Så slipper du illamåendet
De flesta kvinnor slipper illamående och kräkningar efter cirka tre månader. Endast ett fåtal får dras med det genom hela graviditeten. På Sveriges största familjesajt finns det många blivande mödrar som stöttar varandra och det finns hjälp och så kallade "husmorsknep" för att lindra besvären.
Många gravida är oroliga för att kräkningarna ska skada fostret. Särskilt de som går ner i vikt. Det är i regel ingen fara att kräkas mycket. Fostret får den näring det behöver.
Har du en stressig livssituation kan detta påverka hur du mår. Illamåendet kan bero på att kroppen producerar mer av vissa hormoner. Hormonerna utsöndras och bryts ner i levern. Nedbrytningen är beroende av blodcirkulationen som i sin tur ökar när man äter.
Det är förklaringen till att illamåendet är som värst på morgonen eftersom man inte ätit under hela natten.
Tips från andra blivande mammor
"Det enda jag kan äta är frukt och grönt!" säger Anonym på familjeliv.se. Hon är i vecka fem och starkt illamående.
Emmm! är också illamående och tipsar om att tugga på knäckebröd. "Det funkande på mitt illamående".
Mammaia tipsar om isglass
Moonis tycker att armbanden sea-band från Apoteket fungerade bra för henne så länge hon satte dem på rätt punkt.
Heleri har ett annat slags tips: "Jag brukade äta ett gäng salta pinnar direkt innan jag ens klev ur sängen, det lindrade mitt illamående lite grann".
- Vanliga graviditetskräkningar är inte skadliga för fostret eller mamman, säger barnmorskan Ann Tiits.
Kräks du däremot så mycket att du inte får i dig någon vätska kan det finnas risk för vätske och näringsbrist, särskilt på sommaren, förklarar hon. Att suga på en isbit eller ära knäckebröd kan hjälpa tipsar hon.
Annis är medlem på Sveriges största familjesajtm Familjeliv och hon beskriver illamåendet som det absolut värsta hon varit med om
- Jag kräktes i 6 månader, innan det gick över, jag vill aldrig mer vara gravid, skriver hon
Ann Tiits säger att hos de flesta går illamåendet över, men gör det inte det finns det mediciner att få. Om du är torr i munnen, har svårt att kissa och har svimningskänslor är det varningstecken att ta på allvar. Då kan det bli aktuellt med näringslösning via dropp, men det är mycket ovanligt.
Om du mår mycket dåligt eller är osäker ska du alltid kontakta sjukvården.