Skolan
De förvandlas till din "mini me" – på gott och ont
Anledningen till att ett barn beter sig eller pratar på ett visst sätt blir ofta väldigt tydlig så fort en lärare fått lära känna föräldrarna till barnet. Men din röst och dina uttryck är inte det enda som ditt barn tar med till klassrummet; De delar också din samarbetsförmåga, arbetsetik och drift - eller brist på detta... Har ni problem hemma kan dessa märkas tydligt på beteendet hos den lilla/lille under dagen. En överhettad diskussion eller en kaotisk morgon kan följa med ditt barns humör i skolan även om du säkert redan glömt att det ens har inträffat.
Rast betyder olika för olika barn
Alla barn älskar rast, men det kan vara av två olika anledningar. Medan vissa barn ser detta som tillfället då de äntligen får gå ut och springa och leka, finns det andra som ser detta som den mysiga stunden att få vara ifred men en fröken eller lärare. Det är alltså inget konstigt om ditt barn inte väljer att gå ut och leka. Vi är alla olika. Se bara på hur det är på din arbetsplats exempelvis.
Bara för att de gör något hemma betyder det inte att de kan/vill/vågar i skolan
Många gånger händer det att föräldrar är frustrerade över att barnet fått massor av fel på ett prov - de såg ju att hen kunde när hen övade hemma? Eller att barnet är socialt och livat hemma men från skolan får de höra att den lille/lilla är tyst och blyg. Det går inte ihop?
Här är det superviktigt att tänka på hur man själv är i olika situationer. Bara för att man kan något på en plats betyder det inte att du kommer klara det lika bra när du gör det framför en grupp på 20 personer. Låt det ta tid, allting släpper efter ett tag.
Varje barn har en roll i klassrummet
Dina barn får hantera samma rollspel i skolan som vi vuxna gör i vuxenvärlden. Allt eftersom barnen interagerar med varandra kommer de snart ha blivit tilldelade en roll som både kamrater och lärare förhåller sig till. Barnen kommer veta exakt vem den snälla är, vem som är bråkstaken och vem som är den smarta - och de förstår naturligtvis sina egna roller och upptäcker snart var de passar. Som förälder kan det hända att du bli förvånad över vilken roll ditt barn har i skolan. Detta ska ni inte lägga er i för mycket (såvida det inte handlar om mobbning eller utanförskap).
Sårade känslor behöver inte bara vara något dåligt
Skolan handlar inte bara om att läsa och skriva; Det handlar minst lika mycket om att lära sig sociala färdigheter. Under deras tid i klassrummet lär sig barnen hur man blir människor. Barn kan vara elaka mot varandra, ofta eftersom de inte vet rätt och fel - men det är när ditt barns känslor blir sårade som de också inser att det kamraten gjorde eller sa var fel och att det är så man inte ska göra.
De blommar ut när du lämnar dem
Det kan kännas supertufft att lämna av ett barn som gråter och inte vill släppa taget om dig. Men det är vid dessa tillfällen som hen faktiskt lär sig att vara stark och att bli självständig. Ingen kommer berömma dig för att du stannar kvar och håller ditt barn i handen i flera timmar bara för att hen är ledsen.
Det är mer glädje än du kanske tror
Trots högen med läxor och lågt blodsocker i slutet av skoldagen är det viktigt att komma ihåg att skolan är (9 gånger av 10) en glädjefylld och lycklig plats för barnen. De spelar, leker och skrattar samtidigt som de lär sig att kommunicera, vara goda medmänniskor och att samarbeta med andra.
Lärarna vill alltid ditt barns bästa
Det kan kännas lite olustigt att lämna över allt ansvar till någon annan. Någon som dessutom kanske inte verkar dela helt samma syn på uppfostran som du. Men oavsett om era åsikter går isär och du inte alltid är hundra procent nöjd så måste du inse att lärarna alltid vill ditt barns bästa. Genom att vara lyhörd och tacksam brukar det mesta lösa sig.
Källa: Popsugar