Kan man paxa ett namn?

– Kan man paxa ett namn, undrar en blivande mamma på Familjelivs forum, som har samma pojknamnsfavorit som sin svägerska. Hon fortsätter:
– Jag tycker mycket om min svägerska, våra barn är kusiner och älskar varandra. Jag vill verkligen inte göra henne stött på något vis.

En annan kvinna berättar om hur hon blev bestulen på sitt favoritnamn.
– Jag och min bästa väninna hade samma favoritnamn. Jag "kom på det först" men hon födde först och gav sitt barn namnet. Kan ärligt erkänna att jag blev riktigt irriterad, men hon menade att det var det enda namn som hon och hennes make kunde komma överens om.
Solveig Norberg som har skrivit boken ”Namnguiden – 3142 namn från världens alla hörn” tycker namnpaxning är knepigt.

– Att paxa ett namn är väl egentligen ganska fånigt, lite som att paxa en färg. Ofta är ett namn ganska rätt i tiden och då blir det många som får upp ögonen för ett visst namn, säger Solveig Norberg och fortsätter:

– Sen kan det alltid finnas en viss historia bakom varför man vill ha ett visst namn och då kan de av respekt vara snällt att fråga först. Jag tror att det är få som då skulle säga nej.

Fakta om namn

– Det finns ingen maxgräns för hur många namn du kan ge ditt barn, bara du inte överskrider 36 tecken. Då räknas även mellanslag och bindestreck.
– Ditt barn har rätt att byta förnamn en gång via Skatteverket. Bara man behåller ett av de andra förnamnen. De har även rätt att ändra stavningen eller ordningen.
– Nej Skatteverket namnger inte ditt barn när anmälan om namn går ut efter tre månader. Först får du en påminnelse.
– Namn går ofta i cykler om 80 år så vill du döpa barnen till något som inte ligger på topp 20 bör du inspireras av namnstatistik med 50 år på nacken.
– Historiskt sett var de enklare att välja namn. Fram till 1900-talet användes patronymikon, pojkar döptes efter faderns efternamn, Johan Eriksson och Erik Johansson.
Källa: ”Namnguiden – 3142 namn från världens alla hörn” av Solveig Norberg.

I forumdiskussionen håller de flesta läsarna med. Det viktigaste är att fråga den det berör och utgå ifrån det.

– Det är väl inte hela världen om de heter likadant. Visst det är väl inte jätteroligt, men man ger trots allt sitt barn ett namn som de ska leva med hela sitt liv och då ska man väl välja det finaste, skriver Sandra i forumet och tillägger.

– Dessutom är det svårt att sura för något sådant, tänk om man aldrig skulle få någon pojke.

Solveig Norberg tycker att Sandra har en viktig poäng. Hon menar att ibland är blivande föräldrar lite för kreativa med stavningar och komplicerade uttal.

– Det är lätt att man gör barnet en otjänst. Är det alltid så kul att bokstavera sitt namn i alla sammanhang? Många gånger tror jag det är viktigt att föräldrarna tänker igenom sitt beslut ett varv till.

Hur viktigt är det då att namnet är internationellt gångbart, att för och efternamn matchar eller att det finns kortnamn och smeknamn?

– Idag finns det nog alla varianter. Förr var vi mer traditionsenliga. Namn gick ofta i cykler om 80 år och i olika årtionden har kungafamiljen varit en stark influens, bland annat kring 1940-talet då Hagasessorna och Margareta blev oerhört populärt. Nu finns det fler parallella spår: stortstadsfenomen, klasscykler och egna konstruktioner. Jag tror att vi nu definitivt har börjat skapa nya namnmönster.

Vilket verkar då vara det bästa tipset enligt Familjelivs forum om man inte vill bli ”bestulen” på namnet man kommit på? Tanya som snart blir mamma har sitt tips klart.
– Berätta inte för andra gravida kvinnor om dina önskenamn, de kanske tar den enkla vägen och snor ditt istället för att komma på ett eget.

/
stats