Barn mat

1. Omge barnet med hälsosamma råvaror 

Kom ihåg att det är du som har kontrollen över vad ditt barn stoppar i sig vilket också betyder att det är du som sätter standarden. Om ett barn inte blir matad med snabbmat (för mycket socker, salt och dåliga fetter) utan lär sig tycka om färska och ekologiska råvaror kommer hen inte heller sukta efter den ohälsosamma maten. 

2. "Responsive Feeding"

The World Health Organization rekommenderar föräldrar att utöva så kallad "Resposive Feedning" vilket innebär att du agerar utefter barnets tecken på att hen är hungrig eller behöver näring – alltså inte ge barnet mat och snacks bara för att hen vill. Detta gör att barnets lär sig äta efter hunger och kan enklare motstå sug.

3. Slappna av 

Det är väldigt viktigt att du som förälder är avslappnad och inte klandrar dig själv när det kommer till ditt barns aptit. Alla barn är olika och matglädjen måste komma naturligt. Att du gör det bästa du kan med de verktyg du har är alltid gott nog. Om du är avslappnad kommer det smitta av sig på barnet förr eller senare.   

4. Var en förebild 

Barn tar efter. Om ni äter tillsammans och hen ser vad och hur du äter kommer hen per automatik att ta efter. Att äta hälsosam mat i lagom mängd är såklart idealet – men det är också superviktigt att du längre fram visar att det är okej att unna sig då och då. Försök hitta en bra balans hur svårt det än må vara ibland. 

5.  Lek 

Forskning visar att om barn får leka med sin frukt och sina grönsaker ökar chansen för att de blir nyfikna på nya produkter. För spädbarn kan det innebära att man krossar några mjuka morötter eller smetar puré på bordet. För äldre barn kan det handla om en grönsakslåda med olika fack eller att hjälpa till att förbereda maten tillsammans med er föräldrar. 

6. Börja tidigt laga mat tillsammans 

Lär ditt barn att uppskatta konsten av att laga mat. Gör matlagningen till en rolig lek där lukta, känna, se, lyssna och smaka är olika stationer. Detta är ett väldigt bra sätt för barnen att lära sig tycka om nya råvaror och våga experimentera med maten. 

7. Undvik vissa fraser 

Undvik att använda stressande fraser som “Du måste äta upp allt på tallriken!" och "Du måste äta upp köttbullarna innan du får din glass!". Försök istället att fråga ditt barn "Är du fortfarande intresserad av att äta?" eller "Hur känns magen? Varför tror du att du är mätt redan?". På detta sätt undviker du bråk, håller matupplevelsen positiv och hjälper barnen att reflektera själva. 

/
stats