Städning
Äntligen är ljuset tillbaka! Vi jublar – ända till vi inser att allt damm och smuts syns extra tydligt i den skarpa vårsolen. Fönstren är smutsiga, golvet är fläckigt och alla hyllor är fulla av damm.
Efter att du dammsugit, torkat golvet, dammat och putsat fönstren känns allt bättre – men faktum är att det finns flera ställen i hemmet som du garanterat glömt bort.
FORUM: ”Hur gör man för att få motivation till att städa?”
Många tror att badrummet är det rum i våra hem som bär på mest bakterier – men så behöver det inte vara. För några år sedan gjorde den amerikanska organisationen NSF, The Public Health and Safety Organization, en undersökning som visade att tre av de fem mest bakteriefyllda sakerna i hemmet finns i köket. Om det ser likadant ut i Sverige vet vi inte, men en gissning är att det frodas mycket bakterier även i våra kök.
På första plats i NSF:s studie över det smutsigaste i våra hem hittar vi disktrasan och svampen som vi använder för att diska och göra rent i köket. Inte så konstigt kanske, med tanke på att vi torkar bort all möjlig sorts smuts med dem.
För att minska bakteriespridningen bör man se till att svamparna och trasorna hänger luftigt så att de torkar och inte är fuktiga hela tiden. En rekommendation är också att byta disktrasa ofta – minst varannan vecka.
FORUM: ”Tips på hur man får barnen att städa sitt rum”
På plats nummer två på NSF:s lista hittar vi en annan kökspryl, nämligen diskhon. Det hjälper inte att du sköljer av diskhon varje gång du använder kranen. Eftersom du också sköljer av matrester och staplar smutsig disk i diskhon fastnar det massor av bakterier där. Så för att göra köket lite fräschare bör man tvätta av hon ordentligt minst en gång i veckan.
Här är tio andra saker i hemmet som troligtvis är i behov av en storstädning:
Diskmaskinen. Din diskmaskin ska göra rent det du har din mat på och äter med och även den behöver göras rent då och då. Matrester och fett gör att diskmaskinen fylls med smuts och kalkavlagringar vilket kan ge både dålig lukt och leda till att maskinen inte gör rent som den ska. När rengjorde du senast diskmaskinens filter?
Kaffebryggaren. Om ditt morgonkaffe börjar smaka lite konstigt beror det förmodligen på att det var ett tag sedan du gjorde rent din kaffebryggare. Det kan växa såväl mögel som svamp där inne och en kaffekokare som används ofta bör avkalkas ungefär en gång i månaden.
Sopkorgen. Luktar det sunkigt i köket fast att du har gått ut med soporna? Då kan det bero på att det var ett tag sen du gjorde rent själva sophinken. Allt skräp du slänger i papperskorgen lämnar efter sig bakterier och smuts, så en bra idé är att skölja ur sophinken varje gång du byter påse.
Tvättmaskinen. I likhet med diskmaskinen ska tvättmaskinen se till så att det du har på dig är rent och fräscht och det är inte så konstigt att även den behöver göras rent då och då. Glöm inte att alltid lämna tvättmedelsfacket och dörren till trumman öppen efter att du tvättat så att maskinen torkas ut ordentligt – annars kan det bildas mögel där inne.
Gardinerna. Vissa byter gardiner efter årstid, andra låter samma gardiner hänga uppe år efter år. Oavsett vilken sorts person du är så fastnar det både damm, pollen och smuts på dina gardiner, speciellt om du har för vana att ha fönstret på glänt. Så en tvätt då och då är verkligen att rekommendera.
Tandborstmuggen. Hur längesedan var det du tittade ner i din tandborstmugg? Förmodligen alldeles för länge sedan. Även om du byter tandborste hyfsat ofta är det lätt att glömma bort att även tandborstmuggen behöver göras rent. Gärna två gånger i veckan för att få bukt på bakteriehärden.
Handtag och strömbrytare. Tänk hur många gånger om dagen som dörrarna i ditt hem öppnas och stängs och lamporna tänds och släcks. Våra händer rör vid en massa olika saker under dagarna och är knappat alltid rena och fräscha. Speciellt handtagen på köksluckorna och strömbrytaren i badrummet kan behöva en ordentlig rengöring.
Brödrosten. Rostat bröd till frukost är gott, men som alla vet så smular det en hel del. De flesta smulorna fastnar i brödrosten – vilket kan bidra till bakterier och dålig lukt men också vara en brandfara. Och när brödrosten inte används så ofta är det istället damm som är den stora boven. Men glöm inte att dra ut sladden när det är dags att göra rent!
Vattenkranen. Både kranen i köket och den i badrummet är härliga tillväxtplatser för bakterier och mögel. Anledningen är såklart att vi tar på dem med smutsiga händer innan vi ska tvätta oss. Inte så fräscht, om man tänker efter. Så fram med trasan!
Telefonen. Fasta telefoner är snart ett minne blott och vi är många som helt har gått över till den mobila varianten. Vi ringer inte bara med den utan telefonen är ofta sällskap på bussen, i sängen, vid matbordet och i vissa fall även inne på toaletten. Så att påstå att den är full av bakterier är ingen överdrift.
Få det bästa från Familjeliv – följ oss på Facebook, Instagram och Twitter!