• Anonym (TS)

    Ersättningsskyldighet för placerat barn

    Hej! Jag och min man bor tillsammans, vi har 3 barn varav den ena, våran 17 åriga dotter eventuellt ska bli placerad på ett HVB hem enligt SoL (frivilligt).

    När man har ett barn placerat någon annan stans så är man ju skyldig att betala varje månad för det placerade barnet, så kallad ersättningsskyldighet och den beräknar man ju genom att kolla årsinkomsten för båda föräldrarna samt hur många barn man försörjer. 

    Socialtjänsten i vår kommun har beräknat att vi kommer att behöva betala drygt 4500 kr i månaden för våran placerade dotter. Men vi tycker tyvärr detta är ganska mycket. Vi har flera djur (hund, katter, kanin och hästar) som kräver extremt mycket pengar och dessa tror jag inte Socialen har räknat med när de beräknade våran ersättningsskyldighet.

    Så jag undrar, kan man på något sätt förhandla så att man åtminstone kan få ner summan till 3500-4000 kr istället för drygt 4500? Våran dotter BEHÖVER bli placerad då hon har det extremt svårt just nu och vi inte klarar av henne för tillfället. Hon missbrukar både droger och alkohol, prostituerar sig, skär sig, svälter sig, ljuger en massa, mår extremt dåligt, you name it... Sen har vi även det lite tufft här hemma, jag och min man bråkar en del.

    Så hon behöver den här placeringen mer än något annat, men vi tycker 4500 kr i månaden till kommunen är lite för mycket.

  • Svar på tråden Ersättningsskyldighet för placerat barn
  • Anonym (M)

    Ni får väl prioritera erat framför att ha djur, antar jag att de anser

  • Anonym (M)
    Anonym (M) skrev 2024-04-19 18:10:58 följande:

    Ni får väl prioritera erat framför att ha djur, antar jag att de anser


    *erat barn
  • Anonym (K)

    Om de har räknat ut den summan så är det den som gäller. Och seriöst, är inte er dotter värd att lägga pengarna på före jävla kaniner, katter, hundar och hästar?!

  • Anonym (M)

    Hur blir det med barnbidrag och bostadsbidrag (eller heter det bostadstillägg?) i TS situation?

  • Anonym (M2)

    Nej, soc räknar inte med djur. Och nej, man kan inte förhandla ner summan. 

    Som föräldrar så borde man prioritera sina barn framför höstar, kaniner etc. Speciellt om man har dålig ekonomi.

  • Anonym (M)

    Ni får nog överväga att göra er av med ett eller flera djur.

  • Anonym (M2)
    Anonym (M) skrev 2024-04-19 18:14:21 följande:

    Hur blir det med barnbidrag och bostadsbidrag (eller heter det bostadstillägg?) i TS situation?


    Varför ska ts ha bostadsbidrag? Det är hon knappast berättigad till. 

    Bostadstillägg är för pensionärer och de med sjukpension. Det är ts inte heller berättigad till. 
  • Anonym (Hmmm ....)

    Djur räknas aldrig med hos soc. Det är en utgift ni själva har valtt, men inget ni har behov av eller får stöd av soc att försörja. Ni får nog sälja hästarna som jag antar är det som kostar mest? Eller skaffa fodervärd tills er dotter kommer hem?

  • Anonym (M)

    Sen är väl det här inte för alltid. Ni kanske klarar den ekonomiska bördan ett tag och får ta igen det senare. Om 1-4 år har ni ju ingen försörjningsskyldighet längre, djur kanske dör osv. Skaffa er inte nya utgifter bara.

    Och se över er ekonomi om ni kan kapa någon annanstans. Abonnemang, tjänster tex. Se om ni har saker ni kan sälja. Dra ner på utemat och annat.

  • Meddelande borttaget
Svar på tråden Ersättningsskyldighet för placerat barn