• HemligaM

    Tunga lyft?!

    Hej,

    Nu behöver jag höra folks livserfarenheter. När jag pratade med min första läkare i tidiga graviditeten sa han att sålänge det känns bra kan man lyfta tungt.

    Nu när jag pratade med en annan läkare nu idag så sa hon att jag INTE skulle lyfta tungt även om det kändes bra för konsekvenserna kan komma i efterhand i form av värre foglossning tex. 

    Jag har hittills inte haft några fysiska krämpor i min graviditet, går in i vecka 22 imorgon. Jag har ett arbete där tunga lyft är oundvikligt, arbetar i djurbutik så lyfter säkert upp emot 300kg totalt på en dag (kattsandssäckar, fodersäckar osv). Inte varje dag där emot, men där är ju tunga lyft varje dag oavsett. 

    Står även upp på jobbet 9h per dag ca så där känner jag ju mig trött i fötter och ben när passet är slut men det gjorde jag innan jag blev gravid också. Har precis börjat få lite bebiskula också så där är inget som är ivägen.

    Så ni som har fysiska jobb, hur gjorde ni? Lyfte ni fram tills ni gick på föräldrarledigt? Lyfte ni inte alls?

    En av mina kollegor var gravid för ett par år sen och jag blev TOKIG på att hon inte kunde göra nåt, på henne lät det som att graviditeten var ett handikapp och jag vill INTE öka arbetsbelastningen på mina kollegor för jag valt att bli gravid. Planen är att gå ca 2mån innan BF för då tänker jag att det inte är praktiskt eller enkelt att lyfta imed magen.

  • Svar på tråden Tunga lyft?!
  • Anonym (Har kört på)

    Jag har inte så tungt jobb men har hästar och har i princip inte ändrat något så länge de känns okej.
    hämtade 600 kg hö själv vecka 41 då var bonden mer nervös än mig 😂

  • Anonym (Linda)

    I mitt jobb förbjöd min chef mig att lyfta alls då jag var nånstans i vecka 22-25 då det helt enkelt började bli en fråga om säkerhet .

    Att lyfta handlar ju inte bara om ryggen utan även andra saker kan hända under ett lyft som tex att det med extra tyngd kan bli svårt att ta sig upp. Svårt att lyfta på säkert sätt. Blodtrycksfall.  Och man kan faktiskt trilla omkull eller halka och skada sig pga magen är stor och man har annorlunda balans, eller att man ramlar som sen utlöser en händelse som gör stor skada rent säkerhetsmässigt . 
    Bara en sån enkel sak som att du vinglar till och ramlar pladask på magen med en stor säck på dig själv eller under magen kan ge problem.  
    En stor mage gör ju också att man inte heller är snabb och smidig och kan hålla sig undan om det händer något.  

    Jag fick istället andra uppgifter vilket jag var tacksam för då jag i vecka 30 fick foglossning från helvetet och knappt kunde gå i tofflor eller ens lyfta annat än ett paket mjölk. 

  • Anonym (Sandra)

    Jag var timmis i äldrevården (fast schema dock) jag slutade innan v 20 redan (senare arbetade jag väl några helger till efteråt) 
    ville inte riskera något med graviditeten när jag mot alla som odds blev gravid.
    Så väldigt tunga lyft å stressigt! Som vikarie har man ju inga rättigheter heller ang schemat så tänkte att ett friskt barn är viktigast.

  • Idnor

    När jag var gravid och hade jobb med lyft så pratade jag med en arbetsmiljöspecialistläkare via regionen. Hon gjorde en bedömning av min arbetsmiljö och skrev ett intyg till fk. Så jag kunde få graviditetspenning sista månaderna. Jag trodde inte själv att jag hade för mycket tunga lyft, utan kontaktade dem pga andra risker i arbetet. Blev väldigt förvånad, det var inte många lyft per dag som krävdes för att det skulle bli för tungt enligt henne! Tror jag uppgav ett snitt på typ 10 lyft x5 kg fyra gånger per dag.
    Iaf, telefonsamtalet då läkaren gjorde bedömningen och skrev intyget kostade som ett vanligt läkarbesök. Tyckte det var väldigt värt att få prata igenom hela min arbetsmiljö så noggrant med en specialist! 

Svar på tråden Tunga lyft?!