Vulvodyni – smärta i underlivet. Vi reder ut symtom, orsaker och behandling.
Vulvodyni – smärta i underlivet. Vi reder ut symtom, orsaker och behandling. - Foto: Foto: Cliff Booth/Pexels, Anthony Tran/Unsplash

Vad är vulvodyni? Vi reder ut orsaker och symtom

Vulvodyni ger smärta i underlivet. Men vilka orsaker ligger bakom smärttillståndet, vilka symtom ger det och hur kan man behandla vulvodyni?


Vulvodyni är ett smärttillstånd i underlivet som hela 15 procent av alla kvinnor väntas drabbas av någon gång under en livstid. Men vilka orsaker ligger egentligen bakom vulvodyni och vilka symtom ger det? Vi reder ut frågorna här.

Vad är vulvodyni?

Vulvodyni, ibland kallad vestibulit, innebär smärta i underlivet. Smärtan kan förekomma under samlag, eller när man till exempel för in en tampong i slidan. Om man lider av vulvodyni kan man även känna smärta i underlivet om man har på sig tighta byxor. Vid beröring eller penetration blir det en ökad friktion på slemhinnan vars nerver blivit överkänsliga.

Symtom på vulvodyni

Symtom på vulvodyni kan vara att man känner en brännande smärta i underlivet vid samlag eller om något, till exempel ett klädesplagg, sitter tätt mot slidöppningen. Smärtan i underlivet kan alltså både provoceras fram och komma helt oprovocerat. Smärtan kan kännas i hela vulva, eller på ett visst ställe i slidöppningen. Ofta förläggs smärtan i slidöppningens bakre område.

Vilka orsaker ligger bakom vulvodyni?

Den exakta orsaken till vulvodyni är inte känd. Okunskapen är stor, trots att 15 procent av alla kvinnor väntas drabbas av smärttillståndet. Men det kan eventuellt bland annat bero på att man haft samlag utan att vara tillräckligt våt eller ofta har svampinfektion i underlivet.

Behandling för vulvodyni – smärta i underlivet

Enligt Socialstyrelsen är vården för patienter som lider av vulvodyni inte jämlik – patienter har svårt att hitta rätt i vården och personal tycker att det är svårt att remittera patienter vidare. Enligt forskaren Linnéa Engman, som Familjeliv pratat med, finns inga riktlinjer för behandling.

Källa: Internetmedicin, Socialstyrelsen

/
/
stats