• MonicaE

    Katt som kissar inomhus

    Har en kastrerad hankatt på 10 år som sedan ett par år kissar lite här och var inomhus. Skvätter lite överallt, men har sina favoritställen. Inget nytt hemma eller ändrade omständigheter. Inga medicinska problem heller. vTror inte på sådana där lugnande doftgrejer man kan ha, de är dyra och är tveksam till om det skulle göra tricket. Vad 17 gör man?

  • Svar på tråden Katt som kissar inomhus
  • Jemp

    Är han alltså veterinärundersökt och det är veterinären som konstaterat att det inte är medicinska problem? 


    Var och vid vilka tillfällen kissar han?
    Har ni fler katter? 
    Hur många lådor har ni och hur ser de ut? 


    Varför avfärda feliway innan du testat? Lite dyrt ja, men gör stor skillnad här. 

  • MonicaE

    Ja, han är kollad hos veterinär. Vi har två katter som är bröder, bara den ena som kissar inne. Vi har också en hund som vi haft sedan katterna var små. En låda som stått på samma ställe hela tiden. Med tak över och lucka. De går på den ibland, men de är utekatter då vi bor i villa. Båda katter är keliga och gosiga, däremot är "kiss-kissen" hetsigare i humöret, han är alfahanen av de två. Han kissar inte för att han behöver, utan det är mer som att han vill markera. Känns som att han gör det i protest på något sätt.

    Tänker att Feliway funkar mest om katten upplever miljön som lite orolig eller känner sig stressad av någon anledning, kanske små barn i familjen eller något annat. Och så dyrt förstås. Vi har ett strot hus och man skulle behöva ha det på flera ställen antar jag. Han kissade först enbart i källaren, men nu har han flyttat fram sina positioner och skvätter även i vardagsrummet. I vissa rum, sovrum och kök t ex gör han det (än så länge) inte.

    Men du har alltså provat Feliway och det funkar hos er, förstår jag det som. Var det så att katten kissade inne, ni testade det och han eller hon slutade? Varför tror du att er katt kissade inne till att börja med?

  • Jemp

    Aha. Då är ju grundrådet att skaffa minst två lådor till. Men samtidigt kanske inte just där problemet ligger. Sen är det ju väldigt mycket som kan ha ändrats i kattens miljö utan att du vet om det, eftersom han är utekatt. 


    Ja, jag tycker det är en stor skillnad med feliway. Lite dyrt ja, men vi har på ett ställe och de 200kr/mån känns det klart värt. vi märker oftast att den är slut genom just kiss.
    Vi har två kastrerade honor varav den ena kissar fel ibland. Främst i hallen. Efter veterinärundersökningar och bollande med beteendekunniga är teorin att det kommer lukter utifrån så hon känner behov av att markera reviret extra helt enkelt. Feliway kan då göra att det känns tryggare och mer hemma. Mindre tjafs mellan våra två katter då också. 


    Med samma resonemang kan man även ha klösbrädor där det kissas och vid entréer, så de har möjlighet att doftmarkera på bättre sätt.

    Här är det kläder som det kissas på så en grund är ju naturligtvis också att inte låta sånt ligga framme.


    Hoppas det löser sig för er!

  • Jemp

    Att ha minst en öppen låda är också ett sånt standardråd att börja med. 

  • MonicaE

    Har faktiskt inte tänkt på att kattens miljö kan ha ändrats utomhus, det kan ju ha flyttat in någon ny yngre katt i grannskapet. Våra katter är lite till åren komna och kanske känner ett ökat behov av att markera sina revir. Tänker att de skulle göra det utomhus då, men kan ju vara så att de även inne har ökat trygghetsbehov och därför markerar även där. Grannarna skaffade också två också hundar för ett par år sedan. Den katt som kissar inne är den stöddigaste av våra katter, bråkar ibland med sin snälla brorsa (som aldrig kissar inne).

    Det där med klösbräda var intressant, det har vi på ett par ställen, men tänker skaffa det på fler, även klöset är ju doftspridning.

    Kommer nog också testa Feliway i alla fall. Och så ett par lådor till, varav en öppen.

    Supertack för engagemang och goda råd och tips!

Svar på tråden Katt som kissar inomhus