Fotografering
Att se på stillbildsfoton är dessutom ett perfekt sätt att umgås. Tillsammans med släkt och vänner kan man återblicka och minnas händelser ur olika perspektiv.
Val av fotograf
Om brudparet vill ta bröllopsfotografier hos en fotograf, vilket är traditionellt, är det viktigt att vara ute i god tid och boka fotografen. Detta gäller särskilt om brudparet väljer att gifta sig vid en populär tidpunkt på året, tex. pingst eller midsommar samt om de väljer en känd och populär fotograf. Titta gärna på fotografens tidigare bröllopsbilder genom t.ex mässor, dagstidningarnas bröllopsannonser eller webbplats för att få en god uppfattning av fotografens verk. Gå även på andras rekommendationer, tillsist är det en god idé att bestämma ett personligt möte innan ni bokar fotografen.
Porträttfotografernas Yrkesorganisation, förkortat PYO, vill verka för att porträttfotografin i Sverige ska hålla en hög standard, här kan du läsa vad du bör tänka på vid val av bröllopsfotograf.
När ska man fotas?
En återkommande fråga är NÄR man ska fotograferas - före eller efter vigseln. Det som är viktigt är att sätta av tillräckligt med tid för fotograferingen, före vigseln har man ofta mer tid att fotograferas i lugn och ro. Ett vanligt argument har ofta varit att man då även slipper ris/konfetti i håret, men eftersom det har blivit allt vanligare med naturliga bilder så är det ett tankesätt som är något föråldrat.
Något som blivit allt vanligare på senare tid är att gå ifrån det traditionella helt och hållet genom att fotas redan på en fredag eller till och med på en torsdag, om man gifter sig på en lördag. Man kan då fokusera på fotograferingen i sig utan stress och det blir dessutom som ett genrep inför själva bröllopsdagen, man kan säga att man förlänger bröllopskänslan en aning. För visst är det väl synd att bara få bära de festliga kläderna EN gång. Det krävs dock en del praktiska bestyr för den här typen av arrangemang, t.ex två håruppsättningar. En annan del som är positiv är att man får en bättre helhetsbild och uppfattning av hur man ser ut när alla kläder och annat sitter på och då finns det fortfarande tid att göra små förändringar för att bli helt nöjd på bröllopsdagen.
Var och på vilket sätt ska man fotas?
På 60, 70- och 80-talen var det vanligt att fotograferingen skedde inomhus i fotografens ateljé/studio. Nuförtiden har det blivit allt vanligare att fotografera sig utomhus i passande miljö, regn är oftast inget hinder.
Det vanligaste är att brud och brudgum poserar lite olika på bilderna som tages hos fotografen. Ta gärna med tärna, marskalk och eventuella brudnäbbar på något fotografi. Det kan också vara roligt att göra något annorlunda, t.ex. att brudgummen lyfter upp bruden i sin famn eller liknande. Kort sagt är variationsmöjligheterna praktiskt taget oändliga. På senare tid har även reportagefotografering blivit populärt, ofta är bilderna tagna i svartvitt. För den här typen av fotografering krävs i regel att man tar många kort i tät följd för att fånga de där speciella och spontana ögonblicken.