Inlägg från: Anonym (Karin) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Karin)

    Flytta eller bo hemma & spara CSN-lån

    Hade du varit min son hade jag ridit dig att spara pengarna. Det är trots allt 2300kr/vecka vilket på 3 år 120 veckor som blir hela 276 000 som mycket väl kan räcka till en kontantinsats. Dock förstår jag att du vill flytta och det finns såklart fördelar med det.

  • Anonym (Karin)
    Anonym (Jessica) skrev 2024-05-08 07:14:57 följande:
    Men ÄR det verkligen okej enligt CSN? Det borde man ju kolla upp alltså. 
    Finns inga regler som säger att man inte får spara CSN. Tvärtom en bank gav Råd till en kompis brorsa att maxbelopp sig och lägga undan för investering. Han bodde dock inte hemma men jag antar billigt och jobbade extra. Om du tittar på alla influensers som brinner för ekonomi och att uppnå FIRE. Sen angående det sociala, det ens behöver kanske utesluta det andra. För att man väljer att bo hemma så kan man väl ändå träffa kompisar.
  • Anonym (Karin)

    Jag förstår inte varför det ska vara så provocerande att ta smarta ekonomiska val om man har möjlighet. Just i storstäderna är det heller inte helt enkelt att få nåt boende över huvudtaget och man får ett är det inte ovanligt att det ska kosta 7,8,9000. Jättemånga ungdomar bor hemma upp mot 30 årsåldern, på det här sättet kan man få möjlighet att bryta det.

    Om vi vänder på det, om man nu bor i Stockholm t ex man har pluggat klart bott på ett dyrt studentboende, är 23 år gammal. Du har knappast kommit nånstans i bostadskön, du har heller inget sparande till en insats, tvärtom du har en skuld på nästan 300 000. Vi får hoppas på jobb så man kan hyra en lägenhet i andra hand för 12 000 eller liknande. Men det är klart det är ju så dumt och provocerande att ta vara på de möjligheter man har.
    Vill också tillägga att man behöver inte ha välbärgade föräldrar för detta, däremot stöttande föräldrar som har plats. Man kan också jobba lite extra så att man kan betala föräldrar exempelvis 4000/månad. Ett jobb på hemtjänsten varannan helg t ex ger ca 6000 extra. Annars kanske lager eller affärer.

  • Anonym (Karin)
    Anonym (Jessica) skrev 2024-05-08 08:53:35 följande:
    Och det vet du? Källa?
    Du får väl lusläsa hela CSN om du kan hitta nåt.
  • Anonym (Karin)
    Anonym (Jessica) skrev 2024-05-08 08:54:32 följande:
    För det är pengar man får för att man ska kunna STUDERA och ha en lägenhet. Inte till en jäkla investering. Men jag ska absolut ta CSN lån sen och bara lägga pengarna på hög, investera i dem. Smart!! Men jag har aldrig tänkt i de banorna för det är ju bara bedrövligt 
    Fast det finns ingen lag eller regel som säger vad du får göra med dina pengar. Och hur det än är så är det ett lån. Ett lån som man kommer få betala tillbaka. Vem ska bestämma vad du ska göra med dina lånade pengar?
  • Anonym (Karin)
    Anonym (Jessica) skrev 2024-05-08 09:56:18 följande:

    Precis. CSN är inget ställe man kan gå till för att få gratis pengar. 


    Det roliga är när man frågar om källa till att man får använda pengarna till att utnyttja systemet och försöka få mer pengar av pengarna, så är det uppenbarligen ingen som kan visa en sådan. 


    Ska fasen själv kolla detta. Vore ju inte mer än rätt om de blir återbetalningsskyldiga i efterhand. 


    Men snälla du CSN har en hemsida. Titta där eller ring dom om du är så intresserad. Men jag kan garantera dig att det är fullt lagligt.

    Å återbetalningsskyldig  blir man ju ändå det är ju ett lån
  • Anonym (Karin)
    Anonym (Jessica) skrev 2024-05-08 10:02:12 följande:

    Borde ju då vara som återkrav, att man måste betala tillbaka en stor del direkt. De pengarna är till för folk som BEHÖVER det.


    CSN är inget socialbidrag om du trodde det
  • Anonym (Karin)
    Anonym (om) skrev 2024-05-08 13:00:25 följande:
    Den jag svarade var ju arg över att andra har föräldrar som stöttar, eftersom hon själv blev utslängd av sina. 

    Nej, jag kan inte se konsekvensen av att någon köper lägenhet för CSN istället för att leva upp dem. Vad jag har hört så finns det inga planer på att avvecklas CSN för att några personer gör detta med sina lånepengar. Och skatter går redan till tex köp av lägenheter iom ränteavdraget, så det finns redan såna system som är skattefinansierade. 

    Berätta igen hur det kommer att drabba väldigt många att TS gör detta. 
    Nä jag förstår verkligen inte heller. Tvärtom så kan det här hjälpa nån att komma in på bostadsmarknaden som annars inte kunnat vid skapligt ung ålder. Finns också folk som lyckas leva riktigt snålt, jobba extra och lägga under CSN eller om man så vill sin lön. Hur som är det pengar som kommer in på kontot. Ska man straffas för att  man är man verkligen kämpar och har ett mål? Och det är ju fortfarande ett lån som man måste betala tillbaka.
  • Anonym (Karin)
    Anonym (M) skrev 2024-05-08 13:46:59 följande:

    CSN-lån får man för att man studerar.

    Efter inköp av studentlitteratur som ofta är obligatoriskt, och kåravgift som också är obligatoriskt, så gör man vad man vill med dessa pengar.

    Vissa lägger dem på hyra, el, mat och transport. Andra lägger dem på hög, bor gratis och cyklar.

    CSN bryr sig INTE om vart pengarna går så länge man 1, registrerar sig på sina kurser 2, skolan gör anmälan att man studerar och 3, man klarar sina kurser.

    CSN är heller inga pengar man FÅR. Man FÅR bidraget men det är samma för alla. LÅNAR man 300 000 kr så ska CSN ha tillbaka 300 000 kr plus ränta.

    Så de som sparar och lägger på hög måste ju betala tillbaka lika mycket som alla andra. 


    Hade CSN brytt sig om vad man lägger pengarna på hade CSN-lån varit omöjligt, då administrationen över att ha koll på ALLA studenters utgifter hade kostat väldigt, väldigt mycket.


    Jag är inte med i nån studentkår
  • Anonym (Karin)
    Anonym (M) skrev 2024-05-08 14:29:54 följande:
    Ok, vad har det med mitt inlägg att göra? Kåren är oftast obligatorisk dock. Så därför skrev jag med den som en måste-utgift för en student.
    Nä jag ber om ursäkt att jag märkte ord men det är inte obligatoriskt att vara med i nån studentkår.
Svar på tråden Flytta eller bo hemma & spara CSN-lån