• JeBo82

    Fråga om flussmedel

    Hej! Jag arbetar som smyckestillverkare på heltid, har ingen utbildning som guldsmed men arbetet är detsamma. Jag kommer i kontakt med olika medel som är skadliga för fertiliteten och det ofödda barnet. Hur ska jag tänka med tillverkningen då? Jag har haft tre missfall sedan jag började jobba med detta. Har tre graviditeter som har gått bra då jag har arbetat som omsorgsassistent. Missfallen har skett i tidigt skede innan v 12. Nu denna graviditeten har jag tänkt mig för och inte exponerat mig lika mycket för flussmedlet och svavelsyra. Man använder ju även gasol. Vi har fläktsystem i arbetsrummet. Vi är i v 10+0 nu och jag blev sjukskriven halvtid förra måndagen. Jag har en enskild firma så arbetet innefattar även försäljning och så har vi kursverksamhet. Men själva huvuduppgiften är ju smidet då jag tillverkar. 

    Är det någon som har erfarenhet av dessa medel som har arbetat som smed? 

  • Svar på tråden Fråga om flussmedel
  • Litorina

    Hör med Arbetsmiljöverket om de har någon info. De har en del utredningar om kemiska hälsorisker. 


    Om du är arbetsgivare är du skyldig enligt lag att känna till de hälsorisker arbetet innebär och vilken skyddsutrustning som behövs. Du ska ha gjort en riskanalys och informerat de anställda och visat hur skyddsutrustningen ska användas. Men är du bara din egen och du själv så är det så klart din ensak hur du gör! 


    Kanske har du också ansvar för kursdeltagare vad gäller hälsorisker. 


    Men som sagt, AMV hade jag kollat med. 


    Vet inte om den här innehåller något du har nytta av: https://www.av.se/globalassets/filer/publikationer/kunskapssammanstallningar/halsoeffekter-av-gaser-och-partiklar-vid-svetsning-kunskapssammanstallningar-rap-2013-5.pdf

  • Idnor

    Hej! 
    Jag jobbar som konstnär i enskild firma och har haft liknande problem under graviditet. Jag fick då till mig från försäkringskassan att jag behövde ta kontakt med en arbetsmiljöspecialist för att göra en bedömning av min arbetsmiljö som kunde ligga till grund för att bevilja mig graviditetspenning pga risker i arbetsmiljön. Jag ringde min region som hade en egen enhet för arbetsmiljömedicin (kanske finns privat också?) För 300 kr gjorde en läkare specialiserad på arbetsmiljömedicin en utredning av hela min arbetsmiljö (även saker jag inte själv tänkt på). De gick igenom innehåll på varenda färgburk, lösningsmedel etc. Samt gick igenom tunga lyft, ventilation och arbetsställning. De produlter hon inte själv kände till på rak arm kontaktade hon en kemist om och återkoppla ett par dagar senare. Jag lärde mig jättemycket om arbetsmiljö och har haft jättemycket glädje av detta även fortsatt i mitt yrke. Jag fick ett intyg om riskerna i min arbetsmiljö och fick graviditetspenning resten av graviditeten. 

    Hoppas det löser sig för dig och att du får lika bra hjälp! Det är inte lätt ibland då man är egenföretagare, inte alltid att personal i vården och försäkringskassan har erfarenhet av ens situation då man har ett ovanligt yrke, och därför inte kan hjälpa en rätt. 

Svar på tråden Fråga om flussmedel