• 1234568

    Bör hon kalla mig mamma?

    Anonym (Namn eller mamma?) skrev 2016-02-24 11:29:15 följande:
    Det var dåligt uttryckt av mig. Jag menade att rutiner är viktigt för barn och att umgås med jämnåriga. Jag sa aldrig att mormor inte är viktig, det har jag poängterat tidigare att mormor är viktig. Men inte så viktigt att man ska bo där vv när man har en pappa som är engagerad och kan ha heltid.
    Håller med. Om biomamman inte är den som flickan bor med vv, då tycker jag ni ska vända ert till familjerätten. När familjerätten gett mamman och pappan vv så har dom väl utgått från att det faktiskt är hos mamman flickan bor vv?

    Har svårt att se att en pappa vill ha hela boendet, men familjerätten skulle ge mormor vv? Hur underbar mormor än är, så har hon inte en laglig rätt på boendet. Men jag antar det är vv med mamman som är tilldelat?

    Pappan kan nog söka boendet. Man behöver inte göra något med den delade vårdnaden för den saken. Den kan finnas, bara det att pappan har boendet, och sedan kommer ni överrens om ett umgänge som passa mamman bättre. 

    Om mamman inte orkar med vv, så kanske det är bättre med varannan helg tex.

    Men helt rätt har du i att pappan såklart inte ska dela umgänget med mormor om han inte vill. Och eftersom mamman inte verkar intresserad, och verkligheten ser ut så..då bör ni kontaktafamiljerätten på nytt.

    Och det är inte soc som har sista ordet angående detta. Det är familjerätten.
  • 1234568

    Och blanda dig inte i dom juridiska delarna. Låt din sambo sköta den delen. Hur mycket du än tycker om flickan och vill henne väl, så har du inga rättigheter. Det bästa du kan göra är att inte alls göra stort väsen av dig under sådana här processer (inte följa med till soc, familjerätten mm),sådant triggar ofta biomammor enormt, och inget gott kommer ur det.

    Du kan ändå ge henne en stabil och trygg tillvaro utan att delta i dessa processer alls.

  • 1234568

    Tänkte tillägga, att om det är vv mellan mamma/pappa i dagsläge som är skrivet. Då ska barnbidraget delas 50/50. Och inget underhåll ska betalas heller. Pappan försörjer barnet sin vecka, mamman sin vecka.

    Om pappan däremot får hela boendet, då ska mamman betala underhåll. Hon ska inte heller ha barnbidraget.

  • 1234568
    Anonym (pp) skrev 2016-02-24 13:05:17 följande:
    Återigen, familjerätten har ingen bestämmanderätt. Det har inte socialtjänsten heller så länge det inte handlar lvu och ett tvångsomhändertagande av barnet.
    Du har helt korrekt. Jag bor i Finland och blandade ihop benämningarna. MEN det är hos familjerätten man försöker lösa saken. Men om man inte kommer överrens där så gäller ju tingsrätten, som har en beslutande rätt.

    Och där gäller lagar. Och mormor har inte rätt till vv boende hos sig, eller någon form av vårdnad eller annat. Om mamman inte vill/är intresserad eller kan så kommer boendet på heltid ges åt pappan. Och eventuellt då varannan helg åt mamman om hon vill det.

    Samt så kommer man ju se till det att mammans del av avtalet vv har bestått i att barnet bor hos mormor. 
Svar på tråden Bör hon kalla mig mamma?