Kinesisk medicin

328 visningar
0 svar

Traditionell kinesisk medicin har använts och utvecklats i mer än 3000 år i Kina. Den är en av världens mest omfattande läkekonster genom tiderna.


I gamla tiden, man trodde att Gud eller Himlen dominerar allt, traditionell kinesisk kultur kom från Himlen.


Den Gule kejsarens inre klassiker, är en gammal kinesisk medicinsk text som ses som den grundläggande doktrinala källan för kinesisk medicin. Den gule kejsarens tid var 2700-talet f.Kr.


När människor kan assimilera till universums natur till en viss nivå, kan de se sina egna meridian- och akupunkturpunkter medan de mediterar, och kan förstå växts energi natur. Därför kan de bidra till meridian och ört teori, så småningom ett kinesiskt medicinsystem.


Forskare upptäckte att universum bara till 5 procent består av materia. 25 procent är mystisk mörk materia och 70 procent ännu mer mystisk mörk energi. Många forskare tror att det finns fler dimension i universum eller multiversum. Seth Lloyd, professor i kvantteknik vid Massachusetts Institute of Technology, hävdar att det finns ett oändligt antal av dig själv ute i multiversum. Om det finns fler dimensioner i universum, finns det fler dimentioner i en lite del av universum-människor kroppar. Traditionell kinesisk medicin behandla obalans mest i kroppens djupare dimension, var Qi existerar i.


Det finns fler terapeutiska inriktningar i kinesisk medicin, till ex. akupunktur, moxibustion, kinesisk massage, ört behandling. Dessa behandlingsmetoder har en gemensam grund, och en gemensam metodik för diagnostik, symtomdifferentiering och behandlingsprinciper.


Vidare så är den fundamentala skillnaden mellan kinesisk och västerländsk medicin är följande:


Traditionell kinesisk medicin kan förebygga och behandla de flesta sjukdomar – akuta samt kroniska. Traditionell kinesisk medicin är även mer skonsam mot kroppen och medför sällan några biverkningar. Västerländsk medicin har svårt att erbjuda lämpliga behandlingar mot en hel del besvär.


Västerländsk medicin bygger på att identifiera och angripa en sjukdom/patogen för att sedan eliminera den.


Traditionell kinesisk medicin analyserar förändringar, förändringarna som skapar obalansen indikeras genom signaler. För att långsiktigt bota en sjukdom måste balansen i kroppen återskapas, då stärker kroppens egen läkningskraft och på så sätt får kroppen tillbaka möjlighet att vara så som Gud skapade den. Kroppen får tillbaka sin styrka och immunförsvaret kan åter igen försvara kroppen från negativ yttre och inre påverkan och laga det som redan är skapat. D.v.s. att man stärker inre organ och tar bort blockeringar, så att allt i kroppen börjar fungera så som det är tänkt. Vilken sjukdom kan inte behandlas när kroppens egen läkninskraft aktiveras?


Människans kropp är en helhet och vi måste därför ta hänsyn till att det finns ett samband mellan varje organ. Varje del utav kroppen betraktas med andra ord som en pusselbit utav helheten och binds samma i ett enhetligt energisystem. Detta innebär att ett organ som har problem kan påverka även de andra organen, t.ex om din lever är i obalans så kan det påverka din mjälte.


Naturens förändring med cykeln av Yin och Yang upprepas år efter år. Det är regel av alla liv inklusiv människor som är vara i mellan himmel och jord. Man kan inte separera sig från naturan. Det finns ett samband mellan kropp och natur, t.ex. så kan kyla, vind och fukt skada kroppen och leda till en del olika sjukdomstillstånd.


Människans kropp är en helhet, det betyder att man kan inte separera känslor från kroppen. Bär man med sig en känsla för länge eller för starkt, kommer den att påverka en negativt.


Traditionella kinesisk medicin är en del av den traditionella kinesiska kulturen, om det tillämpas korrekt, är behandlingseffekt mycket bra. I alla fall efter Kinas kommunistiska parti grep olagligt den kinesiska regimen, många utmärkta traditionella kulturer har förstörts, TCM påverkades också.


Den traditionella kinesiska kulturen sägar att människor ska ha harmoni med himlen och jorden, men kommunistpartiet i ideologin vill kämpa med himlen, jorden och människor. Kommunistpartiet vill kontrolla allt, hur kan TCM slippa? Många utmärkta saker kastades från utbildnings böcker, självklart finns det en del spridas i folket och utanför Kina.


Om man är begränsad med vad en läst från utbildnings böcker, kan man inte riktigt förstår TCM.


En fantastisk vän skriver:


Det finns en lag som styr saker: det talas om universums lag, himlens lag, naturens lag och fysikens lag bl. a. Den kinesiska medicinen har sin grund i att förstå denna universums väg, dao på kinesiska, och att följa den. På så vis kan man leva i harmoni och få ett långt liv. Människan är en skapelse av himlen och jorden, av yang och yin. Dessa stödjer, kontrollerar, kompletterar, och hämmar varandra. Visar sig bl. a. i dag och natt, sommar och vinter, man och kvinna, utsidan och insidan av kroppen, vänster och höger sida av kroppen. Och i de fem organen: hjärtat, mjälten, lungorna, njurarna och levern. Dessa stödjer varandra om de är i balans. Yin och yang, qi- och blod-cirkulation är då i balans i kroppen. Balans och harmoni uppnås bl. a. av bra levnadsvanor. Vila och arbete, mat, dryck och socialt umgänge. Dessa grundar sig i vad du har för sanna, goda och uthålliga tankar. Det handlar om att ha kunskap om dao och att kunna följa den.

Aktivitet i gruppen
Ny medlem