Deltamutationen hos barn: 5 saker du måste veta
Behöver en förälder oroa sig för att deltamutationen ska drabba våra ovaccinerade småbarn?
Här hittar du aktuell information om covid-19
WHO | World Health Organization
Än så länge har vi inte börjat vaccinera barn mot covid-19. Det gör alltså att småbarnen saknar skydd mot deltamutationen, som är en mer smittsam coronavariant.
Här är 5 saker som alla föräldrar måste känna till om deltamutationen
1. Så många barn vårdas på IVA
Bland barn och unga är det deltavarianten som ser ut att ha störst spridning i Sverige just nu. Det är fortfarande ovanligt att barn behöver intensivvård för covid-19, men det förekommer. Här kan du ta del av SVT:s graf, där du bland annat kan se hur många patienter som legat inne för intensivvård baserat på kön och ålder.
2. Deltamutationen har luriga symtom
Symtomen för deltamutationen hos barn ser ut som de vanliga symtomten för corona – feber, snuva, hosta, trötthet, ledvärk. Men det kan också vara symtom som kräkningar och diarré, därför är det viktigt att stanna hemma vid minsta sjukdomssymtom.
3. Deltamutationen sprids lättare
Deltavarianten av cocid-19 är mycket smittsam, och därför ökar också sjukdomsfallen. Från USA hör man många oroväckande nyheter om barn som insjuknar i deltavarianten, eftersom det är en variant som ger stora, lokala klustersmittor.
4. Forskarna vet inte allt om deltamutationen än
Covid-19 är fortfarande en så pass ny sjukdom att forskarna fortfarande inte vet allt om den. Deltavarianten är en av många mutationer som vi försöker bekämpa idag.
5. Att vaccinera sig minskar risken för spridningen
Det forskarna har angett som det absolut mest effektiva sättet att minska spridningen och risken för fler mutationer, är genom att vaccinera sig. Eftersom små barn fortfarande inte erbjuds vaccination mot covid-19 behöver vuxna tillsammans hjälpas åt för att minska spridningen genom att ta vaccinet.