Kan man äta vindruvor när man är gravid? Vi reder ut 

Det finns en uppsjö av livsmedel du inte bör äta när du är gravid. Men kan man äta vindruvor under graviditeten? Vi reder ut. 

Kan man äta vindruvor när man är gravid?

Att vänta barn är tid fylld av spänning och förväntan – men även oro för många. För förstagångsmödrar dyker det ofta upp frågor under graviditeten, om bland annat kosten. Frågot som: Vad bör man utesluta från sin diet? 

Några livsmedel har sedan länge varit på listan över saker man inte bör äta och är mer eller mindre självklart för de flesta, så som vissa ostar, rå lax och chark – men andra livsmedel råder det mer osäkerhet kring. Vissa godsaker ägnar man vanligtvis aldrig en tanke åt innan man stoppar i munnen. Men när man är gravid, blir man mer försiktig. 

Kan man äta vindruvor när man är gravid? 

Vindruvor är ett livsmedel som många har frågetecken kring. I Familjelivs forum är det flera användare som ställer sig frågan: Kan man äta vindruvor när man är gravid?

Trådstartaren påstår att hennes väninna fått tydliga direktiv från sin barnmorska att inte äta vindruvor under graviditeten, då det kan vara farligt. Hon rådfrågar andra om de har någon erfarenhet kring ämnet. 

Några av svaren i forumet lyder: 

”Jag tror inte att vindruvor är farligt, aldrig hört det i alla fall och jag är i vecka 14 och har ätit massor av vindruvor. Vindruvorna är bara farliga när du dricker de i form av vin.” 

”Kanske har att göra med blodsockret? Mormor som är diabetiker äter inte vindruvor eftersom de är väldigt söta.”, skriver en och får medhåll av en annan: 

”Jag ligger högt i blodsocker och pratade om olika frukter med min bm och hon sa precis som Shyme säger att vindruvor är väldigt söta och att jag bör undvika dem ett tag fram över.”

Livsmedelverkets rekommendationer 

Livsmedelsverket har ingen avrådan om att äta vindruvor under graviditeten, det går alltså bra att äta vanliga vindruvor även när man är gravid. Men det är också viktigt att komma ihåg att många frukter, likt vindruvor, innehåller mycket socker. 

11 77 rekommenderar att en lämplig mängd kolhydrater per portion bör ligga runt 15-20 gram kolhydrater, för frukt och grönsaker. 15 gram kolhydrater motsvarar ungefär 10-15 vindruvor. Men den beräkningen bör du alltså inte frossa i de söta druvorna. 

Om du lider av högt blodsocker eller gravid-diabetes bör du prata med din barnmorska för att försäkra dig om att det inte är farligt att du inte äter mycket druvor – för att du ska ha en så hälsosam och härlig graviditet som möjligt. 

Vindruvor innehåller mycket socker och du bör vara försiktig med intaget.

Läs mer: Kan man äta kräftor när man är gravid?

Läs mer: