• Danneli

    Festlig kaka i långpanna, tack!

    Ska ha födelsedagskalas för mig och sambon i början av maj och skulle behöva förslag på någon lite festligare kaka i långpanna.
    Att den går snabbt och lätt att göra är ett plus

  • Svar på tråden Festlig kaka i långpanna, tack!
  • Frökenflitig

    finns massor goda och bra kakor för långpanna=)

    Silviakaka
    Mockarutor =kärleksmums
    Chokladkaka med maräng och marschmallowstäcke
    Har ett recept på en jättegod chokladkaka med fudgeaktigt täcke och mandelspån, hör av dig om du vill ha receptet.
    Drömtårta
    Rulltårta

  • Danneli
    Frökenflitig skrev 2010-04-23 18:42:35 följande:
    finns massor goda och bra kakor för långpanna=) Silviakaka Mockarutor =kärleksmums Chokladkaka med maräng och marschmallowstäcke Har ett recept på en jättegod chokladkaka med fudgeaktigt täcke och mandelspån, hör av dig om du vill ha receptet. Drömtårta Rulltårta
    Åh va mycket smaskigt! Nu börjar sötsuget komma smygande  
    Vill väldigt gärna ha receptet på den där chokladkakan!
  • IJAM

    Här finns massor att välja på. Lycka till!{#lang_emotions_tongue_out}

    Bullar i långpanna


    150 g smör


    5 dl mjölk (ljummen)


    1 pkt jäst (söt el vanl)


    1 ägg (+ 1 ägg till pensling)


    1 dl socker


    ½ tsk salt


    11-12 dl vetemjöl


    Fyllning


    150 g smör


    2 msk vaniljsocker


    3 dl florsocker


    100 g philadelphiaost


    Gör vanlig bulldeg. Jäs i bunke ca 30-40 min. Platta ut degen i långpanna. Gör 48 hål med


    fyllning i eller använd gärna sprits och tryck in fyllningen i degen. Jäs ca 15 min. Pensla med


    ägg, strö på pärlsocker. Gräddas ca 20 min, 200°.


    ****************************************************


    Skurna biskvier


    4½ dl strösocker


    3 ägg


    225 g smält smör


    4 dl vetemjöl


    1 msk vaniljsocker


    1 msk bakpulver


    4 msk kakao


    2 dl kokande vatten


    Görs som en vanlig sockerkakssmet. Grädda i långpanna 175° ca 25 min.


    Kräm att breda på kakan


    150 g mjukt smör


    2½ dl florsocker


    1 ägg


    100 g riven mandelmassa


    Bred krämen på kall kaka.


    Smält 100-150 g mörk blockchoklad med lite olja och pensla på kakan. Skär i bitar med varm


    kniv när chokladen stelnat lite.


    *******************************************************


    Morotskaka


    4 ägg


    4 dl socker


    4 dl vetemjöl


    2 tsk kanel


    2 tsk bikarbonat


    1 tsk vaniljsocker


    6 dl rårivna morötter


    200 g smält smör


    I långpanna : 175° ca 30 min I rund form: 175° ca 1 timme Philadelphiaglasyr 200 g smält


    avsvalnat smör 200 g philadelphiaost, rumsvarm 3 dl florsocker 2 tsk vaniljsocker saft och


    skal av en citron


    *******************************************************


    Smaskig kaka i långpanna


    2 ägg


    3 dl strösocker


    2½ dl vetemjöl


    1 tsk vaniljsocker


    2 tsk bakpulver


    3 msk kakao


    150 gr smält smör


    1½ dl kokande vatten


    Vispa ägg och socker, tillsätt resten.. Grädda i en smörad långpanna 15-20 min i 175 gr....låt


    svalna


    Glasyr


    150 gr smält smör


    2½ dl Florsocker


    1 ägg


    ½ paket kokos


    Bred på kakan och låt kallna Smält 1 stor ljus Marabou chokladkaka tillsammans med 2 msk


    matolja. Bred på kakan och låt den svalna. Skär den i lagom stora bitar (typ moccarutor)


    KLART!!!


    *********************


    Silviakaka


    2 ägg


    2 dl socker


    2 dl vetemjöl


    2 tsk bakpulver


    1 dl vatten


    Vispa ägg och socker. Blanda mjöl och bakpulver. Blanda allt och tillsätt vatten. Häll smeten i


    en smord och bröad form. Grädda i 175 grader i 45 minuter på nedersta falsen. Kräm: 100 g


    smör 1 dl socker 1 st äggula 2 tsk vanilinsocker ½ dl kokos Blanda alla ingredienserna i en


    kastrull och koka upp. Häll krämen över den varma kakan och låt sedan svalna. Tips! Gör


    dubbel sats och grädda i långpanna!!!!!!


    *********************


    Äppelsockerkaka - 14 bitar


    2 ägg


    2 dl strösocker


    75 g smält smör


    1 dl mjölk


    3 dl vetemjöl


    2 tsk bakpulver


    Äppelkompott:


    4-5 syrliga äpplen


    3 dl vatten


    1 dl strösocker


    1 msk saft av citron


    Maräng:


    3 äggvitor


    1½ dl strösocker


    Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker pösigt till sockerkakan. Blanda ner övriga


    ingredienser och rör smeten jämn. Grädda kakan i smord och bröad liten långpanna i ca 15


    minuter. Koka upp sockerlagen och lägg i de skalade och klyftade äppelbitarna och koka dem


    mjuka. Ta upp äppelbitarna och lägg dem på kakan. Häll lite av sockerlagen över så att kakan


    blir saftig. Sänk värmen till 175 grader i ugnen. Vispa vitorna till hårt skum. Vänd ner sockret


    och vispa ytterligare några minuter. Bred marängmassan över äpplena. Ställ in formen i ugnen


    tills marängen fått lite färg ca 8 minuter. Servera gärna med vaniljvisp. Äpplena kan bytas ut


    mot päron.


    *********************


    Biskvier i långpanna


    6 äggvitor


    4 dl strösocker


    4 hg malda hasselnötter


    3 - 4 hg smör


    6 dl florsocker


    6 äggulor


    225 g blockchoklad


    3 msk matolja


    Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Blanda försiktigt ner strösocker och hasselnötter i smeten.


    Lägg bakplåtspapper i en långpanna och bred ut smeten i pannan. Grädda i 225 grader i 15 -


    20 minuter. Låt bottnen kallna. Rör ihop smör, florsocker och äggulor till en smidig


    smörkräm. Bred krämen över bottnen och ställ kakan kallt. Smält blockchokladen och tillsätt


    oljan. Bred chokladblandningen över kakan och skär den i bitar; 2,5 x 2,5 cm.


    *******************************************************


    Falska potatisbakelser


    4 ägg


    4½ dl strösocker


    200 g margarin


    2½ dl mjölk


    3 tsk bakpulver


    3 tsk vanillinsocker


    6 dl vetemjöl


    Ägg och strösocker vispas pösigt. Rör i mjölk och smält margarin. Blanda i mjöl, bakpulver


    och vanillinsocker och rör smeten. Grädda i en form 30x40 cm. Har du en långpanna - gör 1½


    sats med smet. Grädda 200 grader, 15-20 minuter.


    Garnering:


    200 g rumsvarmt margarin


    2 dl florsocker


    Marsankräm


    Mandelmassa


    Kakao


    Rör ihop margarinet och florsockret med en elvisp. Gör Marsankräm på 3 dl mjölk och rör ner


    denna. Blanda detta noga. (Om du gör en långpanna, gör då dubbel sats av garnering). Bred


    krämen över den kalla kakan. Strö över ca 3 dl grovt riven mandelmassa. Sikta kakao över.


    Skär i bitar. Går utmärkt att frysa!


    *********************


    Maias äppelkaka


    3 dl vetemjöl


    2½ tsk bakpulver


    1½ dl socker


    1½ dl mjölk


    50 g smält margarin


    3-4 äpplen


    Kanel Socker


    Skala och klyfta äpplena. Blanda de torra ingredienserna, tillsätt mjölk och smör. Häll smeten


    i en form. Stick ner äppelklyftorna i kaksmeten. Strö över kanel och socker. Grädda 200


    grader i 30 minuter. Man kan göra tredubbel smet och göra den i en långpanna.!!!


    *********************


    Ananaskaka


    Ugn: 200°


    2 ägg


    2 1/2 dl socker


    1 1/2 dl kallt vatten


    3 dl vetemjöl


    2 tsk bakpulver


    3 dl krossad ananas


    Glasyr:


    2 msk smör


    1 dl socker


    1 ägg


    1 1/2 dl cocosflingor


    2 tsk vaniljsocker


    Vispa ägg och socker pösigt. Späd med vatten och blanda i mjöl och bakpulver. Häll smeten i


    smörad och bröad långpanna och grädda kakan ca 20 minuter. Gör under tiden glasyren.


    Smält smöret och blanda i övriga ingredienser. Glasyren ska sjuda, inte koka. Ta ut kakan,


    bred över den krossade ananasen och häll över glasyren. Grädda kakan några minuter till.


    Skär den i fyrkanter och servera kakan när den svalnat.


    *********************


    Mumsig Kokostosca


    200 grader C


    Blanda:


    4 ägg


    5 dl socker


    2 dl smält smör (ca 200 gr)


    7 msk kakao


    2 tsk vaniljsocker


    2 tsk salt


    3 dl mjöl


    Rör ihop allt till en jämn smet och bred ut i en smord och bröad långpanna


    (ca 28x35 cm). Grädda ca 15 min.


    Blanda i kastrull:


    1 påse kokos (200 gr)


    2 dl socker


    1 dl sirap


    1,5 dl grädde (t ex mellangrädde är helt OK)


    6 msk smält smör


    Rör ihop o låt sjuda i 5 min.


    Bred över kakan o grädda ytterligare ca 10 min


    Låt kakan kallna och skär den sedan i lagomt stora bitar


    *********************


    BÄRBAKELSER


    3 ägg


    1 1/2 dl socker


    3/4 dl vetemjöl


    3/4 dl kokos


    1 tsk bakpulver


    Fyllning: 2-3 dl mossade bär


    Garnering: 2 dl vispgrädde bär


    Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vete-mjöpulver. Häll smeten i en bakpappers-klädd


    långpanna, 30x40 cm. Grädda i 225 grader, 5-8 minuter. Stjälp upp kakan på papper som är


    lättsockrat och strött med kokos. Smaksätt de mosade bären med lite socker. Fördela över


    kakan och rulla ihop. Lägg rullen med skarven nedåt innan den skärs i skivor. Garnera med


    grädde och färska bär.


    ***********************************


    Vinbärskaka i långpanna Ingen onödig disk här! Hela smeten rörs ihop i smälta-smörkastrullen


    och på nolltid har man en stor sats jättegoda, lite sega rutor.


    200 g smält smör


    6 dl socker


    4 ägg


    6 dl vetemjöl


    1 tsk vanillinsocker


    1 påse mandelspån


    2-3 dl färska eller frysta vinbär


    Sätt ugnen på 175°C, lägg bakpapper i en långpanna. Smält smöret i en 2-liters kastrull Låt


    smöret svalna något och blanda sedan raskt i socker, ägg,mjöl och vanillinsocker. Bred ut


    smeten i långpannan, strö över mandelspån och ev hallon.


    *********************************


    KNÄCKIGA KAKOR


    Saftiga läckerbitar som glädjande nog är lättbakade. De har garanterat en strykandeåtgång.


    Kan frysas. Det här behövs till 1 långpanna:


    150 g smör eller margarin


    2 ägg


    3 dl strösocker


    1 msk vaniljsocker


    1 1/2 dl mjölk


    4 1/2 dl vetemjöl


    2 tsk bakpulver


    Glasyr:


    50 g smör eller margarin


    3 dl strösocker


    1 dl ljus sirap


    1 dl vispgrädde


    3 dl riven kokos


    Gör så här: 1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa ägg, socker och


    vaniljsocker pösigt. 2. Tillsätt mjölk och smält smör. Blanda mjöl och bak-pulver och vänd


    ner i smeten. 3. Lägg bakpapper i en långpanna och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen 10-12


    min. 4. Glasyr: Blanda samtliga ingredienser till glasyren i en kastrull och värm tills allt


    smält. 5. Ta ut kakan och bred på glasyren. Grädda ytterligare ca 12 min tills kakan fått färg.


    Ta ut och låt kallna.Skär i bitar.


    **************************************


    Leksandskaka


    Denna kaka är lite tyngre än en mjuk kaka men samtidigt inte som ett vetebröd. Går jättebra


    att baka i långpanna och att frysa


    2 kkp (3 dl) socker


    125 g smör


    2 kkp (3 dl) kall mjölk


    4-4,5 hg mjöl


    2 tsk mald kardemumma


    2 tsk bakpulver


    Socker och smör rörs ordentligt. Övriga ingrediensen blandas i. Hälls i smord, brödad form.


    Garneras med pärlsocker och hackad mandel. Gräddas i 175 grader i 45-60 minuter.


    *************************************


    Kaffekaka


    3 ägg


    1 1/2 dl socker


    1 dl potatismjöl


    1 tsk bakpulver


    FYLLNING:


    1 msk potatismjöl


    2 dl kallt kaffe


    1 dl florsocker


    1 tsk vaniljsocker


    50 g smör eller mjölkfritt margarin


    GARNERING:


    valnötskärnor chokladkaffebönor Vispa ägg och socker pösigt, gärna med elvisp. Blanda


    potatismjöl och bakpulver och sikta ner i äggpöset. Häll smeten i en med bakplåtspapper


    klädd liten långpanna, ca 20x30 cm. Grädda mitt i ugnen i 250°C, ca 5 min. Stjälp upp kakan


    på sockrat smörgåspapper. Dra bort bakplåtspapperet och låt kallna. Rör ut potatismjölet i


    kaffet i en kastrull. Tillsätt florsockret. Låt koka upp under omrörning. Smaka av med


    vaniljsockret och klicka i matfettet. Låt krämen kallna. Dela kakan mitt itu. Bred hälften av


    krämen på den ena bottnen och lägg den andra ovanpå. Bred över resterande kräm. Skär


    kakan i ca 24 bitar. Garnera varje bit med en valnötskärna samt två chokladkaffebönor.


    *************************************


    Dajmbitar


    Detta behövs:


    5 st ägg


    7,5 dl socker


    2,5 dl ljummet vatten


    7,5 dl vetemjöl


    5 tsk bakpulver


    Smörkräm:


    250 gr smör


    4 dl socker


    3 st äggulor


    2,5 tsk vaniljsocker


    3 st dubbeldajm


    Vispa ägg och socker poröst.Tillsätt allt det andra under omrörning. Häll smeten på


    bakplåtspapper i en stor långpanna. Grädda i 30 min i 175 gr. Nagga kakan efteråt. Blanda allt


    till smörkrämen i en kastrull. Låt sjuda tills den blir tjock. Bred krämen över den varma


    kakan. Strö på den krossade dajmen. Skär i passande bitar när den svalnat. Det blir många


    kakor och de är jättegoda!! Ett litet tips...krossa dajmen i en plastpåse med ex. en liten


    hammare....det brukar jag göra så slipper man göra rent skärbrädan sen.


    ******************************************


    HASSELRUTOR


    150 gr margarin


    1 dl socker


    2 äggulor


    4 dl vetemjöl


    Toscasmet:


    2 msk honung


    1 dl socker


    50 gr margarin


    1 dl grovt hackade hasselnötter


    Gör degen. Kavla ut den i en långpanna Grädda halvfärdig 8 min Ugn 175 gr. Bred


    toscasmeten över kakan Fortsätt grädda tills den fått färg Låt sen svalna och skär sen i rutor


    *********************************


    Nickans Halländska Äppelkaka


    En saftig äpplekaka utan matfett. Dubbel sats blir lagom i långpanna. Grädda då i 225ºC ca 15


    min.


    4 dl havregryn


    1-2 bittermandlar


    15 st sötmandlar


    1 dl vetemjöl


    1 msk bakpulver


    2 ägg


    2½ dl socker


    2 dl riven kokt, kall potatis


    4-6 syrliga äpplen


    1 msk kanel


    2 msk socker


    Hacka mandel och havregryn med kniven i matberedaren (eller mal dem om du inte har


    matberedare). Blanda det malda med vetemjöl och bakpulver. Vispa ägg och socker poröst.


    Blanda ner det malda. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 23cm i diameter. Skala


    äpplena kärna ur och skär dem i klyftor som vänds i kanel blandat med socker. Stick ner


    äppleklyftorna i smeten. Strö över kanel och sockerblandningen som blir över. Grädda i


    175ºC ca 55 min. Servera med vaniljsås, vaniljyoghurt eller glass som dessert eller som kaka


    till kaffe.


    *******************************


    Äppelkaka i långpanna


    200 graders ugn.C


    5 st Ägg


    4 ½ dl Socker


    4 ½ dl Vetemjöl


    3 tsk Bakpulver


    4-6 Äpplen skalas, klyftas och läggs på sockerkaks-smeten. Margarin hyvlas över, strö över


    kanel och sist pärlsocker


    *************************************


    Äppelkaka i Långpanna!


    2 ägg


    1 tsk salt


    3 1/2 dl socker


    6 dl mjöl


    3 dl matolja


    1 tsk vaniljsocker


    1 tsk kanel


    1 tsk muskot


    2 tsk bakpulver


    6 dl äppel tärningar


    GÖR SÅ HÄR Sätt ugnen på 175 grader Lägg alla ingredienser i en skål och blanda dem till


    en jämn smet.Bred ut smeten i en liten långpanna och grädda i ca 30 min eller tills kakan fått


    lagom färg serveras med vaniljsås grädde eller vanilj glass


    **************************


    ÄPPELKAKA I LÅNGPANNA


    Ingredienser: (1 Långpanna)


    -------------SMETEN---------


    9dl Vetemjöl


    1 1/2msk Bakpulver


    6 Ägg


    4dl Socker


    1 1/2 Citron; rivet skal av


    150g Smör; smält, avsvalnat


    3dl Mjölk


    ------------FYLLNING--------


    10 Äpple


    1dl Socker


    2tsk Kanel


    Relaterat boktips: Kökets trädgård Beskrivning: En långpanna blir ca 20-24 bitar. Smörj och


    bröa en lånpanna (drygt 30x40 cm). Sätt ugnen på 200°. Blanda mjöl och bakpulver i en skål.


    Vispa ägg och socker pösigt i en stor skål. Rör ner citronskalet, smöret och mjölken. Häll


    sedan i mjölblandningen, lite i taget, och rör till en slät kaksmet. Slå ut smeten i långpannan.


    Skala och kärna ur äpplena. Skär varje äpple i 6-8 klyftor. Blanda socker och kanel i en skål,


    vänd äppelklyftorna i socker-kanelblandningen. Stick ner äppelklyftorna i smeten i raka, täta


    rader tvärs över kakan. Grädda kakan mitt i ugnen ca 30 minuter - prova med en sticka när


    kakan känns genomgräddad. Ställ långpannan på galler och låt kakan svalna under en duk.


    *******************************


    Ingers kanelrutor


    ca 48 st lå:ngpanna 30 x 40 cm smör och ströbröd


    100 g smör


    2 1/2 dl socker


    1 ägg


    3 dl mjölk


    7 dl vetemjöl


    4 tsk bakpulver


    4 tsk vaniljsocker


    300 g smör


    3 dl socker


    4 1/2 dl havregryn


    1 1/2 msk kanel


    Smörj och bröa långpanna. Smält 100 g smör. Låt svalna. Rör smör och socker, tillsätt ägg.


    Rör ner mjölken växelvis med mjölet, väl blandat med bakpulvret och vaniljsockret. Häll


    smeten i långpannan. Lägg 300 g smör tillsammans med socker, havregryn och kanel i en


    stekpanna. Låt smälta under omrörning. Bred blandningen över smeten i långpannan. Grädda


    mitt i ugnen i 200°C ca 20 min. Låt svalna och skär i bitar.


    *************************************


    Rikards havrekakor


    300 g smör


    9 dl havregryn


    3/4 dl sirap


    2 1/2 - 3 dl socker


    4 msk vetemjöl


    3 tsk bakpulver


    Rör ihop allt. Grädda i långpanna, 175°C i 10 - 15 min.


    **********************************


    Nougatkaka


    Gör en sockerkaka som gräddas i långpanna. Hyvla över nougat när den är färdiggräddad och


    fortfarande varm. Smeta till lite med en kniv. Om man vill kan man slänga på kokos eller


    flakes eller strössel över nougaten.


    *********************


    Äppelsockerkaka/Päronsockerkaka - 14 bitar


    2 ägg


    2 dl strösocker


    75 g smält smör


    1 dl mjölk


    3 dl vetemjöl


    2 tsk bakpulver


    Äppelkompott:


    4-5 syrliga äpplen eller Päron


    3 dl vatten


    1 dl strösocker


    1 msk saft av citron


    Maräng:


    3 äggvitor


    1½ dl strösocker


    Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker pösigt till sockerkakan. Blanda ner övriga


    ingredienser och rör smeten jämn. Grädda kakan i smord och bröad liten långpanna i ca 15


    minuter. Koka upp sockerlagen och lägg i de skalade och klyftade äppelbitarna och koka dem


    mjuka. Ta upp äppelbitarna och lägg dem på kakan. Häll lite av sockerlagen över så att kakan


    blir saftig. Sänk värmen till 175 grader i ugnen. Vispa vitorna till hårt skum. Vänd ner sockret


    och vispa ytterligare några minuter. Bred marängmassan över äpplena. Ställ in formen i ugnen


    tills marängen fått lite färg ca 8 minuter. Servera gärna med vaniljvisp


    *********************


    Kladdkaka i långpanna


    4 ägg


    6 dl socker


    250 g smält smör


    3 dl mjöl


    2 tsk vaniljsocker


    6 msk kakao


    Vispa ägg och socker, tillsätt smält smör, tillsätt mjölblandning( mjöl, vaniljsocker, kakao.


    Bred ut på smörpapper (vik ev upp kanterna)i långpannan. Grädda 20 min 175 grader. Sikta


    florsocker över.


    *********************


    Saffranskaka/rutor:


    6 ägg


    200 g smör el margarin


    4 dl strösocker


    1 pkt saffran (½ g)


    1 msk vaniljsocker


    2 tsk bakpulver


    4½ dl vetemjöl


    ½ dl mjölk


    Glasyr:


    3 dl florsocker


    50 g smält smör el margarin


    2 msk vaniljsocker


    4 msk kakao


    2 msk kaffe


    Gör så här:


    Smöra och bröa en långpanna. Dela äggen och lägg vitorna i en skål. Spara gulorna i en annan


    skål. Stöt saffran i mortel. Vispa matfett och socker vitt och pösigt, tillsätt gulorna en i taget.


    Blanda ned saffranet. Vispa allt väl. Blanda mjölet med bakpulver och vaniljsocker. Sikta ned


    blandningen i smeten, växelvis med mjölken. Vispa vitorna till toppigt skum och vänd ned


    dem i smeten, bred ut smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen i 175°C ca 35 min.


    Känn med en sticka om den känns torr, då är kakan färdig. Låt kakan svalna under duk.


    Blanda under tiden glasyren och låt den stelna lite innan den breds över kakan. Skär kakan i


    trekanter eller rutor om Du vill.


    ***********************************


    Militär hemlighet


    2oo gram smör eller margarin


    4 dl socker


    6 ägg


    4 medelstora kokta kalla potatisar


    300 gram sötmandel


    12 bittermandlar


    rivet skal av en apelsin


    Till formen: margarin och mjöl


    Garnering: 250 gram mörk choklad block eller vanlig


    + 2 msk olja


    Beredning: Riv potatisen och mal mandeln, rör margarin och socker vitt och pösigt. Dela


    äggen och tillsätt gulorna en i taget. Tilssätt potatisen, mandeln och apelsinskalet. Vispa


    vitorna till hårt skum och vänd ner dem i smeten. Bred ut i den smorda och mjölade


    långpannan. Grädda i 20 - 25 minuter i 175 grader. Låt kakan kallna och bestryk den sedan


    med smält chocklad utrört med olja.


    Hoppas du ska bli nöjd


    ***********************************


    Ananaskaka


    Ugn: 200°


    2 ägg


    2 1/2 dl socker


    1 1/2 dl kallt vatten


    3 dl vetemjöl


    2 tsk bakpulver


    3 dl krossad ananas


    Glasyr:


    2 msk smör


    1 dl socker


    1 ägg


    1 1/2 dl cocosflingor


    2 tsk vaniljsocker


    Vispa ägg och socker pösigt. Späd med vatten och blanda i mjöl och bakpulver. Häll smeten i


    smörad och bröad långpanna och grädda kakan ca 20 minuter.


    Gör under tiden glasyren. Smält smöret och blanda i övriga ingredienser. Glasyren ska sjuda,


    inte koka.


    Ta ut kakan, bred över den krossade ananasen och häll över glasyren. Grädda kakan några


    minuter till. Skär den i fyrkanter och servera kakan när den svalnat.


    ***********************************


    Mintkaka


    6 dl socker


    5 dl vete


    3 tsk bakpulver


    2 tsk vanilj


    8 msk kakao


    200g margarin


    4 ägg


    3 dl hett vatten


    Blanda torra ing, tillsätt marg och de lätt uppvispade äggen. Rör i vattnet och häll smeten i


    smord och bröad långpanna.


    175 grader 40-60 min.


    Chokladglasyr av florsocker m chokladsmak (1 pkt),2 msk sm. margarin (det går bra att


    utesluta) och vatten smaksätt med pepparmintsoljan. Bred glasyren över kakan.


    ***********************************


    Chokladkaka med smörkräm och choklad


    3 dl socker


    2,5 dl vetemjöl


    1 tsk vaniljsocker


    2 tsk bakpulver


    2 msk kakao


    150 g smält margarin


    1,5 dl kokande vatten


    Smörkräm


    180 g grönt Bregott


    1 st ägg


    2 cm riven mandelmassa


    150 g florsocker


    Vispa smörkrämen till en vit smet som bredes


    över den avsvalnade kakan.


    Glasyr


    1 msk kokosfett/olja


    1 pkt mörk blockchoklar


    Bredes över den kalla kakan!


    ***********************************


    Lisbeths Aromkaka


    560 g socker vispa kraftigt


    4 st ägg


    700 g mjöl


    8 tsk bakpulver


    4 dl mjölk


    230 g smält margarin


    Dela smeten i tre delar och smaksätt enligt följande:


    1) 3 tsk kanel


    2) 1 msk kakao


    3) 2 tsk vaniljsocker


    Grädda delarna var för sig på bakplåtspapper i långpanna


    ca 8 minuter, 200 grader. Lägg ihop dem med smörkräm sedan de kallnat.


    Smörkräm


    200 g margarin


    1,5 msk kakao


    345 g florsocker


    2 tsk vaniljsocker


    6-7 msk starkt kallt kaffe


    Lägg smörkrämen mellan bottnarna och skär i rutor. Den blir ganska hög denna kaka. Låt den


    gärna stå till sig lite i kylen innan den skärs så att lagren inte faller isär sen när man skär den.


    ***********************************


    Mammas kolakaka i långpanna


    4 st ägg vispas


    3 dl socker


    250 g smält margarin


    3 dl mjöl


    1 tsk bakpulver


    180 grader. Låt svalna


    Glasyr


    1,5 dl grädde


    2,25 dl socker


    1,5 msk sirap


    1,5 msk smör


    1,5 tsk vaniljsocker


    Stormkoka glasyren i 8 minuter, bred sedan


    snabbt över kakan.


    ***********************************


    Ingers chokladrutor


    4,5 kkp mjöl


    3 dl socker


    1,5 kkp mjölk


    3 st ägg


    225 g smält margarin


    3 tsk vaniljsocker


    3 tsk bakpulver


    Grädda i smord och bröad långpanna, 175 grader näst nederst.


    Glasyr


    6 msk margarin


    7,5 msk kaffe


    2 msk kakao


    2 msk vaniljsocker


    300 g florsocker


    Strössel


  • Frökenflitig

    Sorry att du fått vänta på recepten, men nu kommer de äntligen! =)


    Marängrutor


     20 rutor


     


    100 g smör


    1 ½ dl florsocker


    2 äggulor


    1 ägg


    Rivet skal från 1 citron


    2 dl vetemjöl


    1 tsk bakpulver


    ½ dl mjölk


     


    Maräng


    2 äggvitor


    4 msk socker


     


    1.      Rör smör och socker riktigt mjukt. Tillsätt äggulorna, ett i taget och sist det hela ägget.


    2.      Riv skalet av citronen och rör ned det.


    3.      Blanda mjöl och bakpulver och rör i det. Tillsätt sist mjölken och rör till en jämn smet.


    4.      Vispa äggvitorna till ett hårt skum, tillsätt socker, lite i taget. Bred ut smeten i en bakplåtsklädd långpanna, 30x40 cm. Bred sedan marängen över.


    5.      Grädda i nedre delen av ugnen i 125 grader i ca 40 minuter. Får marängen för mycket färg, täck med aluminiumfolie.

  • Frökenflitig

    Mammornas ljusa kärleksmums


    20 bitar


    100 g smör


    2 ägg


    3 dl socker


    4 ½ dl mjöl


    2 tsk bakpulver


    2 tsk vaniljsocker


     


    Glasyr


    50 g smör


    500 g flocksocker


    Ca 2 msk vatten


     


    1.      Smält smöret och låt det svalna.


    2.      Vispa ägg och socker poröst.


    3.      Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker, rör försiktigt ner det i äggsmeten.


    4.      Häll sist i smöret och rör till en jämn smet.


    5.      Bred ut i en långpanna, 30x40 cm, och grädda i 175 grader i 20 min mitt i ugnen.


    6.      Smält smöret till glasyren, ha i florsockret och ca 2 msk vaten.


    7.      Bred ut detta över den ljumma kakan. Fördela strössel jämnt över kakan. Skär i rutor.

  • Frökenflitig

    Choklad- och marängrutor


    20 stycken


    50 g smör


    3 ägg


    3 dl strösocker


    2 ½ dl vetemjöl


    3 msk kakao


    2 tsk bakpulver


    100 g choklad


    1 ½ dl mjölk


     


    Maräng


    2 äggvitor


    1 ½ dl socker


    1 dl mini-marshmallows


     


    1.      Smält smöret och låt det svalna.


    2.      Vispa ägg och socker riktigt poröst, tillsätt mjöl, kakao och bakpulver.


    3.      Hacka chokladen och ha i den tillsammans med mjölk och smör.


    4.      Grädda i 20 min i 200 grader mitt i ugnen.


    5.      Vispa under tiden äggvitorna till ett vitt skum, tillsätt socker, lite i taget och vispa till en styv maräng.


    6.      Blanda i marshmallows och bred detta över kakan, grädda i ca 10 min till. Marängen ska börja få färg.

  • Frökenflitig
    Ullas godaste chokladkaka {#lang_emotions_tongue_out}

    Kakan
    200 g smör
    3 dl socker
    2 ägg
    1 dl kakao
    2 dl vetemjöl
    4 tsk vaniljsocker
    1 tsk bakpulver

    Glasyr
    2 dl vispgrädde
    2 dl socker
    2 msk sirap (jag hällde i lite extra sist och det blev väldans gott:P)
    100 g mörk blockchoklad
    100 g smör

    Smält smöret i en kastrull. Ta den av värmen och rör ner socker och ägg. Blanda kakao, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål och rör sedan när det i kastrullen (sikta gärna ner det så slipper du klumpar).

    Bred ut smeten i en långpanna (35x20 cm, jag använder en vanlig långpanna, går lika bra) med smort papper. Gräda i 175 grader i 15-20 min, kakan får inte bli för torr. Vänd kakan upp och ner på ett smörpapper. Dra försiktigt bort smörpappret från kakan.

    Gör glasyren. Blanda grädde, socker, sirap och blockchoklad i bitar i en kastrull. Låt koka under omrörning tills glasyren tjocknar och blockchokladen smält, 10-15 min (jag brukar koka den lite längre, tills den känns tjock). Tag kastrullen av värmen och vispa ner det kalla smöret i klickar. Bred glasyren över kakan och strö över flagad mandel.

    Låt kakan kallna i kylen, skär den i rutor.

    MUMS!!
  • Danneli

    Mumma! Chokladkakan lät ju hur smarrig som helst! Får bli en sådan och en vinbärskaka som IJAM la in recept på  


    Tack ska ni ha för hälpen!{#lang_emotions_flower}
Svar på tråden Festlig kaka i långpanna, tack!