Öppna relationer – så funkar det
Annika och Johan lever sedan 7 år tillbaka i en öppen relation. Det betyder att de har relationer med andra – även om de fortfarande lever ihop. De berättar i RFSU:s podcast att den öppna relationen lett till att de fått ett bättre sexliv, mer frihet och en större tillit till varandra.
– Det är vanligt att människor tänker som Annika gjorde först – att nu KAN vi inte fortsätta att vara tillsammans. Hon hade en bild av att man bara kan ha ett förhållande med sin partner om man är sexuellt och exklusivt dedikerad till denne. Men i stället visade det sig att deras relation gick att förändra till det bättre, säger Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU.
Läs också: Dejtingappar för polyamorösa – har du koll på vilka som finns?
Sexualiteten omgärdas av många förväntningar
Det finns mycket i en sexuell relation som man “bör” och “inte bör” göra. Men alla förväntningar kan ge en känsla av ofrihet som ibland kan hämma relationen. Ändå drar sig ofta den som är nyfiken på att testa en öppen relation för att ställa frågan, vilket är förståeligt. Bara frågan kan upplevas som ett hot mot relationen – den andra partnern kan uppfatta frågan som ett uttryck av missnöje eller till och med misstankar om att någonting redan har hänt.
– Därför är det bästa att reda ut hur man ser på relationer överlag innan man inleder ett förhållande. Är det viktigt att relationen kan vara öppen eller föredrar ni båda en monogam relation? När du är i en relation befinner du dig redan i en annan position, säger Pelle Ullholm.
Läs också: "Vi har inte haft sex på två år" – Parterapeuten ger råd
Svartsjuka betraktas som en självklarhet
Att vara ihop betyder för många att man är helt exkluderade till varandra, och att det bara är okej att vara förälskad i en person åt gången. I vår kultur betraktas alltför ofta svartsjuka som en självklarhet och något som "bör finnas" i en relation. Beatles sjöng till och med om att ”I’d rather see you dead little girl, than to be with another man”. Detta kan i modern tid kännas lite extremt, men den eventuella svartsjukan kan också betraktas som en negativ känsla som man själv kan ta ansvar för och lära sig att arbeta med.
– De flesta kommer inte att vara intresserade av en och samma person hela livet. Det går inte att begära av ens partner att den aldrig ska bli attraherad av någon annan. Men eftersom den tanken är provokativ för en relation, är det många som döljer att de känner eller någon gång känt så, säger Pelle.
Pelles tips: Lita på att du kan vara öppen med din partner
Våga lyfta frågan. Kanske är det så att din partner skulle tycka att det var okej att öppna relationen, andra föredrar att ha gränsdragningar – men det kräver att man kan samtala om det och att man kan vara ärlig likväl att man är beredd på sin partners ärlighet.
– Pratar du inte med din partner, kan det bli så att ni bägge låser in er, trots att ni har samma önskning. Det vore sorgligt, för på ett sätt kan relationen stärkas i stället för att hotas, om du känner tillit: ”Jag litar på att du stannar med mig så länge du vill, oavsett om du träffar andra eller inte”, säger Pelle.
Att sätta gränser – i en öppen relation
Gränserna för den öppna relationen kan se ut som man vill, kanske kan det vara okej att kyssa andra, men inte ligga med dem. Eller det kan vara okej att ha sex med andra men inte att kyssas till exempel. En sak som är bra att reda ut innan är om man vill undvika att höra om andra relationer eller tvärtom – om man alltid ska berätta om dem man träffar.
Läs också: Största utmaningen mot HPV – var femte kvinna screenar sig inte
Går alltid att bryta upp och återgå till monogami
I RFSU:s podcast gästar även Erik Haag, som förknippar öppenheten med en rädsla av övergivenhet: Att den öppna relationen skulle innebära att han blir sittande ensam hemma medan hans fru är borta och ligger med någon annan.
– Ja, det gäller att vara sann mot sina känslor. Känner du att det kostar mer än det smakar, så gäller det att du är ärlig och säger det. Har du och din partner olika bild av situationen, så får ni hitta en överenskommelse ni båda trivs med – eller bryta upp, säger Maria Bergström, också sexualupplysare på RFSU och fortsätter:
– Det är varken lätt att vara nejsägaren eller att vara den som föreslår en öppen relation, den som föreslår kan betraktas som promiskuös och oförmögen att älska medan den som sätter stopp kan betraktas som torr och tråkig.
Relationerna kan se olika ut beroende på vad ni kommer överens om
– Alla öppna relationer behöver inte se ut så att du har ett par som är prio ett och en som befinner sig utanför och är prio två. Du kan vara kär i två eller tre, och relationerna behöver inte sättas på olika nivåer. Dessutom kan öppenheten innebära att du har relationer med flera i grupp, och så vidare, säger Maria och fortsätter:
– Om en maktobalans skulle uppstå, att en person i konstellationen har en helt annan bild av den öppna relationen och hur den ska utvecklas än övriga har, och far illa av det, är det bäst att avsluta relationen.
Läs också: Dagens unga – Generation Z – vill göra sina föräldrar stolta
Många blandar ihop det med otrohet
Det som kan göra det svårt att prata om öppna relationer är att många blandar ihop det med otrohet.
– Att leva i en relation där du blir bedragen är inte samma sak som att leva i en öppen relation. En sådan kräver en tydlig öppenhet, säger Maria.
Hon fortsätter:
– Det kan ta lite tid att vänja sig vid känslan, eftersom det just innebär att bryta en norm.
Man kan reflektera över vad det är som gör att relationen känns meningsfull för dig och din partner.
Foto: Pexels