Tunga lyft vid graviditet
Som gravid blir man ofta varnad för tunga lyft. Men vad är ett tungt lyft, hur kan det skada och när i graviditeten är det skadligt med tunga lyft? Vi har frågat en professor i arbetsmedicin, ett proffs på idrottsvetenskap och en erfaren barnmorska.
Petter Kristensen, Professor, dr. med, från statens arbetsmiljöinstitut i Norge:
Tunga lyft kan vara problematiskt för den gravida och fostret, berättar läkaren. Både i förhållande till fostrets växt, hur långt graviditeten varar och överlevnad. Kristensen säger att det är svårt att ge specifika riktlinjer gällande lyft för gravida, eftersom gravida har så varierande förutsättningar i förhållande till vad dom klarar av. Till exempel kan en kvinna som tränar mycket och är i fysiskt bra form ha mindre problem med tunga lyft än en kvinna som är otränad och lite fysiskt aktiv i utgångspunkten. Har du ett fysiskt belastande jobb beror det alltså mycket på hur din fysiska hälsa är, om du behöver anpassa ditt arbete och dagliga aktiviteter, eller om du kan fortsätta med samma arbetsuppgifter som tidigare.
Danskarna är mer konkreta i sin rådgivning till gravida och arbetsgivare
Kristensen berättar att danskarna har försökt att vara mer konkreta med gränser för tyngd och lyftfrekvens i en vägledning från arbetstilsynet. Här står det att om en gravid hanterar tyngder på över 12 kg upprepade gånger, kan det öka risken för missfall eller tidig förlossning. I allmänhet rekommenderar man gravida att undvika tunga lyft, och inte minst upprepade lyft. Det anses inte som skadligt för fostret att lyfta vikter under 4-5 kilo.
Den sammanräknade dagliga mängden lyft bör inte överstiga 1000 kilo på en arbetsdag. Och lyften bör fördelas över hela dagen. Från början av sjätte-sjunde graviditetsmånaden reduceras rekommendationerna på antalet kilon till ungefär hälften: 6 kilo för enstaka lyft och en samlad mängd lyft på maximalt 500 kg.
Ann Kristin Omdal, forskarutbildning i idrottsvetenskap:
- Hur tungt man kan lyfta när man är gravid är väldigt individuellt, och påverkas av hur mycket du tränat innan, och lyfttekniken hos kvinnan, berättar Ann Kristin Omedal, som är forskare i idrottsvetenskap med fördjupning på träning för gravida.
- På grund av de individuella olikheterna är det svårt att sätta gränser i kilo som säger hur tungt ”alla” gravida kan lyfta. Gravida som är vana vid att träna, och har bra lyftteknik, kan lyfta tyngre än vad otränade kan. När det gäller styrketräning rekommenderas 8-12 repetitioner per set. Alltså, man bör undvika lyft som är så tunga att man bara klarar få repetitioner. Det viktigaste är att lyssna på din kropp och sluta om det gör ont. Oavsett vad du lyfter, använd rätt lyftteknik! Det är att använda benen när man lyfter, dra in magen och ha rak rygg – inte kuta.
Barnmorska Marie Svedberg:
-”Bäckenet är belastat under graviditeten och man vill inte belasta det mer än nödvändigt med tex. tunga lyft. Barnet ligger bra skyddat. Du måste känna på din egen kropp hur det känns att lyfta och undvika det som gör ont.” tycker den erfarna barnmorskan. En höggravid kvinna frågade nyligen henne om hon kunde lyfta en soffa, och Marie var tvungen – något paff – att avråda från det. Att bära några matkassar går som regel bra, säger hon. - ”Det är ju en del gravida som har barn sedan tidigare och dessa barn måste ju lyftas ibland. Tunga lyft är inte så problematiskt för själva graviditeten, men för ditt bäcken. Bäckenet blir mer belastat ju större du blir. En bra regel, om du ska lyfta, är att böja benen, ha rak rygg och samtidigt knipa bäckenbotten. Om du regelbundet tränar med vikter så gör aldrig något som gör ont i rygg, mage eller bäcken. Prata med en instruktör – tala om att du är gravid.”
Om du har ett tungt fysiskt jobb är det viktigt att prata med din chef för att se om du kan göra andra arbetsuppgifter, eventuellt omplaceras, så du slipper de tyngsta uppgifterna. Prata även med din läkare eller barnmorska om detta, de kan skriva ett intyg om att du behöver anpassning på din arbetsplats under tiden du är gravid.