• Uppe

    Tonåring med autism (16 år) vil vara ensam hemma i julhelgen

    Hej - jag har en dotter på 16 som har fått diagnosen Infantil autism för 3 månader sen. En klok tjej som dock inte känner större behov för socialisering varken med kompisar eller os i familjen (mamma, pappa och tvillingbror). Hon trivs bäst ensam på rummet med våra två hundar där hon jobbar med läxor eller ser olika djurprogram på iPad. Undgår sociala tillställningar på gymnasiet och går aldrig på fest eller liknande. Diagnosen fick hon bland annat för att hon har tydliga problem med socialisering i skolan som inte har blivit tydliga för i nian eftersom vi bor i Danmark där skolorna var stängda under Corona - och hon trivdes som en fisk i vattnet med on-line undervisning i åttan - innan kraven blev för stora med grupparbete, redovisning i klassen osv.  


    Vi har en stuga som vi brukar åka till över julen och fira bara oss 4 och hundarna. I år har hon dock sagt att hon gärna bara vill stanna hemma - ensam. Vi får gärna åka iväg men hon orkar inte julen i år - och hon orkar inte vara tillsammans med oss. Så hon vill inte att vi stannar hemma för hennes skull - det är bara irriterande om vi också är hemma. 😊

    Det river ju i mamma-hjärtat 😊 men jag tycker ju också att hon är modig som vågar  gå emot strömmen och säja vad HON tycker hon behöver. 

    Finns det någon här som har varit i samma situation? Hur gjorde ni?

  • Svar på tråden Tonåring med autism (16 år) vil vara ensam hemma i julhelgen
  • Omicron

    Om jag jämför med vår situation, så är det nog dags att sluta övertala/tvinga till kontakt med familj/släkt. Det kommer kanske tillbaka något efter tonåren får man hoppas.

    Det viktigaste är att ni har koll på hur hon har det med depression och eventuella självskadetankar (som enligt min erfaring kan både orsakas och maskeras av autismen). Om det är osäkert, ska hon inte lämnas helt ensam över helgen. 

  • ABC73

    Jättebra att hon vet vad hon behöver. Håller dock med att det är viktigt att det inte finns något hon mår dåligt över om hon ska vara hemma själv. 

    Hur långt bort är stugan? Kan ni komma hem relativt snabbt eller har ni någon nära som kan hjälpa till vid behov? Kommer hon vara ok med att faktiskt höra av sig om hon behöver hjälp? Om inte, kan ett annat alternativ vara att ni firar hemma, men att hon faktiskt får vara ifred på sitt rum, och att hon vet om att ni inte har några förväntningar på att hon ska vara social? Misstänker att ett problem med stugan kan vara att ni kommer vara väldigt tätt inpå varandra, och det blir svårare för henne att dra sig undan och få vara ifred. 

    Är tanken att hundarna ska hålla henne sällskap, eller ska de följa med er? 

  • Sanna43

    Vilken 16 åring som helst vill väl hellre vara själv hemma och ta det lugnt än att vara med familjen 

  • Seven Costanza
    Sanna43 skrev 2022-11-29 17:48:31 följande:

    Vilken 16 åring som helst vill väl hellre vara själv hemma och ta det lugnt än att vara med familjen 


    Nja, just över julhelgen skulle jag säga att det är ovanligt oavsett ålder att vilja vara ensam. De allra flesta vill ju fira tillsammans med någon  på något sätt. 
  • Magical

    Jag har nu vuxna barn med autism ,som gärna har undvikit det mesta. I den åldern som ditt barn fick de göra som de ville. Det har varit jular eller andra tillställningar då vi stannat hemma för att det inte gått att få med dem, men till slut inser man att man inte kan sätta livet för alla andra "on hold" utan klarar de sig själva nåt dygn så ja, då har vi åkt utan  dem och både vi och de själva har upplevt det som en mycket bra lösning. 

Svar på tråden Tonåring med autism (16 år) vil vara ensam hemma i julhelgen