Hur länge bör ditt barn undvika socker? Det säger forskningen
Barns sockerkonsumtion har länge varit omdebatterat. Men hur länge bör du som förälder hålla ditt barn borta från socker, och varför är det så viktigt?
Barns kostvanor är en av de viktigaste faktorerna för deras hälsa och utveckling. När det gäller socker är debatten ofta livlig – hur mycket är för mycket, och när är det egentligen lämpligt att introducera söta livsmedel i ett barns kost? En hälsosam start utan onödigt socker kan lägga grunden för goda matvanor och minska risken för hälsoproblem i framtiden. Men hur länge bör du som förälder hålla ditt barn borta från socker, och varför är det så viktigt?
Svenska barn äter för mycket socker idag
Livsmedelsverket fastslog nyligen att svenska småbarn ofta får i sig mer socker än vad som rekommenderas, något som tidningen Mama tidigare rapporterat om.
Och en ny studie, publicerad i tidningen Science, visar nu att mängden socker som ett barn exponeras för under de första 1 000 dagarna av livet – inklusive de dryga 270 dagarna i mammans mage – kan ha livslånga konsekvenser för hälsan. I undersökningen har forskare analyserat hur sockerransoneringen under andra världskriget påverkat hälsan hos befolkningen. Under denna period låg sockerkonsumtionen på nivåer som motsvarar dagens kostrekommendationer.
Studien omfattade cirka 60 000 personer, där forskarna jämförde individer födda under sockerransoneringen med de som föddes efter. Resultaten visade att de som föddes under ransoneringen hade en 35 procent lägre risk för typ 2-diabetes och 20 procent lägre risk för högt blodtryck senare i livet.
Emily Sonestedt, docent inom nutritionsepidemiologi, anser att studien är betydelsefull. Till Mama framhåller hon att resultaten stärker det vetenskapliga stödet för att kosten spelar en avgörande roll för hälsan.
– Jag tycker att den är intressant hur de har lagt upp studien. Forskarna har ju utgått från ett naturligt experiment, och jämfört barn som föds inom en ganska snäv tidsram. Det läggs till en till pusselbit om att kosten är viktig under hela livet. Men man vill ju heller inte att det ska bli för mycket pekpinnar till gravida, säger Sonestedt.
Hon menar dock att det inte innebär att gravida kvinnor inte får äta godis, men att det kan vara bra att tänka på sockerintaget under graviditeten.
– Det mesta sockret vi konsumerar är synligt, som godis och läsk. Sedan finns det mer osynliga, som sötad yoghurt, och det kan finnas en del socker i frukostflingor. Men att det finns lite socker i skinka spelar absolut ingen roll, det är de här stora källorna man ska koncentrera sig på.
Så länge bör barn vänta med att äta socker
Men hur ska man som förälder ställa sig till introduktionen av socker till sina barn.
De svenska kostråden idag motsvarar ungefär den mängd socker som människor konsumerade under krigstiden. För att förhindra risken att barn får i sig för mycket osynligt socker rekommenderar Emily Sonestedt att föräldrar ska vara uppmärksamma på innehåller i färdiga mellanmål och den ingrediens man ska hålla utkik efter är juicekoncentrat, eftersom det i princip är rent socker. Istället kan man erbjuda barnet färsk frukt eller göra en egen smoothie med ingredienser som bär och banan.
Livsmedelsverkets senaste studie påvisar att 15 procent av 4-åringarnas kaloriintag kommer från godis, kakor, saft och snacks.
– Ja, det är ju mer utrymmesmat och då får de svårare att få i sig annan näring. Men siffrorna blir värre om man tittar på tonåringar, säger Sonestedt och förklarar vilken ålder som är lämpligt att introducera socker för sitt barn:
– Rekommendationerna är att för barn två år och yngre ska man undvika det helt.