• tezz840

    1,5 åring som inte pratar...

    Vi börjar bli lite oroliga för våran son som ännu inte pratar.
    Han är 18 månader och säger ingenting.. Han har sagt mamma eller pappa nån gång, men ingenting annat.
    På BVC igår så sa dom att om det inte kommer igång snart så skulle vi kontakta dom.
    Jag har egentligen inte tänkt på det så mycket tidigare utan det var först när dom sa det igår som man började bli lite orolig.
    Vi försöker att få honom att säga grejer man han är inte alls intresserad.
    Han förstår det mesta man säger och kan peka ut massor när man frågar, men han vägrar prata..
    Läste nånstans att när dom är 1,5 år så ska dom kunna ca 200 ord och lära sig nytt hela tiden...
    Så nu är jag lite orolig.. =(

  • Svar på tråden 1,5 åring som inte pratar...
  • Pormoicheia
    tezz840 skrev 2009-05-17 21:58:49 följande:
    Nej, inget speciellt. Han kan brumma lite när han leker med bilar, men annars så säger han bara ÖÖÖh till allt han pekar på.. =)
    Så gjorde sambons brorson också tills han var runt 4 år.

    Sen tittade han på mig och sa plötsligt helt rent "vilken fin mössa du har".

    Det kommer när det kommer.

    Sonen på 2½ pratar inte mycket han heller men senaste 2 månaderna har det börja komma 2-3 ords meningar.
    Inte mågna men tillräckligt för att stilla mitt dåliga samvete.

    Jag har inte läst mycket för honom alls men å andra sidan har han inte heller haft intresse i att titta på bilderna och lyssna.
    Han har varit mer intresserad av "funktionen".
    Men det har börjat komma att han pekar på bilder och säger vad han liksom tänker på (senast var det en bild på en skäggig gubbe i keps och glasögon som blev "pappa" )
    Så snart ska jag prova mig på lite peka, hämta och namnge-lekar igen
    Apprentice Moraltant *back in action*
  • MarrebarreW

    Min brorson är 26 månader och han säger inte heller många ord. Han härmar ibland när man frågar om han kan säga bil, vovve eller så men annars använder han inte orden för att göra sig förstådd. Men han förstår massa saker! Och han är hur finurlig som helst på att klättra upp på bänkar, skåp mm och kan lätt öppna barnsäkerhetspärrar o dylikt. Så dum är han inte! =)

  • Mirva
    tjejmamma79 skrev 2009-05-17 22:31:34 följande:
    min dotter är precis 18 månader och säger bara mamma ,pappa Ida och tack.Min stora dotter som är 6 pratade 6 ordsmeningar vid 1 år då blev det lätt att jag jämförde med mellan tjejen Ida idag 4 år som inte sa speciellt mycket vid 18 mån, typ bara mamma och pappat, titta där. fast på ida visade det sig att efter hon fick sin första öroninflammation så försvann aldrig vätskan så öronspecialisten sa att hon måste ju höra väldigt dåligt och det var därför hon var sen med talet. så hon fick rör och ganksa snart blev talet mycket bättre
    Oj, pappa Ida
  • mångmamma

    Ett av mina barn sa absolut ingenting begripligt före nästan 3 års ålder.
    Idag läser han en kort bok om dagen, kan skriva, övar sig på att räkna och hitta på fantasifulla lekar med sina jämnåriga 8 åriga kompisar i skolan.
    Ett annat av mina barn kunde utan problem säga papegoja, nationalencyklopedin och eklesiastikminister som 20 månaders.
    Är det barnet smartare?
    Nä, skulle inte tro det.
    Bara ett exempel på att även inom samma familj kan det skilja sig åt rätt mycket på NÄR man börjar prata.

    Att börja noja om en 1,5 åring som inte pratar, när han verkar förstå, är bara onödigt.

  • EllieMay
    mångmamma skrev 2009-05-17 23:04:57 följande:
    Ett av mina barn sa absolut ingenting begripligt före nästan 3 års ålder.Idag läser han en kort bok om dagen, kan skriva, övar sig på att räkna och hitta på fantasifulla lekar med sina jämnåriga 8 åriga kompisar i skolan.Ett annat av mina barn kunde utan problem säga papegoja, nationalencyklopedin och eklesiastikminister som 20 månaders.Är det barnet smartare?Nä, skulle inte tro det.Bara ett exempel på att även inom samma familj kan det skilja sig åt rätt mycket på NÄR man börjar prata.Att börja noja om en 1,5 åring som inte pratar, när han verkar förstå, är bara onödigt.
    Känner igen det där.
    min son blir tre år i juni och först nu börjar det komma mer ord och några små meningar.
    Är inte speciellt orolig då logopeden inte hittade något annat än en nyfiken pojke som kan peka ut allt, förstår absolut allt man säger ect, även om han inte kan svara i ord.
    Så länge barnen hör, förstår vad man säger finns det liksom ingen anledning att bli orolig. har hört många barn som inte börjat talat förän dem varit 4 år.
    Sedan gjorde ju vi blunden att vi talade två språk hemma vilket kan ha varit förvirrande. Men endå förstår barnet skulle jag inte oroa mig, 18 månader är inte mycket.
    Älskade lilla plutt
  • tezz840

    nä, jag var ju inte alls orolig först, utan tänkte bara att kommer det så kommer det.. Men det var ju sköterskan som skrämde upp oss sådär.. hade inte en tanke på något sånt innan.. =(

  • Leia81

    de e precis samma har for min son som e 1 ar o 6 manader, han kam saga mamma pappa men inget annat men om man sager nat som han ska hamta sa fattar han...va i bvc nyligen o hon sa att de e ingen fara, de kommer sa hon o inget o oroa sig for. man bryr sig allt for mkt va andra sager o va man laser...skit i de, alla barn har inte samma utveckling samtidigt, barn vid denna aldern kan ju ga o springa nu o gora annat sa... de kommer som sagt..snart babblar dom ihjal oss mammor o pappor istallet haahahaha kram pa er alla foraldrar...livet e underbart som foralder tank pa de istallet for att oroa sig for mkt...

  • husmorsan

    Hej! sluta oroa dig. Min dotter är 17 månader hon säger mamma, pappa, titta. Hon "pratar" mycket dvs gör ljud men som sagt få ord. Det är mycket individuellt när barn börjar prata.

  • Leoella
    tezz840 skrev 2009-05-17 21:58:49 följande:
    Nej, inget speciellt. Han kan brumma lite när han leker med bilar, men annars så säger han bara ÖÖÖh till allt han pekar på.. =)
    Haha, det låter lite som vår son.
    Nåja, vissa "ord" har ju vår pojk, men MYCKET saker är "öööö". Till skillnad från sin kusin som är några månader yngre och "kvittrar" så gulligt med alla möjliga olika ljud.

    Jag tror din son är HELT normal.
  • Tilia

    TS, jag har inte hunnit och hinner tyvärr inte läsa igenom hela tråden nu, men jag vill svara snabbt iallafall eftersom jag har first hand-erfarenhet av liknande:

    För det första: Talar han inte, eller kommunicerar han inte? Har han ett språk, annat än ord? Kan han förklara vad han vill, svara dig med gester, mimik, rörelser, eller är "hela han" helt tyst. Är det så, så tycker jag ni ska söka hjälp relativt snart.

    Är det däremot bara det talade språket han saknar, så kan det ju bero på flera olika saker:

    1. Han är inte "där" än. Ge det tid, låt honom samla ord och krafter till att vilja försöka själv. Pressa inte för mycket. Han är bara 1,5!

    2. Han kanske har sen talutveckling i släkten? Isåfall kan ni komma att få ge honom rejält med mer tid, utan att stressa upp er. Stimulera med att prata och prata.

    3. Han hör dåligt. Han kanske är duktig på att läsa på läpparna, så ni tror att han hör bra. Hör han och kan reagera adekvat om ni pratar bakom hans rygg? Hör han konsonantskillnader? Prova visa honom saker och fråga honom lekfullt om det är en "goll" - eller kanske en "boll"? Säg ett ord i taget och leta efter tecken till tveksamhet i hans ansikte vid fel uttal. En "bil" eller en "til"? (Låt honom inte se läpparna!) Han kan ha en hörselnedsättning som bara drabbat vissa frekvenser, men det kan ändå störa honom såpass att språket blir för luddigt för att han ska våga/kunna använda det. Så var det för vår dotter. Har han haft någon öroninflammation?

    Jag måste tyvärr vidare. Hoppas du inte känner dig för orolig, för han är ju faktiskt väldigt liten än. Jag tycker ert bvc antingen har överreagerat lite, eller också bedömt att han saknar kommunikation. Isåfall förstår jag att de vill följa upp, och det är ju bra.

    Sannolikheten är ju jättestor att det bara ger sig med tiden. Annars rekommenderar jag i första hand ett riktigt hörseltest småningom. Ni kan ju testa lite själva först enligt ovan. Lycka till!

  • alla barn

    Det är många 1,5-åringar som inte kan prata, inte säga ett endaste ord. Likaså känner jag 2-åringar som inte har pratat.
    På bvc-kollen vid 18-månader ska väl barnen kunna säga 8-10 ord, absolut inte 200.
    Även om dom inte kan de där 10 orden så behöver man inte vara orolig. Det viktigaste är att de har ordförståelse och det verkar väl sonen din ha?

  • tezz840
    Tilia skrev 2009-05-19 13:55:55 följande:
    TS, jag har inte hunnit och hinner tyvärr inte läsa igenom hela tråden nu, men jag vill svara snabbt iallafall eftersom jag har first hand-erfarenhet av liknande:För det första: Talar han inte, eller kommunicerar han inte? Har han ett språk, annat än ord? Kan han förklara vad han vill, svara dig med gester, mimik, rörelser, eller är "hela han" helt tyst. Är det så, så tycker jag ni ska söka hjälp relativt snart.Är det däremot bara det talade språket han saknar, så kan det ju bero på flera olika saker:1. Han är inte "där" än. Ge det tid, låt honom samla ord och krafter till att vilja försöka själv. Pressa inte för mycket. Han är bara 1,5!2. Han kanske har sen talutveckling i släkten? Isåfall kan ni komma att få ge honom rejält med mer tid, utan att stressa upp er. Stimulera med att prata och prata.3. Han hör dåligt. Han kanske är duktig på att läsa på läpparna, så ni tror att han hör bra. Hör han och kan reagera adekvat om ni pratar bakom hans rygg? Hör han konsonantskillnader? Prova visa honom saker och fråga honom lekfullt om det är en "goll" - eller kanske en "boll"? Säg ett ord i taget och leta efter tecken till tveksamhet i hans ansikte vid fel uttal. En "bil" eller en "til"? (Låt honom inte se läpparna!) Han kan ha en hörselnedsättning som bara drabbat vissa frekvenser, men det kan ändå störa honom såpass att språket blir för luddigt för att han ska våga/kunna använda det. Så var det för vår dotter. Har han haft någon öroninflammation?Jag måste tyvärr vidare. Hoppas du inte känner dig för orolig, för han är ju faktiskt väldigt liten än. Jag tycker ert bvc antingen har överreagerat lite, eller också bedömt att han saknar kommunikation. Isåfall förstår jag att de vill följa upp, och det är ju bra.Sannolikheten är ju jättestor att det bara ger sig med tiden. Annars rekommenderar jag i första hand ett riktigt hörseltest småningom. Ni kan ju testa lite själva först enligt ovan. Lycka till!
    Han kommuniserar ju genom att peka på det han vill ha eller menar och säger ööh.. Så det är ju i stort sett bara det att han inte kan säga orden, för man förstår ju vad han vill..
    Han har inte haft några öroninflammationer och hörseltestet som han gjorde när han var nyfödd var bra. Annars så tycker jag att han hör väldigt bra..
    Vi har på min sambos bror var väldigt sen på att prata och även några lite längre bort på min sida, så det ligger ju i släkten..
    När vi var på BVC så frågade dom om han förstod när man pratade och om han gjrode grejer om man bad honom, och det gör han ju, så det sa vi, men ja vet inte vad dom menar egentligen... Dom sa att vi skulle höra av oss om han inte börjar prata snart, men dom sa aldrig när vi skulle höra av oss.. =/

    Det blir väl bara till att avvakta och uppmuntra hela tiden så släpper det förhoppningsvis snart.. =)
  • Tilia

    TS: Förlåt mitt sena svar, men jag har varit bortrest.

    Har ni sena talare på bådas sidor, så kan ni ju utgå ifrån att han också KAN bli lite senare än grannens unge. Men: 1,5 är inte sent! Jag tycker du ska ta bvc:s ord med en nypa salt, i synnerhet om han förstår och kommunicerar på andra sätt än med ord.

  • Petra med små

    Var inte oroliga!!

    Vissa barn är tysta och lär sig...sen lossnar det och de pratar fan rent direkt hahaha

    vår lilla hade inte sagt ett ljud förrens hon var ca 1½...sen kom det bara. Hon skrek efter sin storesyster helt rent hahaha WILMA!! ...sen dess har vi inte fått tyst på henne

  • Kaxelina

    Min 2,5-åring här hemma har nyligen börjat prata och nu ramlar det in en massa ord. När hon var 2 så kanske det var några få ord.


    Mamma till tjejerna -02, -04 och -06.
  • Johannajulian

    Hej, hur gick det för din son.. ? 
    Är så orolig min son pratar inte heller säger mamma och titta, följer uppmaningar ibland men sällan, har kunnat säga pappa och bok men inte mer än 2-3 gånger sen stopp. 

Svar på tråden 1,5 åring som inte pratar...