Inlägg från: Jennie med ie |Visa alla inlägg
  • Jennie med ie

    McDonalds mat till barn

    Jag har en supersmalis till son och han bör helst gå upp i vikt. Givetvis ska man därför inte proppa i sig onyttigheter, men ett Happy Meal t ex (med mjölk till f.ö, hans val) då och då känns inte som nåt problem då vi ibland får vara glada om han äter ö h t.


  • Jennie med ie
    mamma201107 skrev 2011-05-10 20:17:21 följande:
    Men hur anser ni om den här undersökningen där de visade en hamburgare som legat i några år och såg exakt likadan ut? Måste ju vara bra med konserveringsmedel i dom..
    Jag brukar inte dissekera maten så, då vågar jag knappt ge nån mat alls
  • Jennie med ie

    Det vore fjantigt av mig att vara fanatis när det gäller just McDonalds när jag inte är det när det gäller allt annat. Sonen äter godis ibland (oftare än McDonaldsmat), dricker läsk ibland (betydligt mer sällan), äter en hel del korv (och gärna det om alternativet är att han inte äter tillräckligt alls, spinkisen), dricker saft då och då, och kan mycket väl äta kakor till fikat emellanåt. Och det lär inte gå nöd nöd på honom p g a det, han äter ju en massa annat _också_. Ägg, mjölk, kött, fisk o s v....


  • Jennie med ie
    Jordgubbssmak skrev 2011-05-12 12:43:49 följande:
    OK..så har inte jag riktigt uppfattat dessa studier. Som jag förstår det så ökar sötsuget av de konstgjorda sockret vilket kan göra att man proppar i sig mer annat skit så man går upp i alla fall.
    Att kroppen skulle ta upp mer kalorier har jag inte hört.
    Inte jag heller.... det är nog en missuppfattning/feltolkning.
  • Jennie med ie
    Pigeon skrev 2011-05-12 12:47:53 följande:
    Fast det är olika hur stor del av de kalorier vi äter som tas upp av kroppen, en del åker bara rätt igenom också... Dels är det individuellt från person till person hur effektiva våra kroppar är, dels beror det på vad vi ätit innan. är vi t.ex. porppmätta och smäller i oss en rejäl dessert tar vi upp färre av de kalorierna än om vi äter den på fastande mage.
    Stämmer, t ex finns det nästan rena kostfiber eller vissa hela frön som i princip bara går igenom systemet utan att kroppen tar upp energin. Det har också en viss betydelse med förhållandet mellan de olika näringsämnena. Men att energiupptaget av övriga livsmedel skulle ändras kraftigt beroende på hurvida man dricker lightläsk eller ej.. nej det köper jag faktiskt inte.
  • Jennie med ie
    Pigeon skrev 2011-05-12 14:15:27 följande:
    Nu är ju detta aftonbladet men de hänvisar till en studie från Usa som jag dock inte orkat googla fram... vet dock att detta stått i flera andra tidningar i den vevan forskningen gjordes så jag tror det är tillförlitligt...
    www.aftonbladet.se/vikt/article6744214.ab

    Sen hittade jag på en sida om viktminskning:
    "Många artificiella sötningsmedel skickar dock signaler i hjärnan om att socker har anlänt, insulinnivån påverkas och kroppen lagrar därmed fett lättare. Samtidigt kan lightprodukter trigga aptiten så att man istället äter mer, medan socker ger en känsla av mättnad."
    Ja, att sötningsmedel hos en del triggar sötsuget och/eller ökar hungern är inget nytt liksom. Och att det hos vissa (ofta samma personer som känner av det triggade sötsuget) kan ge insulinpåslag som i sin tur påverkar fettförbränningen negativt är också känt. Men att antalet kcal kroppen "tar upp" från övrig mat plötsligt skulle stegra för att man dricker/äter sötningsmedel så att man inte skulle spara in nåt på kcal om man byter vanlig läsk mot lightläsk men i övrigt äter samma är liksom nåt annat, som jag inte kan finna stöd för nånstanns.
  • Jennie med ie
    Pigeon skrev 2011-05-12 14:38:22 följande:
    Fast det står ju att fett lagras i kroppen lättare. Det är det jag menar med "tar upp" dvs att det lagras i kroppen. Fett som tas upp och sedan förbränns är det ju ingen fara med.
    Dels är minskad fettförbränning och "större upptag av kcal" inte samma sak. Dels är det bara vissa människor som får detta insulinpåslag av sötningsmedel. Och att det liksom skulle kvitta sig själv, bli plus/minus noll när man dricker lightläsk istället vanlig men i övrigt äter samma sak, är ännu mer en fantasigrej.
  • Jennie med ie
    Pigeon skrev 2011-05-12 17:44:06 följande:
    Tvärtom är väl teorin som jag förstått det att man riskerar gå upp MER i vikt av lightdrycken än om den varit sötad, för att sockret skapar mättnadskänsla som gör att man äter mindre i övrigt den dagen. Men jag hittar som sagt inte urpsrungsstudien...
    Ja, risken finns som sagt att man av sötningsmedel får ökad hunger eller ökat sötsug och äter mer och därmed går upp med i vikt, _en del_ människor upplever detta. Liksom _en del_ människor får ökad insulinutsöndring som i sin tur ger minskad fettförbränningen. Men det är som sagt nåt helt annat än att samma mängd av samma mat skulle ge mycket mer energi (kcal) för att man dricker lightläsk till istället för vanlig och att det därför tar ut vartannat.
  • Jennie med ie
    Gurkan skrev 2011-05-12 18:28:10 följande:
    Du har ingen annan länk än kostdoktorn som inte känns speciellt trovärdig alls.
    Dessutom står det ju inte "maten ger kroppen fler kcal när man dricker lightläs till istället för vanlig" heller, utan det står just det att man KAN få ökat sug eller/och ökad hunger som leder till att man äter mer.....
Svar på tråden McDonalds mat till barn