• akademibåstad

    Betalning som barnvakt? Hjälp?!

    Hej jag är en tjej på 20 år som tagit studenten för ca ett år sedan. Sedan dess har jag jobbat på förskola och utbildat mig till barnskötare. Alltså har jag rätt bra erfarenhet av att jobba med barn för min ålder, pluss att jag sedan innan har barnvaktat. Jag ska nu passa en ca 7 månaders bebis under en natt. Familjen erbjuder mig 110kr i timmen men frågade vad jag tyckte som klumpsumma under tillfället då jag ska passa bebis under natten. Jag ska då passa bebisen mellan 18:00 till 08:00 (alltså 14 timmar). Enligt mitt resonemang borde jag få mer betalt än om jag hade jobbat dagtid då det först och främst är lite besvärligt att sova hemma hos någon man knabbt känner men även för att du måste gå upp under natten och kolla till barnet, mata, byta blöja osv. Familjens resonomang är att jag borde få mindre betalt än om jag hade jobbat dag då jag emellanåt får sova när jag jobbar natt. Hur ser ni det? Vad är rätt? Vad är en rimlig summa att be om. De anser en summa som är ca 500kr mindre än om jag hade jobbat dag och tjänat 110kr i timmen medans jag anser att det borde bli några 100 kr mer än om jag hade jobbar dag och tjänat 110kr? 
    Om vi hade gått efter normala timlönen:
    110kr (normala timlönen) x 14 timmar = 1540kr. 

    Om vi går efter mitt resonemang;
    140kr x 14 timmar = 2000 ish.

    Deras resonemang:
    70kr x 14 timmar = ca 1100kr

    Ska tilläggas att den rekommenderade lönen för 20 årig barnvakt ligger på 130kr i timmen. 
  • Svar på tråden Betalning som barnvakt? Hjälp?!
  • Anonym (Mannen)

    Till att börja med borde du se till att det blir RUT-avdrag på det hela. Eller tänkte du göra det svart?


    Det finns företag som är specialiserade på detta redan. De tar 110-175 kr i timmen. Men det är också efter RUT-avdrag.

  • Dexter dot com

    Sovande jour är sämre betalt eftersom du får sova, tror det ligger på 30-40kr/h . Sen är ju frågan om du jobbar vitt eller svart?

  • Anonym (M)

    För de allra flesta är det jobbigare att ta hand om en bebis 14 timmar när den är vaken än när den sover. Jag tycker inte det är rimligt att du skall få extra betalt bara för att det är jobbigt att sova borta.
    All din erfarenhet med att ta hand om barn kommer ju inte heller till sin rätt när bebisen sover.

    1000 kr för en natt anser jag kan räcka.

  • Spucks

    Du får begära precis vad du vill och familjen får erbjuda precis vad de vill. Sedan får ni väl se om ni kan enas om något.


    Om du tycker att det är jobbigare att vakta under natten än under dagen tycker jag det är fullt rimligt att du begär mer. Föräldrar har ju möjlighet att anlita någon annan istället. 
    Men såklart borde du också fundera på om du behöver detta jobbet (eller verkligen vill ha det) - inte bara under natten utan även i framtiden. Behöver de en barnvakt rätt oftast och du vill ha de där pengarna, behöver du nog anpassa dig lite och föreslå att ni träffas någonstans i mitten. Kvittar det för dig om de anlitar någon annan behöver du inte vika dig.

  • Anonym (R)

    Du säger summan du vill ha.

    De accepterar eller väljer en annan barnvakt.

Svar på tråden Betalning som barnvakt? Hjälp?!