Dryck för festen
Stressa inte upp er, utan ta hjälp av all den expertis som finns att finna idag. Nedan finner ni några riktlinjer på antal glas, olika dryckes förlag mm. Men komihåg att det är eran fest, och att personalen på systembolag, festlokaler och cateringar ofta sitter inne på god dryckeskunskap, så våga fråga.
Vid värdparet ankomst till festen är det vanligt att man serverar champagne eller mousserande vin till välkomstskålen.
Ofta innefattar ett bröllop trerättersmiddag med vin till maten och dessertvin till efterrätten.
De flesta kuvert brukar innefatta ett glas till förrätten, två glas till varmrätten och ett litet glas med dessertvin till efterrätten.
När middagen är över serveras ofta tårta med kaffe och avec. Som avec väljer man oftast cognac, whisky eller likör. Vanligt är att brudparet bjuder på avec till kaffet, men att sedan ha bar till självkostnadspris.
Förslag på inköpslista:
Står ni själva för baren, eller vill ha en bar till självkostnadspris kan detta vara till hjälp:
Groggbord:
Whisky
Cognac
Gin
Vodka, smaksatt vodka
Rom
Tequila
Vermouth Bianco
Vitt och rött vin tex. bag-in-box viner
Öl
Groggvirke och alkoholfria alternativ:
Tonic Water
Schweppes Russian
Apelsinjuice
7-Up/ Cola/ Sockerdricka/ Sprite
Sodavatten
Cider
Vatten
Tillbehör:
Krossad is och iskuber
Exotiska frukter
Citroner
Lime
Apelsiner
Körsbär på burk
Oliver
Salt
Redskap:
Shaker
Korkskruv
Kapsylöppnare
Ishink och istång
Mätglas
Sugrör
Drinkpinnar
Tips: Spar kvittot från systembolaget, om det blir oöppnade buteljer över går dessa nämligen att sälja tillbaka.
Den finns också bartendrar att hyra och då har de egna redskap med sig, samt kan hjälpa till med inköpslistan.
Fördelen med tex. catering är att man kan spara in mycket pengar på dryck, eftersom festplatser där allt är inkluderat ofta tar ut dubbelt så mycket för samma dryck jämfört med om man köper det själv.
Ska ni köpa själva kan detta vara till hjälp:
Välkomstskål
Vid brudparets ankomst till festen skålas oftast i
champagne eller mousserande vin.
Räkna med att få ut 8-10 glas per butelj.
Dryck till maten
Räkna med ett glas vin per person till förrätten
och två glas vin till varmrätten.
Om ni serverar efterrätt i samband med måltiden
kan det även vara gott med ett litet glas dessertvin till.
Vitt vin ger ca 6-7 glas per flaska
Rött vin ger ca 5-6 glas per flaska
Dessert vin ger ca 10 glas per flaska
Avec
Cognac, whisky eller likör.
Om du serverar 4 cl sprit/pers räcker
en 70 cl-butelj till ca 17 glas
och en 50 cl-butelj till ca 12 glas.