Parterapeuten: "Även den som varit otrogen har saker att bearbeta"

– Livet vänds upp och ner, men hur man tar sig ur det, ja, det bestämmer man själv, säger parterapeuten Tommy Waad.


Till forumtråden:

Ältandet efter otrohet: hur länge?

Otrohet är en vanlig företeelse i en parrelation. För många är en separation oundviklig när otrohet kommer i ljuset – men många väljer också att stanna kvar. Familjeliv kontaktade parterapeuterna Gerd Elliot och Tommy Waad för att snacka otrohet.

Läs mer: Så förlåter du otrohet – 5 steg du måste ta

Alla reagerar olika på otrohet

– När man utsätts för otrohet chockas man svårt. Man ifrågasätter sig själv och sin förmåga att någonsin kunna lita på någon igen, säger Gerd Elliot.

Hennes kollega Tommy Waad håller med.

– Livet vänds upp och ner, men hur man tar sig ur det, ja, det bestämmer man själv.

Oavsett om man väljer att gå vidare med sin relation eller avsluta den, är det bäst att konfrontera sin otrogne partner, menar Tommy Waad.

Men många orkar inte göra det.

– Hon eller han som upptäcker otrohet, men inte vågar eller vill berätta detta för sin respektive mår oftast sämre och sämre tills hon eller han bryter ihop, säger Tommy Waad.

Ta professionell hjälp för att reda ut frågetecken

Hans råd till dessa personer är att söka hjälp utifrån.

– Om man inte klarar av att prata med sin partner själv kan man göra det tillsammans med en terapeut. Oavsett vilket är det alltid bäst att konfrontera otroheten. Alla är värda så mycket mer än att plågas i tysthet. Med hjälp av professionell hjälp får ni verktyg och styrka att göra något åt er livssituation, säger Tommy Waad.

En terapeut kan hjälpa paret att tala om hur relationen såg ut innan otroheten och vad som kanske skapade sprickor som i sin tur ledde till otrohet.

– Man ska givetvis också tala om hur man kan göra relationen bättre. Det går inte att gå tillbaka till hur det var förut utan man måste ta tag i de delarna som var dåliga och börja om på nytt.

Läs mer: Vad är skillnaden på parterapi och familjerådgivning?

Prata, prata, prata

Tommy Waad betonar vikten av att prata – mycket och tydligt.

– Den som varit otrogen vill gärna se framåt, gå vidare och känner sig ofta klar med otroheten, medan den utsatta partnern behöver bearbeta det inträffade genom att prata, älta, bearbeta och känna. Detta måste den skyldige se som en del av straffet, tycker Tommy Waad.

Han menar också att det är viktigt att den som utsatts för otrohet försöker förstå bakgrunden till ens partners handlingar.

Den som varit otrogen har också mycket att bearbeta

– De som varit otrogna känner förstås även de oro men också skuld. Saknaden av något i relationen har lett till att någon annan fått chansen att uppfylla detta tomrum. Kanske saknar den otrogne känslomässig närhet. Om man inte får det man behöver av sin partner, och inte förstår varför, då är risken att man vänder sig till någon annan som ger en denna känslomässiga närhet, menar Tommy Waad.

Den otrogne som väljer att berätta, och som vill gå vidare har en lång resa framför sig, både med sin partner och med sin relation.

– Tillit tar tid att bygga upp, och det kan ta år, förklarar Gerd Elliot.

Tommy Waad betonar vikten av att låta de känslor som har med otroheten att göra komma upp till ytan och bearbetas av båda partnerna i förhållandet. Men han säger också att man bör tänka på vad man kan göra för att undvika otrohet.

– Man bör verkligen prata med sin partner om man är missnöjd med något i relationen, och som partner måste man vara mycket lyhörd, jämt. En känslomässig nära relation motverkar otrohet, upprepar Tommy Waad. Att lyssna, känna, se och beröra är A och O i en bra relation.

Läs mer: "Min tjej vill inte ha sex" – Så svarar parterapeuten

Kan man hitta tillbaka till varandra efter otrohet?

Är det då möjligt att hitta tillbaka till varandra? Ja, här är parterapeuten helt överens.

– Ja, det är möjligt att hitta tillbaka men det krävs en hel del förståelse och arbete. Det är nödvändigt att låta det ta tid, och det måste få göra ont, men det går, säger Gerd Elliot.

/
/
/
stats