• MimmiM

    Vill inte faställa faderskapet

    Ex om en kvinna vill inte ange fadern eftersom han är inte en bra man eller bor han utomlands eller dylikt....måste man gå till familjerätten ändå och säga det eller kan man skicka brev. 

    Dvs om man blir kallad till familjerätten är det samtalet obligatoriskt eller frivilligt?
    Vad kan man säga istället? 

    Måste man höra av sig? Hur avboka samtalet? Vad säga egentligen? 

    Sedan startas det en utredning direkt om att fadern ska eller bär göra DNA test eller blir det senare när faderskapet inte går fastställa.
    Eller räcker det att förklara att fastställandet av faderskapet är inte bra för mammans hälsa just nu... Typ hur undkomma reglerna om man vill skydda barnet genom att ha giltiga skäl att inte ange. 

  • Svar på tråden Vill inte faställa faderskapet
  • Anonym (Flfk)

    Är väl inte du som bedömer om han är en bra person eller inte, det gör soc. Ja du är skyldig att vara ärlig och berätta. 

  • Anonym (Flfk)

    Tänk hur mycket det kan missbrukas och säkert gör, där det stackars barnet aldrig får reda på sin riktiga pappa. Bara för modern tex varit otrogen och skämts och inte velat berätta. Eller vad man nu har för anledning. 


    Om man varit med en dum man så får man väl säga det till dem och berätta varför? Då borde väl inte de heller ande att de är lämplig. Men ska du bestämma det och därmed inte uppge rätt information? Nja inte schysst 

  • Anonym (Flfk)

    Menar det finns säkert mammor som heller inte är så bra (inte du) men som vill påstå att det är han som är den dumma. 


    Det finns väl så man kan få skydd om killen är så dum 

  • Anonym

    Säg att du inte vet vem det är
    Engångsligg som du drog hem från krogen

  • Anonym (Flfk)

    ? Barnets rätt till en far
    Alla barn har enligt barnkonventionen rätt att veta vilka sina biologiska föräldrar är. Om inte någon far kan fastställas vid ett barns födsel, är socialnämnden skyldig att försöka utreda vem barnets far är och se till att faderskapet fastställs (2 kap. 1 § föräldrabalken). Eftersom utredningen görs i barnets intresse, tas normalt ingen hänsyn till om modern inte vill att den ska ske.?

  • Anonym (Flfk)

    ? Skyldighet att lämna uppgifter?
    En mor har alltså ingen skyldighet att lämna uppgifter vid utredningen. Om hon utan giltigt skäl avstår att medverka till åtgärder för att fastställa faderskapet har hon dock inte rätt till underhållsstöd, det vill säga ekonomiskt bidrag från fadern (18 kap. 8 § socialförsäkringsbalken). Att vägra att medverka i utredningen av hänsyn till barnets far har i tidigare avgöranden inte ansetts utgöra ett giltigt skäl.?

    så nej det verkar inte vara tvunget men dumt för barnet.

  • Anonym (Flfk)

    ? Sammanfattning och råd
    En utredning om faderskap görs i barnets intresse. För att tillvarata barnets rätt till sin far har socialnämnden långtgående utredningsmöjligheter, men som mor kan du inte tvingas till att medverka i utredningen.

    Vägrar du att medverka i utredningen kommer socialnämnden att utreda det vidare och den kan bland annat börja fråga människor i din och faderns närhet. Detta kan möjligtvis upplevas som obehagligt och genant för dig. Om du vägrar att samarbeta förlorar du också rätten till underhållsstöd om faderskapet fastställs. I slutändan är det dock upp till dig att avgöra om du vill medverka i utredningen eller inte.?

    https://www.familjensjurist.se/fraga-juristen/myndighetsjuridik/faderskapsutredning---skyldighet-att-uppge-fadern/


    ursäkta om jag lät sur. Min pappa fick. Aldrig träffas sin egen pappa och han har varit helt fördtörd av det hela livet så jag tycker bara synd om de som inte får veta. Men det finns kanske vissa anledningar som du har som gör att du tänker så, så okej.

  • Anonym (Flfk)

    Trodde man var tvungen, men hade tydligen fel. Vet inte så mkt mer än såhär men nån annan gör säkert. Så ska inte lägga mig i

  • Anonym (Nja)

    Ja, vill man förneka ens barn de grundläggande rättigheter hen har att veta om sitt ursprung så kan man vara en riktig jävla idiot om man vill.

    Släpp egot och sätt barnets rättigheter först!

  • Anonym (Flfk)
    Anonym skrev 2024-02-27 09:58:56 följande:

    Säg att du inte vet vem det är
    Engångsligg som du drog hem från krogen


    Stabilt osv 
  • Anonym (Flfk)

    Då måste hon supit hårt om hon inte minns och hur bra är det då enligt soc? 

Svar på tråden Vill inte faställa faderskapet