Inlägg från: Tygtiiger |Visa alla inlägg
  • Tygtiiger

    Får man ha mens i kyrkan?

    Faktiskt inte i alla kristna traditioner, har jag för mig.

    Men i Svenska kyrkan - ja.


    Krupke, we've got problems of our own!
  • Tygtiiger

    har googlat lite och sett att i allafall i ortodoxa kyrkan ska en kvinna inte ta emot nattvard när hon har mens - men det står inget om ifall hon får vara i kyrkan.


    Krupke, we've got problems of our own!
  • Tygtiiger

    Fast bröstmjölk har ju inte ansetts orent på samma sätt som menstruationsblod, som ju har haft en ganska dramatisk laddning i de flesta kulturer. Mjölk är mat för småbebisar, ganska rättframt och enkelt. Men menstruation innebär att en kvinna blöder utan att vara sårad eller sjuk, och dessutom från underlivet som brukar vara tabu i de flesta religioner, och till råga på allt så luktar mensblod starkt och ser inte ut som en vanlig sårblödning - det är gammalt och färskt blod om vartannat med koagler och slemhinna i. Hade man blött så ur något sår på kroppen hade det ju varit tecken på en allvarlig sjukdom, men det här gör kvinnor en gång i månaden och är alldeles friska - dessutom kopplat till fertilitet.

    Jag FÖRSTÅR verkligen att mens ansetts som något tabubelagt för de flesta. Eller magiskt, eller whatever.


    (Och det finns ju gott om ikoner och bilder i kyrkor på Maria när hon har jesusbarnet vid bröstet, men jag har aldrig sett en bild på henne med blodfläckad klänning )


    Krupke, we've got problems of our own!
Svar på tråden Får man ha mens i kyrkan?