• Anonym (Osäker)

    Flytta eller bo hemma & spara CSN-lån

    Vet inte om detta är rätt tråd-kategori men jag bor i alla fall just nu hemma med mina föräldrar (är 20 år) och jag studerar på universitetet, mitt program är totalt 3 år och jag har efter sommaren 2 år kvar. Jag tar CSN-lån som jag lägger in på ett sparkonto med ränta, och planen har varit att jag ska bo hemma under studietiden och ta fullt CSN-lån som jag sparar på sparkontot, som jag sedan kan använda som kontantinsats för en lägenhet när studierna är klara.

    Men nu har jag börjat fundera på att eventuellt flytta hemifrån - till någon studentbostad, som ligger betydligt mycket närmare mitt universitet. Anledningen är att jag börjar ruttna på resetiden till skolan, som ligger på 1,5-2 timmar, med 3 stycken byten. Detta skulle dock kräva att jag börjar använda mitt CSN-lån (inte det som redan finns på sparkontot), och jag vet liksom inte hur värt det skulle vara då det verkar bra att spara det, men det skulle ju inte gå att klara sig på bara bidraget & eventuellt extrajobb. Så jag är ganska kluven :/ vet ju att det bästa är att bo hemma, men jag har hört mycket om att man växer som person osv när man flyttar hemifrån, och jag är ju medveten om att det är en annan frihet man får när man bor ensam, + den extrema minskade resetiden vore ju en dröm, känns mest som jag efter föreläsningar/seminarium bara vill åka hem så jag har det avklarat typ haha (kanske missar "studentlivet" med att bara dra hem).

    Vet faktiskt inte vad jag ville få fram med allt detta men undrar om någon har varit i en liknande situation eller har någon åsikt på om det är värt att flytta hemifrån 

  • Svar på tråden Flytta eller bo hemma & spara CSN-lån
  • Anonym (Osäker)

    ^ Vill också tillägga att en flytt skulle innebära minskad resetid till kompisar och storstaden (om det har någon betydelse)

  • Elin pelin

    Flytta. Du har alla möjligheter att spara när du börjar jobba men du pluggar bara en gång och studentlivet är speciellt och en tid som du (förhoppningsvis) minns med glädje.
    Du får inte ihop en kontantinsats, men då får du väl sätta dig i en hyreslägenhet och spara när du har pluggat färdigt...

  • Tow2Mater

    CSN är till just för att kunna studera, inte för att köpa lägenhet.

    Dags de ser över och begränsar dessa förmånliga lån snart, när de verkar utnyttjas till allt utom just studier.

    Kolla upp vad en studentbostad skulle kosta. Du verkar ha mycket lång och jobbig restid.

  • Anonym (Flytt)

    Jag är en person som värdesätter tid före pengar (så klart inte helt, men i stor utsträckning) och har alltid gjort valet att slippa pendla. För mig var det en självklarhet att flytta för studierna för att slippa 2 timmar resa. Så visst, lite längre än vad du har. Det värsta jag gjort var att pendla till jobb i nästan 2 år och då hade jag 40 minuter resa. Nu cyklar jag till jobbet på under 10 minuter och så har det varit i 15 år. Och då har jag ändå bytt jobb under de åren.

    Så vad prioriterar du?
    1. Att spara pengar - då får du offra tid.
    2. Att spara tid - då får du offra pengar.

    Jag hade valt nr 2, men det är jag det.

  • Anonym (M)

    Flytta!

    Du sparar inte bara in på värdefull pluggtid, du får dessutom lära dig att stå på egna ben.

    Vill du spara lite pengar, skaffa ett extrajobb och spara lönen. Det är också en bra erfarenhet.

    Klart det finns fördelar att bo med föräldrarna men det är i stort sett bara att du kan spara pengar, fördelarna med flytt är fler tycker jag. Att få växa, bli vuxen, fatta egna beslut, betala sina räkningar, lära sig om budget och ekonomi, inreda sitt eget hem osv. Stannar man hos föräldrarna blir det lätt att man fortsätter vara deras barn, fastän man är vuxen. Spara ihop pengar gör du snabbt sen när du börjat jobba efter examen.

    Du kan antingen skaffa en studentlägenhet men vill du hellre ha en som du kan bo i även efter studierna så kan du ju försöka få en vanlig.

  • Anonym (Flisa)

    Nu utgår jag från mig själv, men jag hade ju dött av att fortfarande bo med föräldrarna när jag var 20. Man blir ju inte riktigt vuxen då. Kvar i tonårslivet. Jag hade inte velat att mina föräldrar hade så stor insyn i mitt liv i den åldern. 


    Någon värdesatte tid före pengar. Det gör jag också. Något jag också alltid värdesatt är frihet.


    20 år, shit, det är inte år man vill spendera på pendeln eller hos mammis och pappis! Eller iaf inte jag. 

  • Studentpappa

    Är inte halva grejen med att plugga som ung den sociala delen? Jag var lite äldre när jag pluggade och hade jobbat säsong ett antal år så jag var klar med den biten. 

    Känns som man missar en stor del med att bo hemma långt ifrån?


    Ride it like you stole it
  • Lönnsirap

    3-4 timmars restid per dag kan absolut vara värt det en period, men precis som du säger finns det vissa saker som man vinner på att flytta hemifrån. 

    Det finns absolut en poäng med att bo hemma en period, men det är också dags att se över flytt. Oavsett om det handlar om ett flytta till student-rum efter sommaren, eller att just sikta på att köpa något.

    Ni när du pluggar borde du rimligen kunna hitta ett okej boende, och kanske till och med del med en studiekompis.

  • Anonym (Moi)

    Du missar ju en tid i livet som aldrig kommer igen. Bara för att spara pengar? Låter sjukt tråkigt. 

  • Anonym (r)

    Att kunna välja att spara csn är väldigt privilegierat och inte vad det är till för. Självklart är det bättre att bli av med den hysteriska pendlingstiden.

Svar på tråden Flytta eller bo hemma & spara CSN-lån