Fru Modig skrev 2024-01-07 17:26:38 följande:
Tack för era svar och reflektioner. Det är inte gluten. Det har de kollat. På 1177 skriver läkaren ringa misstankar IBS. Sonen har autism och epilepsi och äter som han skal. Han föjt sin viktkurva perfekt hela livet. Det är nu sista året den pekar spikrakt nedåt. Trots näringsdrycker mm med både givet, kalorier och protein får han inte upp sin vikt. När jag kontaktade vården och var orolig vägde han 57 kg, sen eftee det gått ner gram efter gram och idag vägde han 54.3 kg
För ett år sen vägde han 65 kg. Så något måste ha hänt det sista året. Men förstår inte vad? Visst kan man gå ner i vikt av förstoppning men inte så mycket? Så orol att det ska vara cancer, typ KML (kronisk leukem) eller annat. När blir viktnedgången sku? Tycker redan det är det. Hans muskler är helt förtvinade och det är knappt så kalsongerna sitter kvar på kroppe. Hittills har läkarna varit lite tafatt. De har bara stirrat sig blinda på förstoppning och inte ens överväger att utesluta annat. Men han ska kanske göra koloskopi och gastroskop. Inväntar pter om några veckor då läkaren har semester först
För information: Det finns glutenintolerans och veteallergi, en del allmänläkare vet knappt ens att veteallergi finns och får inte heller lov att tolka resultatet av de proverna, det får bara allergiläkare göra på allergimottagning.
Så har de bara gjort det "vanliga" glutenintoleranstestet för om han har antikroppar mot transglutaminas så är det bara en del av utredningen vs vetekänslighet.
Det finns också de som absolut inte kan hålla vikten/ må bra om de får i sig minsta lilla vete men inte heller ger utslag på de antikroppstester för veteallergi som finns idag.
Vi som har någon form av veteallergi (och även särskilt känsliga med celiaki) måste äta naturligt glutenfri kost (NGF). Vi kan ofta inte äta det som bara är vanligt glutenfrimärkt eftersom det får innehålla 20 ppm gluten enligt dagens regler och det blir vi sjuka av.
Att helt undvika gluten är en stor utmaning för den som inte är van att veta vad de stoppar i sig, för tillsatser/råvaror som har sitt ursprung i vete finns i väldigt många saker som andra äter utan problem.