöttar varandra, bollar tankar och idéer osv. Hon har även rätt att närvara vid möten om föräldrar och soc skulle anse att det är det bästa.
  • Brumma
    Anonym (NEJ!) skrev 2016-02-24 10:20:58 följande:

    Detta är ENBART vad TS säjer, det finns en sida till och det är mammans vilken vi inte hört!! Du bara utgår ifrån att mamman inte finns med, för att det är något som ts påstår? Att hon träffat dottern 12 gånger? Knappast troligt för då hade soc agerat annorlunda. Jag anser inte att något barn ska bo vv boende som 2 åring. Men det gör inte ts till flickans mor.


    Och då får vi utgå från att det TS säger är sant. Annars förgår jag inte riktugt varför du känner ett behov av att skriva i tråden? Utgår du ofta från att du vet mer än de inblandade?

    Ja, det finns mammans version också. Och om det TS säger inte stämmer kommer det komma fram i utredningarna som sätts igång när de ändrar folkbokföringen eller stämmer på boendet.

    Jag har aldrig påstått att TS är barnets mamma. Tvärtom har jag tryckt på hur viktigt det är att barnet vet vem mamman är. Och att det är något de vuxna i barnets liv behöver engagera sig i om mamman inte är mer närvarande.
  • Brumma
    Anonym (NEJ!) skrev 2016-02-24 10:31:24 följande:

    Men snälla, hade mamman inte varit lämplig så hade soc agerat. En mor som inte träffar sitt barn och lastar ansvaret på andra, givetvis skulle soc agera annorlunda än vad dom gjort!! 

    Detta med att kvinnor har en jäkla förmåga att skriva VI i allt anser jag bara vara en osäkerhet, hon för alså talan även för sin sambo. Det gäller HANS dotter så varför är det inte han sm är TS??

    Självklart så har hon inget att göra på möten som rör flickan. dumheter!


    Man får alltså inte skriva av sig och be om råd om man inte är biologisk förälder?

    Barnet bor MER med TS än med sin mamma. Är det inte BRA att barnet har engagerade vuxna i sitt liv?

    Om man tittar på detta forumet så är det för det första inte hela Sverige som skriver. Ett fåtal av mina vänner har överhuvudtaget varit inne på familjeliv, än mindre skrivit något själva. Så förmodligen är pappan en av dessa. Sedan är den stora delen av de aktiva skribenterna här kvinnor, inte män. TS skriver dessutom på styvfamiljsforumet - i känsliga rummet som faktiskt har en hel del förhållningssätt om hur man bör bemöta TS, du kanske borde läsa dem? - så det är ganska naturligt att det är hon, och inte pappan, som skriver.

    Det är även naturligt, i de flesta förhållanden. att man pratar med sin partner om vad man tycker o tänker. Vad man vill och hur man mår.

    Varför tror du det är annorlunda i styvfamiljer?

    Jo, än en gång - om föräldrar och andra instanser (tex soc) anser det bäst för barnet är naturligtvis även styvföräldrar välkomna på möten gällande barnet. Man ser till barnets bästa helt enkelt.

    Soc tänker kanske att mamman behöver stöd i sin föräldraroll. Vissa föräldrar behöver det vet du. Det räcker inte med att föda ett barn för att bli perfekt.. Kanske anser de att mormodern är en bra stödperson och att det funkar bra. Vilket ju är super isåfall.

    Det kommer ju som sagt att komma fram isåfall, vid en eventuell stämning. Dock ska inte barnet vara skrivet hos sin mamma som det ser ut nu.

    Och för att återkoppla till TS initiala fråga - mormors roll och soc åsikter har INGET att göra med TS relation till barnet - DERAS fristående relation -, vilken roll TS har i barnets liv eller vad barnet väljer att kalla TS. Det är något som enbart är mellan TS och barnet.
Svar på tråden Bör hon kalla mig mamma?