• Anonym (Men för livet)

    Men för livet efter normal förlossning

    Med hur många procent tror ni antalet (planerade) kejsarsnitt skulle sjunka med, och med hur många procent tror ni kvinnors förlossningsskräck skulle sjunka med om det skulle finnas en adekvat sjukvård som tog ansvar för den mänskliga fortplantningens baksidor och hjälpte födande kvinnor att få tillbaka normala underliv efter en vaginal förlossning? (Och då menar jag alla födande kvinnor, inte endast dem var ändtarmen har gått sönder eller andra allvarliga komplikationer).

    Jag var livrädd inför min egen förlossning eftersom jag hört sådana skräckhistorier om bristningar och framfall (dvs extremt vanliga "normala" förlossningspåföljder) att jag bönade om kejsarsnitt, men blev övertalad av både barnmorska och läkare och psykolog att vaginal förlossning är det bästa och att man blir ihopsydd vid ev bristning och sen lever man lycklig i alla sina dar. Vilken fruktansvärd lögn!

    Så nu sitter jag här, 2år efter vaginal (helt normal, komplikationsfri) förlossning. Livmodertappen hänger ner i slidmynningen, trots en miljard knipövningar är underlivet så slappt och vidgat att jag kan stoppa in hela handen utan att det känns. Problem med luft och vatten (vid bad) som konstant åker in i underlivet, problem med att tömma tarmen. Mellangården är ca 3cm kortare än tidigare trots att jag blev ihopsydd. Tanken på att jag nånsin kommer kunna ha ett sexliv igen har jag gett upp för länge sedan.

    Jag har ingen slida längre, det är en krater rakt upp i magen och detta anses som något normalt? Blev för fjärde gången hemskickad från Gynekologen med kommentaren "jag tycker det ser bra ut, bara åk hem nu och kniiiiip så mycket du bara orkar, så ofta nu bara kan, i resten av ditt liv".

    Observera att jag inte hade en komplicerad förlossning, och mina problem är tydligen inte ovanliga. Jag vill verkligen inte skrämma någon men känner att jag inte kan tiga om detta då många lider efter "normala" förlossningar. Sedan finns ju solskenshistorier såklart, med mammor som både är tajtare, mer vältränade och känsligare i underlivet än innan VF, men de är inte ämnet för denna tråd.

    Mitt (under)liv är förstört och jag får ingen förståelse eller hjälp av vården.
    Vad ska man göra för att slippa riskera detta handikapp? Att inte skaffa barn överhuvudtaget? Är det enda lösningen? Gråter
  • Svar på tråden Men för livet efter normal förlossning
  • Anonym (likadant)
    Anonym skrev 2011-11-12 11:56:09 följande:
    Här är riskerna med kejsarsnitt.. Men att riskerna är högre för barnet vid kejsarsnitt kanske kvittar?

    För mammans del är risken för blödning och infektion något större vid ett kejsarsnitt än vid en vanlig förlossning. Smärtan efter ett kejsarsnitt är också mer uttalad. Det finns också en liten risk, mindre än 1 procent, att man skadar urinblåsa, tarm eller barnets hud under operationen. Om kvinnan blir gravid igen finns det en ökad risk för att moderkakan fäster långt ned över ärret i livmodern. Därmed ökar risken för blödningskomplikationer. Riskerna ökar för varje genomgånget kejsarsnitt.


    För barnets del är risken att andningen måste övervakas eller behandlas fem gånger högre efter ett planerat kejsarsnitt, eftersom barnets bröstkorg inte pressas samman som under en vaginal förlossning.


    För barnet innebär mammans livmodervärkar vid en vaginal förlossning en positiv stress, som medför att barnet andas bättre, håller temperaturen bättre och kommer igång med amningen fortare.


    Låter inte heller så trevligt?
    mina barn har aldrig haft problem med andningen efter snitten. det där är ren bullshit.
  • Anonym (Nej)

    Men ph, min slidvägg syns också i mynningen. Inte så att den buktar ut men den syns. Så var det inte före min vag fl för 6 år sedan.. Och jag har varit hos gyn och bm sååå många gånger och ingen har reagerat så jag antog att det ska vara så.

    Inget som besvärar mig direkt mer än lite tyngdkänsla emellanåt.. Lite knepigt att få in tampongen också :-/

  • Anonym (Hannah)

    Anonym (likadant) skrev 2014-05-04 19:15:22 följande:[/quote-nick]mina barn har aldrig haft problem med andningen efter snitten. det där är ren bullshit.[/quote]

    Men så kan man ju inte säja. Risken finns ju fast du o ditt barn inte drabbats. Jag har fött två barn vaginalt och ser ut och känns som innan, är förlossningsskador bullshit då?

    Alla drabbas inte av allt, men risker kan man tala om ändå.

  • Anonym (D)
    Anonym (likadant) skrev 2014-05-04 19:15:22 följande:
    mina barn har aldrig haft problem med andningen efter snitten. det där är ren bullshit.
    Det är värt att notera två saker här:

    1) Att barnets andning måste övervakas eller behandlas är inget problem på ett sjukhus (där snitt vanligen utförs). Behandlingen består ofta av att man ger syrgas och/eller injektion - det är ingenting farligt eller svårt och det är barmhärtigare mot barnet än den... eh... "massage" som barnet får av att födas vaginalt (som ofta ger blåmärken och klämskador). 
    2) Att barn i större utsträckning har problem med andningen vid snitt, har till stor del att göra med anledningen till varför man snittar. Jag snittades just eftersom mitt barn fick problem med andningen, då är det väl inte konstigt om man behöver hjälp med andningen sedan? 
    Anonym (Hannah) skrev 2014-05-04 20:25:15 följande:
    Anonym (likadant) skrev 2014-05-04 19:15:22 följande:[/quote-nick]mina barn har aldrig haft problem med andningen efter snitten. det där är ren bullshit.[/quote]
    Men så kan man ju inte säja. Risken finns ju fast du o ditt barn inte drabbats. Jag har fött två barn vaginalt och ser ut och känns som innan, är förlossningsskador bullshit då?
    Alla drabbas inte av allt, men risker kan man tala om ändå.
    Visst, men att barnet oftare behöver hjälp med andningen är ingen risk, utan bara ett konstaterande. Det är betydligt vanligare att barn drabbas av syrebristskador / hjärnskador vid vaginala förlossningar. Även om det händer något oftare att man måste hjälpa barnet igång med andningen vid snitt är detta sällan problematiskt. 

    Man måste skilja på risker och beskrivningar av proceduren. 

    Att barnets huvud blir ihoptryckt under den vaginala förlossningen är ingen "risk", eller hur? 
  • Anonym (Grett)

    Känner med dig ts. Blir rädd när jag läser denna tråd. Ska göra det där samtalet till gyn imorgon. Fick mitt barn för ett år sedan. Kan inte ha sex, känns som nått sitter i vägen. Tror min förlossning räknas som normal trots gick fort och blev sugklocka. Sprack mycket. Ihopsydd. Har knappt mellangården kvar. Känns skämmigt men måste väl ta upp jag bajsat på mig några gånger när jag var lös i magen. Svårt hålla inne pruttar. Aldrig gjort innan! .

  • Anonym (Grett)

    Vet någon om det är lättare få igenom snitt om man fått komplikationer efter vf? Rädd för en till vf .

  • molly1989

    Min första förlossning slutade i akut snitt fast jag var 10 cm öppen och om jag blev gravid igen skulle jag aldrig aldrig nånsin utsätta mig för en vaginal förlossning igen, skulle alltså insistera på snitt och totalvägra. Om man absolut vill ha snitt kan man i princip alltid få det, bara upprepa igen och igen att du inte kan tänka dig att genomgå en vaginal förlossning.

  • Anonym (johanna)

    Hur mår du TS?

    Lägger denna viktiga tråd till favoriter.

  • Helly
    Anonym (Grett) skrev 2014-05-04 23:46:12 följande:
    Vet någon om det är lättare få igenom snitt om man fått komplikationer efter vf? Rädd för en till vf smile4.gif .
    DU kan i princip alltid få ett snitt, oavsett skäl, bara du är ute i tillräckligt god tid, står på dig och är beredd att byta landsting om det skulle ta totalstopp på hemmaplan.
Svar på tråden Men för livet efter normal förlossning