• Anonym (Arsenik)

    Hur kokar ni ris?

    Detta med arsenik i riset och livsmedelsverkets rekommendationer. Är det något ni tänker på i ert hem? Är det något ni ens varit medvetna om? Kan man på något sätt hålla sig uppdaterad när SLV går ut med nya rekommendationer (gällande allt, inte bara ris), eller får man hålla sig uppdaterad själv?

  • Svar på tråden Hur kokar ni ris?
  • Kawthar

    Koka ris på persiskt vis , dvs med vatten som hälls bort och sedan ångkokas. Då försvinner mycket av arseniken.

  • Kawthar
    MrsBlue skrev 2017-02-04 09:14:02 följande:

    Kan du skriva lite utförligare? Hur kokar man på persiskt vis, kryddor?


    Kolla in bloggen zeinaskitchen.se , där hittar du under fliken ris, flera beskrivningar på just persiskt ris och även andra goda recept :)
  • Anonym (Arsenik)
    Kawthar skrev 2017-02-04 09:00:33 följande:

    Koka ris på persiskt vis , dvs med vatten som hälls bort och sedan ångkokas. Då försvinner mycket av arseniken.


    Vatten som hälls bort är ju just det som slv rekommenderar. Men just persiskt ska jag ta en kik på någon dag, lät smaskigt!
  • Kawthar
    Anonym (Arsenik) skrev 2017-02-04 09:20:41 följande:

    Vatten som hälls bort är ju just det som slv rekommenderar. Men just persiskt ska jag ta en kik på någon dag, lät smaskigt!


    Ja det är väldigt gott och inte så "tungt" som ris annars kan vara, utan det blir väldigt lätt och luftigt .
  • Carambolan

    Beror på vilken typ av ris och vilken konsistens jag vill ha på det. Ibland kokar jag i mycket vatten som hälls av (pastametoden) och ibland med vatten som får koka in. Vi äter inte ris så ofta att jag är oroad över arseniken, hade kanske varit annorlunda om vi åt det var och varannan dag.

  • Nyfikna72

    Man ska nog äta lastbilslass med ris innan det kan anses vara farligt så man ska nog ta saker och ting i sitt rätta perspektiv också.......Föroreningar och ämnen kan man nog hitta i allt man äter och för att inte tala om luften vi andas. Stå bredvid en bil som är igång eller en rökare som bolmar på är nog mycket farligare än riset man äter på ett år.

  • Aniiee

    Som vanlig, höll jag på att säga. Alltså, vanligtvis i en riskokare. 

    Kokar jag ris på spisen gör jag som följer:
    1: Tvättar riset.
    2: Blötlägger riset i ca 30 mintuer
    3: Häller av riset, vilket tar ungefär en kvart.
    4: Kokar upp riset tillsammans med ca vatten, ca 1 del ris och 1.2 delar vatten.
    5: Kokar på låg värme i ca 13 minuter. No sneak peaks!
    6: Lyfter av kastrullen och ställer åt sidan i ytterligare ca 10 minuter (No, no sneak peaks!)
    7: Fluffar riset med en gaffel.

    OBS! Äter mest rundkornigt ris.


    Projekt 100 maträtter för under 30 kr per portion på g. Hittils 83. Bara 17 kvar.
Svar på tråden Hur kokar ni ris?