• lisala

    Skadad/tunn slemhinna - Ashermans

    Hej!
    Gjorde en skrapning år 2006. Fick inte tillbaks mensen efter och sökte åtskilliga gånger för det hos gyn och på privata kliniker. Avvakta var favorituttrycket men någon gav mig pergotime x2 och sa att det skulle få igång det hela.
    Till slut tröttnade de när det aldrig kom någon mens (ett år senare) och skickade mig till ett "proffs".
    Dr D sa :oj hoppas inte att skrapningen förstört din slemhinna. Jag förstod ingenting och blev skickad på min första hystroskopi. Läkaren där sa att hon aldrig sett något liknande. Min livmoder var totalförstörd, fanns bara kala väggar och ingen slemhinna. Inga äggledare syntes. "Påminner om en ruin" sa hon. Grät floder! Började äta östrogentabletter ialla dess former. Satte min egen diagnos - Ashermans syndrom.
    Chansen till att få egna barn var minimala men hon skulle göra ytterligare en hysteroskopi till efter några månader. Jag har gjort ytterligare 5 efter det! Av specialister i sthlm (bor i östergötland)och har nu fått en tunn slemhinna som är 4 mm. (Så tjock har den aldrig varit innan) Nu sprutar jag med Puregon, dricker aloevera jucice och ligger på spikmatta varje kväll. Hoppet är det sista som överger en! Det har gått 3 år.... Jag är inte purung längre, 34 och i år hoppas jag att det sker ett mirakel!
    Någon som har erfarenhet av något liknande?
    Kramar

  • Svar på tråden Skadad/tunn slemhinna - Ashermans
  • lisala

    Hej Anna!
    Min läkare sa att det här var ytterst ovanligt att slemhinnan skadas i samband med skrapning..... lustigt jag tycker att det poppar upp folk lite här och var som har den bistra erfarenheten ...
    Ja, som sagt jag har hållit på i flera år nu. Kan varmt rekommendera en specialist i sthlm på sabbatsbergs sjukhus om det visar sig att du behöver göra fler hysteroskopi, Arne Rådestad. Han har lyckats att reparera mycket i mig, till skillnad från andra läkare...
    Idag fick jag reda på att även jag har en slemhinna på 5 mm.. det har jag inte haft någon gång, så hoppet tändes igen:)
    Aloeverajuice och spikmatta har jag hört ska göra susen för slemhinnan om du inte testat kan det vara värt ett försök.
    Lycka till!

  • lisala

    Hej Anna!
    Det är mitt första försök...
    Jag skulle också vilja gå och titta på hur slemhinnan utvecklas med jämna mellanrum. Men det är tydligen en lyx man inte får unna sig. (Fastän att det är läkare som sett till att man hamnat där man har och inte man själv!) Min läkare höftar lite känns det som:(
    Pengar rullar här med... hämtade mina första sprutor för ett tag sedan, en ampull Puregon 3600.-... fick en chock. men som tur är så har vi ju högkostnadsskydd i vårt land men ändå...
    Mitt ärende ledde till en anmälan (Lex- Maria, kanske det heter) och jag har fått rätt i Patientsäkerhetsnämden. År 2010 ska jag lämna in mina skadeståndskrav så jag ska ta med varenda litet piller, alla juice, akupunkturbesök, zonterapibesök, fytoöstrogenvitaminer, alla sprutor osv i det.
    Jag håller tummarna för att det ska fungera med mensen nu för dig!

    Hälsningar Lisa

  • lisala

    Hej Anna!
    Jag fick tag i en gyn.läkare som stod upp för mig och det är hon som har skött anmälan. Hon berättade för mig att livmodern kan jämföras med en nektarin. Och vid en skrapning går de ju bara på känsla, det är inte något de ser med form av kamera eller så. de skrapar försiktigt försiktigt. Och det är där nektarinen kommer in i bilden. Man ska skrapa i livmodern utan att nudda väggarna, som hon sa... skala en nektarin så att man inte nuddar kärnan men ändå precis bredvid. Låter konstigt såhär när jag läser det men jag förstod vad hon menade. Ärren i livmodern efter skrapningen gör att det inte bildas någon ny slemhinna, så i mitt fall var det väl ingen infektion direkt...
    Även om inte läkarna erkänner att de gjort fel i ditt fall så kan du liksom jag vända dig till Patiensäkerhetsnämnden (sök på nätet så kommer du till deras hemsida). Det är en nämnd där oberoende människor sitter och fastställer vad som har hänt.
    Det har ingeting med läkarna att göra annat än att de hämtar in journaler från alla sjukhus man besökt. Tror att brevet/skadeståndsanmälan måste komma in senast 2 år efter det hände. Man får skriva en berättelse och efter tag får man brev om att de begär in journaler. Efter ett tag fick jag ett brev att det fastställts att min slemhinna skadats i samband med skrapning och att jag skulle inkomma med skadeståndskrav år 2010. Jag tycker verkligen att du ska prova detta, du har inget att förlora. Det har ju inte hänt av sig själv så att säga utan det uppstod ju i samband med skrapningen! Lycka till!
    Vad glad jag blev när du skrev att din läkare sagt att det räcker med 5-6 mm slemhinna... Det gav mig nytt hopp!

    Till dig Silentwings: ja det kan uppkomma när man gör en abort tyvärr. Det var exakt vad som hände mig. Fastän att de säger att det är helt ofarligt och att många gör det finns chansen att man aldrig kan bli gravid efter... Hemskt men sant!

  • lisala

    Hej Anna!
    Jag förstår att det känns tungt att anmäla om man fortfarande går till samma klinik så att säga... men Patientsäkerhetsnämden anmäler ingen enskild person utan konstaterar mer om hur dina skador uppkommit och hur du har blivit drabbad. En Lex-maria som i mitt fall anmäler ju själva läkaren men det är två olika saker.
    Du har inget att "be om ursäkt för" för att du anmäler din skada som uppkommit i samband med skrapningen, det kvittar om det var otur eller ovarsamhet - skadan finns där och den har uppkommit i samband med ingreppet!

    Att jag bytte till Puregon (sprutor) från östrogenet, Progynom och innan dess Provera (?) var att min slemhinna inte växte. Pergotime har jag ätit åtskilliga gånger men jag har liksom du hört att det kan bidra till skadad/tunn slemhinna så det stoppar jag inte i mig något mer.
    Av Puregon har min slemhinna vuxit 3 mm på 3 månader så det verkar effektivit. Sen är det ett himla pyssel med nålar och stick hit och dit, men bara det hjälper så får det gå.
    Med Puregon kan man oxå framkalla en ägglossning. Då får man en spruta när läkaren ser att ett ägg börjar bli stort. Och inom närmsta dygnet har man framkallat en ägglossning. Kanske kan vara något för dig Anna.
    Jag äter också fytoöstrogen (som man köper i hälsokostaffären) som jag hört från flera håll är bra för slemhinnan i livmodern. (Det är egentligen för kvinnor i klimakteriet med torra slemhinnor men eftersom min slemhinna vuxit så mycket under sommaren vågar jag inte sluta med dessa.)

    Därför:
    Hej!
    Sammanväxningar för inte ont (förutom själsligt när man får reda på att man har det!!). Vad myom är vet jag inte... Sammanväxningar och ärrbildning är samma sak där den öppna levande livmodern inte finns och där väggarna saknar bra slemhinna för ägget att fastna i.
    Jag har en spikmatta som jag ligger på 30 min varje kväll. Jag ligger med ryggen och det ökar min blodcirkulation i hela kroppen.
    Lycka till ni alla!

  • lisala

    Hej Anna!
    Jag håller med dig... all denna väntan gör en tokig, ambivalent, bitter & allt därtill. Humöret pendlar och livet slits mellan hopp och förtvivlan. Alla i hela världen verkar också få barn just NU när vi inte får det.. det är tungt.

    Hoppet pendlar & livet går in i olika faser...
    Eftersom jag har hållt på i flera år med det här så finns det perioder/faser där jag inte heller velat äta något tillskott som inte läkarna rekommenderar som tex. aloeveran, fytoöstrogenet, spikmattan osv. Då har jag knappt velat gå utanför dörren, eller träffat kompisar som har barn och varit så otroligt ledsen. Jag jobbar också med barn och det har känts pest att vara proffs på andras barn när jag inte lyckas få några själv. Dessa stunder är sååå mörka!

    Men så tänds en glimma hopp igen, det behöver inte vara något speciellt. Kanske bara att min läkare visar mig att hon bryr sig om specifikt mig (ringer och kollar hur det är med mig, skickar mig på olika provtagningar osv.) och man känner att man orkar kämpa länge länge till. Att träffa kompisar med barn, sitta barnvakt och allt det där går hur lätt som helst!

    Det där pendlar ju och det är inte alltid lätt för min omgivning att hänga med i svängarna..

    Nej man måste inte spruta för att få i gång ägglossningen efter Puregon. Förhoppningsvis ägglossar man själv. Ca 1 vecka efter ägglossning kan man ta ett blodprov (kommer inte i håg vad de hette, men började på P) som visar om man haft bra ägglossning eller inte.

    Jag har frågat min läkare om det är läkningstid efter hysteroskopin. Och hon har sagt att om man bara gör en kontrollhysteroskopi så kan man bli gravid direkt. Är det sammanväxningar tar det ca 1-2 månader att komma i gång som vanligt. Vet ju inte om det stämmer men hon sa så!
    Jag tycker att du gör helt rätt i att kräva att de planerar för dig så att du slipper vänta i månader på hur ni ska gå vidare.

    Den dagen du anmäler kan jag guida dig rätt vilka papper du behöver och hur du får tag i dessa osv.

    Jag håller tummarna för dig!
    /Lisa

  • lisala

    Hej Anna!
    Lycka till i morgon vid doktorn.
    Kan du inte säga att du ligger helt fel i cykeln och skulle uppskatta om du kunde få komma tillbaka dag ex. 14 för att se om du har äggblåsor samt se slemhinnans tjocklek och dessutom en vecka efter det få remiss att ta ett prov där det framgår om du har haft ägglossning på egen hand eller kommer att behöva hjälp med det senare?
    Jag vet av egen erfarenhet att det brukar vara svårt när man väl sitter där. Man känner sig mest i vägen och får inte fram nåt... man är ju i en utsatt situation. Ibland berättar jag för min sambo innan vad jag tycker att han ska fråga när jag brutit i hop eller fått tunghäfta... och då har min läkare har oftast gjort som vi föreslagit...

    Lycka till!
    Kram

  • lisala

    Hej Anna!
    Började i kväll med spruta nr 1. (Man börjar med dem första dagen man får mens) och sen har jag återbesök för att mäta äggblåsor dag 10 (nästa tors) och dag 14.
    Känns ok och det rullar liksom på. Trodde att det kanske hade tagit den här gången, kändes så men icke... min mens var punktlig..
    Min erfarenhet är att man inte ska gå sjäv på några läkarbesök. För blir man ledsen slutar man och lyssna och det är svårt att återberätta själv när man kommer hem... så sällskap är toppen och ett måste enligt mig.

    Hur gick det idag?
    kram

  • lisala

    Vilket pucko till läkare!!!!
    Blir helt trött när jag läser ditt inlägg.. Empatilös skitstövel!
    En kram till dig kommer här Anna!
    Lisa

  • lisala

    Hej Centurion!

    Menar att jag va och kollade mig i maj och då hade jag ynka 2mm slemhinna. I augusti efter att jag sprutat puregon 1 omgång (ca 14 dagar) och ätit fytoöstrogen, druckit aloeveran på fastande mage och väntat en halvtimma samt legat på
    spikmattan varje kväll så va min slemhinna 5 mm i augusti.
    Vilket av alla dessa saker som bidrog till tillväxten vet jag inte, men sprutorna ska ha den inverkan att även slemhinnan tjockar så min läkare tror att det var det.
    Själv vet jag inte.

    Fytoöstrogen har jag mått bra av men har nu bestämt mig för att byta ut det mot ren E-vitamin. Vet egentligen inte varför vill testa nåt nytt efter 3 månader och se om det gör nån skillnad.

    Aloeveran är toppen, mot magen. Vet som sagt inte om den hjälper att bidra till tjock slemhinna. Men det känns bra.

    Buköppning? Låter skrämmande... vad, hur och varför gör man det?

    Mvh Lisa

Svar på tråden Skadad/tunn slemhinna - Ashermans