Larmet: Manliga könskromosomen Y håller på att dö ut

Den manliga könskromosomen Y har en evolutionär defekt som håller på att utplåna sig själv, tror många forskare. Innebär det slutet på mänskligheten?

Könskromosomerna är de kromosomer i kroppen som avgör vilket kön du föds med. Kvinnor och honor föds i regel med ett par X-kromosomer, medan män och hanar föds med en X och en Y-kromosom.

Y-kromosomen innehåller inte särskilt mycket mer än just den bestämmelsen att individen kommer få manliga könshormon. Kvinnor har ju, oss veterligen, klarat sig bra utan någon Y-kromosom.

Läs också: Här är det oväntade hjälpmedlet som kvinnor använder för att bli gravida

Y-kromosomen “utplånar” sig själv

Y-kromosomen är under ständig utveckling – eller avveckling. Enligt forskare kommer Y-kromosomen med evolutionens hjälp att “degenerera” av sig själv om ungefär 4,6 miljoner år. I evolutionstakten innebär det en rasande fart.

Forskare baserar sin teori om att Y-kromosomen avvecklar sig själv från det faktum att Y-kromosomen inte alltid sett ut som den gör. För 166 miljoner år sedan, när de första däggdjuren såg livets ljus, var nämligen Y-kromosomen kompatibel med X-kromosomen i storlek. Och till skillnad från alla andra kromosomer, förs bara Y-kromosomen vidare från far till son – i en enda kopia.

Låter inte så konstigt, eller? Jo, för det faktum att Y-kromosomen bara förs vidare från far till son, betyder att den inte någonsin utsätts för den blandning som de andra kromosomerna gör. Det gör Y-kromosomen svag och utsatt för evolutionära snedsteg.

Forskare oense: Kommer Y-kromosomen dö ut eller inte?

På frågan om Y-kromosomen kommer dö ut eller inte finns inget givet svar. Forskarna är nämligen oense i den här frågan. Å ena sidan, menar vissa forskare, har Y-kromosomen visat sig vara så pass stark att den faktiskt verkar programmerad att rädda sig själv. Å andra sidan, menar andra forskare, är bevisningen fortfarande så pass stor att Y-kromosomen faktiskt är en hårsmån från att hålla sig kvar.

En forskningsstudie kan till exempel bevisa att en specifik råttras har förlorat sina Y-kromosomer, på samma evolutionära vis som man menar att den mänskliga Y-kromosomen dör ut.

Många arter lever idag utan Y-kromosomen

Även om Y-kromosomen skulle dö ut, betyder det inte nödvändigtvis att den skulle utplåna män. Tvärtom finns det arter som idag lever helt utan Y-kromosomer, som studien ovan var ett exempel på. I dessa fall har den avgörande “mansgenen” istället flyttat över till andra kromosomer.

Läs också: Låg spermapruduktion – och 5 andra fertilitetsproblem hos män

/
stats