• Anionym123456789

    Hjälp - min svägerska är allergisk, kan jag skaffa hund?

    Hej! 


    Måste bolla en sak angående att skaffa djur och allergiker i släkten. 


    Jag och min man kommer att skaffa en hund nu till julen. Vi har varit tillsammans i 10 år, har två barn och flyttade till hus för ca 3 år sedan. Vi har pratat om att skaffa ett husdjur länge, antingen en katt eller en hund. Det senaste året har jag skrivit till ca 3 olika kattägare och två hundägare och har nu äntligen hittat en liten valp som känns perfekt för oss och vår familj. Dagen innan vi skulle hälsa på valpen första gången får vi veta att min brors flickvän är pälsdjursallergiker. De har varit tillsammans i ca 1,5 år och har fått en bebis ihop. Allt gick väldigt fort för dem. Jag blev chockad över att hon ens var allergisk för ingen i vår familj hade fått reda på det. Min syster jobbar i stall och vi har en häst i familjen som vi har åkt direkt från och hem till dem. Vi har också haft hundar hemma i vårt hus flera gånger och hundägare har varit hemma hos oss under kalas när hon varit där. Bara ett under att ingen hund varit där samtidigt som henne. Men hon menar i vilket fall att hon har haft extremt starka reaktioner tidigare i hennes liv bara av att sitta bredvid någon som har hund eller någon leksak som haft katthår på sig. Jag blev såklart jätte besviken och försökte hitta alla möjliga lösningar. Har bl.a köpt hem luftrenare som samlar in allergener, speciellt filter till dammsugaren och allergischampo från allergenius.se och försäkrat henne om att hunden såklart inte kommer vara i huset när hon är här. Hon är inte hos oss jätte ofta än så länge, mestadels när det är kalas, men min bror och deras bebis kan komma förbi någon vardag och bara hänga. Då säger hon att det finns risker att de kan ta med sig allergener hem sen. 


    De är alldeles till sig för att vi ska skaffa den här hunden, de tycker att vi totalt skiter i henne och hennes välmående och sätter vår relation på spel. Känns mer just nu som att det handlar om en princip sak än något annat, om någon är allergisk i familjen så ska man inte skaffa hund liksom. Jag har pratat med otaligt många människor med erfarenheter av allergi som tycker att det här känns orimligt och att vi borde skaffa hund om vi vill det och att jag verkligen försökat hitta lösningar. Men det är tydligen inte lösningar om de inte är 100%iga. 

    Någon som har erfarenheter av det här eller åsikter att dela med sig av. Hur 17 ska man tänka i denna situation? 


    Tacksam för svar. 

  • Svar på tråden Hjälp - min svägerska är allergisk, kan jag skaffa hund?
  • Agda90

    Alltså jag var extremt allergisk tills jag födde barnen. Graviditeten ändrade på min hundallergi till det bättre. 

    Jag kunde tidigare inte vistas i ett rum där det hade funnits hund särskilt länge, oavsett hur medicinerad jag var (jag kallade det för drogad för jag mådde fysiskt inte bra av medicinerna). Det hände ett par gånger att min man fick köra mig till akuten för jag kunde inte andas. Svärföräldrarna hade MÅNGA hundar.... så det var omöjligt för mig att inte träffa hundar...
    Efter många turer med andnöd förstod svärföräldrarna mina problem och blev bättre på att förbereda när de bjöd in så att jag kunde vara där fler timmar.

    Med det sagt så tycker jag att det är självklart att ni ska skaffa hund. Det är ju ert liv! Ni sitter inte i höften på din bror och hans tjej!
    Din svägerska får, så som jag fick, hitta mediciner som fungerar för henne. Ni får förbereda så mycket ni kan när ni vet att hon ska komma på besök. 

    Vad gäller när din bror och bebisen är på besök. 
    Bebisen kommer ju att vara som bebisar är - fysiskt överallt. Det din bror kan göra är att före hemfärd byta alla kläder på bebisen och strumpor på sig själv (man släpar på mycket päls på strumporna) och se till att tvätta allt när de har kommit hem. 

    När något av barnen har sovit över hos farmor eller farfar så åker alla kläder i tvätten som de haft med sig dit och som de har haft på sig och sedan går de och duschar. Detta gör de för att inte riskera att jag får en allergisk reaktion samt att de vill inte släpa in allergener i vårt hem. Mitt eget hem är ju min frizon. 

    Prata med din svägerska och förklara att det finns saker man kan göra för att minska risken på spridning av allergener och försök att hitta en kompromiss som fungerar. 

    Om ni vill ha ett tätt umgänge på sikt får ni kanske tänka på hur ni fostrar hunden. Det som störde mig var när hundar skulle vara runt benen på en och under matbordet när man åt. Att fostra en hund att ligga på sin plats när folk äter är ingen dum ide kan jag tycka. 

    Du skriver att svägerskan är pälsdjursallergier. Kan man ens vara allergisk mot alla pälsdjur? Eller det är väl klart att man kan vara allergisk mot alla pälsdjur men allergitesterna man gör är mer specifika än så. Jag har enligt prover varit allergisk mot hund och häst. Jag reagerade starkt på hund men aldrig mot häst... och jag red MYCKET som tonåring!! Så bara för att ni har varit hemma direkt från stallet hos svägerskan så säger det inte mycket. 

  • Agda90
    Sunflora skrev 2023-12-18 22:51:02 följande:

    Det är orimligt att ni ska låta bli att skaffa hund för hennes skull. Din bror och barnet kan byta kläder efter de varit hos er det är inte mer med det och ni kan också se till att ha nytvättat när ni hälsar på dem. Har hon inga problem med att folk nyligen varit i stallet kan inte allergin vara livshotande på något sätt. 


    Fast bara för att man inte reagerar på en typ av pälsdjur betyder det inte att det är likadant med ett annat. 
    Jag var på pappret allergisk mot häst men bodde i praktiken i stallet. Medan hund allergin var vidrig! Jag reagerade med att få problem med andningen. 
  • Anonym (JB)

    Men är tråden seriös eller? Självklart ska ni skaffa hund. Och ni visste ju inte att hon var allergisk så de kan inte påstå att ni gör det för att jävlas med dem. 

  • Elsweyr94

    Allergi kan ju såklart se väldigt olika ut både i utsträckning och besvär. Men har då aldrig hört nån vara dödligt allergisk mot pälsdjur, kanske svullnad i halsen i absolut grövsta fallen, men de mest vanliga är väl kliande ögon/näsa och rinnande i båda fallen.
    Tar man allergimedicin typ två dagar innan brukar det inte vara problem.
    Är själv kattallergiker och har numera en ragdoll hemma och behöver inte ens ta medicin, men är skillnad på ras såklart, verkar generellt vara bättre med raskatter i mitt fall.
    Så gör som ni själva vill hon får väl medicinera isf.

  • Anionym123456789

    Tack för svar! 


    hur gick det när svärföräldrarna förberedde mer inför att du kom? Du kunde vara där flera timmar utan symtom? Hunden kommer jag att se till att hon inte har någon kontakt med och helst inte alls i huset. Har två potentiella hundvakter till grannar som den kan vara hos när hon kommer, eller ute i hundkojan i trädgården om det går bra för hunden. 


    jag har ju som sagt köpt en luftrenare och ett speciellt filter till dammsugaren som ska samla allergener Och kommer storstäda inför deras besök. Planerar också att duscha hunden regelbundet med allergischampo. Skulle du säga att att dessa åtgärder hade fungerat för dig om du tog en allergitablett innan du kom hit? 

  • Anionym123456789

    Nej utan Agda90, förlåt jag är inte så hemma på den här sidan så hittade inte hur man svarar ett specifikt inlägg 😅

    Men tack för din input Elsweyr94! 

  • Alessia

    Det finns hundar, katter, hästar, kaniner och marsvin överallt och därmed människor som sköter dem, kommer i kontakt med dem osv  Den här pälsallergiska flickvännen måste leva ett oerhört instängt och begränsat lov om hon ska lyckas undvika alla dessa allergenspridande personer...
    Träffa tjejen utomhus i  en trädgård, park, skog, eller på ett fik, en restaurang om hon inte vågar komma hem till er. Men ni vill ha hund, så skaffa hund! Det är hon som får se till att skydda sig själv om hon nu är så superallergisk Vilket hon troligen inte är), Lite kli i ögonen, lite snuva och nys är vanliga reaktioner, men då finns pälsdjuret precis i närheten. Instängd i annat rum brukar inget märkas, Jag vet för jag har pålsallergiker i släkten, men de kommer gärna och hälsar på trots att de reagerar på våra hundar.
    För övrigt borde tjejen se till att tidigt ofta sammanföra sin väntade bebis med pälsdjur . En tämligen säker metod för att barnet inte ska utveckla allergi mot pälsdjur.
    Skaffa valpen och lycka till som hundägare! Det är roligt att ha hund.

  • Sunflora
    Agda90 skrev 2023-12-19 15:33:44 följande:
    Fast bara för att man inte reagerar på en typ av pälsdjur betyder det inte att det är likadant med ett annat. 
    Jag var på pappret allergisk mot häst men bodde i praktiken i stallet. Medan hund allergin var vidrig! Jag reagerade med att få problem med andningen. 
    Jag menar inte att svägerskan ska stoppa nästan i hundens päls men att ha två personer i närheten som nyligen duschat och bytt kläder borde hon klara. 
  • Anonym (O)
    Elsweyr94 skrev 2023-12-19 19:01:39 följande:

    Allergi kan ju såklart se väldigt olika ut både i utsträckning och besvär. Men har då aldrig hört nån vara dödligt allergisk mot pälsdjur, kanske svullnad i halsen i absolut grövsta fallen, men de mest vanliga är väl kliande ögon/näsa och rinnande i båda fallen.
    Tar man allergimedicin typ två dagar innan brukar det inte vara problem.
    Är själv kattallergiker och har numera en ragdoll hemma och behöver inte ens ta medicin, men är skillnad på ras såklart, verkar generellt vara bättre med raskatter i mitt fall.
    Så gör som ni själva vill hon får väl medicinera isf.


    Alltså lite svullnad i halsen.. Jo, jag önskar. 

    Jag reagerar med astma som huvudsak. Har varit på akuten ett par gånger och fått andas, tack och lov länge sedan då jag ändå tycker jag fått hyfsad koll med mediciner numera. 
  • Anonym (L)

    Givetvis ska ni skaffa hund om ni vill.
    urlöjligt att någon utanför närmsta familjen ska krångla om det.

    Det finns många lösningar för att underlätta umgänge.

    .Om det finns uterum, ha det djurfritt, installera infravärme så blir det en bra plats att vara på.
    .Sommartid går det fint att vara utomhus (ev partytält)
    .Om möjligt ha friggebo eller liknande på tomten för övernattning.
    .För bror och barn, ha med ombyte av kläder före hemgång.
    .Likaså för er före besök, förvara och byt kläder i djurfritt rum.

  • Anonym (Abc)

    Helt absurt att styra att folk i andra hushåll inte får ha pälsdjur. Mitt ena barn är väldigt allergisk mot alla pälsdjur och all pollen. När min pappa dog så uppmundrade jag självklart min mamma att skaffa hund när hon var orolig för hur det skulle påverka mitt barn. Hon har ett rum hunden aldrig är i och han tar allergimedicin när vi åker dit.

    Det är också en stor glädje för honom att få umgås med hennes hund när hans allergi gör att vi inte kan ha några egna djur. 

  • Anonym (nej)
    Anionym123456789 skrev 2023-12-18 21:44:00 följande:
    Jag och min man kommer att skaffa en hund nu till julen. Vi har varit tillsammans i 10 år, har två barn och flyttade till hus för ca 3 år sedan. Vi har pratat om att skaffa ett husdjur länge, antingen en katt eller en hund. Det senaste året har jag skrivit till ca 3 olika kattägare och två hundägare och har nu äntligen hittat en liten valp som känns perfekt för oss och vår familj. Dagen innan vi skulle hälsa på valpen första gången får vi veta att min brors flickvän är pälsdjursallergiker. De har varit tillsammans i ca 1,5 år och har fått en bebis ihop. Allt gick väldigt fort för dem. Jag blev chockad över att hon ens var allergisk för ingen i vår familj hade fått reda på det. Min syster jobbar i stall och vi har en häst i familjen som vi har åkt direkt från och hem till dem. Vi har också haft hundar hemma i vårt hus flera gånger och hundägare har varit hemma hos oss under kalas när hon varit där. Bara ett under att ingen hund varit där samtidigt som henne. Men hon menar i vilket fall att hon har haft extremt starka reaktioner tidigare i hennes liv bara av att sitta bredvid någon som har hund eller någon leksak som haft katthår på sig. Jag blev såklart jätte besviken och försökte hitta alla möjliga lösningar. Har bl.a köpt hem luftrenare som samlar in allergener, speciellt filter till dammsugaren och allergischampo från allergenius.se och försäkrat henne om att hunden såklart inte kommer vara i huset när hon är här. Hon är inte hos oss jätte ofta än så länge, mestadels när det är kalas, men min bror och deras bebis kan komma förbi någon vardag och bara hänga. Då säger hon att det finns risker att de kan ta med sig allergener hem sen. 

    De är alldeles till sig för att vi ska skaffa den här hunden, de tycker att vi totalt skiter i henne och hennes välmående och sätter vår relation på spel. Känns mer just nu som att det handlar om en princip sak än något annat, om någon är allergisk i familjen så ska man inte skaffa hund liksom. Jag har pratat med otaligt många människor med erfarenheter av allergi som tycker att det här känns orimligt och att vi borde skaffa hund om vi vill det och att jag verkligen försökat hitta lösningar. Men det är tydligen inte lösningar om de inte är 100%iga. 

    Någon som har erfarenheter av det här eller åsikter att dela med sig av. Hur 17 ska man tänka i denna situation? 


    Tacksam för svar. 


    Jag tycker inte att man kan leva sitt liv utifrån en helt annan familjs eventuella behov och önskemål. Det skulle ju vara skillnad om hon bodde med er, men nu handlar det ju om ett besök på sin höjd, eller att ni har hundhår på er om ni besöker dem.

    Och jag är själv allergisk, i perioder haft allvarliga reaktioner. Men ändå skulle jag aldrig komma på tanken att diktera om andra ska ha djur eller inte. Tycker inte ens att du behöver skaffa luftrenare och allt det andra. 

    Sen brukar allergier förändras under livets gång. Och bara för att hon haft allvarliga reaktioner tidigare, betyder inte att det kommer att bli så igen bara för det. De flesta klarar att vistas i ett hem där en hund finns ett par timmar eller så. Och om det inte går så får hon väl stanna hemma. Hon verkar lätt hysterisk och det kan ni inte hålla på och anpassa ert liv efter. 
  • Anionym123456789
    Anonym (Allergiska) skrev 2023-12-19 15:12:09 följande:

    Jag tycker att det är en svår fråga och tycker att det är fint av dig att du isf funderar på hur ni ska göra. Låter som att ni bor rätt nära varandra så att det iaf inte blir så att de behöver sova över när ni ska träffas. 


    Jag tillhör skaran med allergier. Kan klara en stund med t ex katt om jag tar medicin, men mår inte alls bra av att sova över. Min syster som bor på landet har skaffat katt. Resultatet blev tyvärr att vi inte har besökt dom sen katten kom (de bor många timmar med bil bort och finns inga hotell i närheten). För vår del känns det såklart tråkigt att de fattade ett beslut som gör att vi inte kan hälsa på, utan att ha en dialog med oss innan. Jag tror att det är lätt att underskatta hur jobbigt det är att umgås med djur om man är riktigt allergisk. 


    Tack för svar! 


    Tråkigt hur det utvecklades med dig och din syster. Du säger att du skulle klara en stund med katt. Är det om katten är i närheten då? Tanken är ju att hunden inte ens ska vara här när hon är här och huset ska vara så storstädat jag bara kan med diverse prylar som ska samla upp allergener. Tror du att du hade klarat av en sådan miljö i ett hus eller finns det ändå risker att du skulle känna av det? 


    De bor tillräckligt nära för att inte behöva sova över men om de skulle göra det någon gång så har vi en gäststuga på tomten de kan sova i, som hunden då aldrig kommer få vara i. 

  • Lingongrova1

    Hur allvarlig hennes allergi är kan ingen veta förrän nu provar. Det finns ju hundraser som inte har så mycket allergener. Mitt ena X hade astma o reagerade starkt på hästar o kaniner o de flesta hundar, men inte på tex storpudel som vi sedan skaffade. Han kunde ibland känna lite reaktion men om vi klippte och tvättade hunden regelbundet så kände han ingenting. 


    jag tycker ni skall skaffa en hund om det är det din familj vill. 


    Lycka till! ❤️

  • Anonym (menfaffan)

    Herre Jesus, jag hade skaffat 15 hundar i ren protest! Erat hem, erat liv, eran hund...

Svar på tråden Hjälp - min svägerska är allergisk, kan jag skaffa hund?