Festlig kaka i långpanna, tack!
Ska ha födelsedagskalas för mig och sambon i början av maj och skulle behöva förslag på någon lite festligare kaka i långpanna.
Att den går snabbt och lätt att göra är ett plus
Ska ha födelsedagskalas för mig och sambon i början av maj och skulle behöva förslag på någon lite festligare kaka i långpanna.
Att den går snabbt och lätt att göra är ett plus
finns massor goda och bra kakor för långpanna=)
Silviakaka
Mockarutor =kärleksmums
Chokladkaka med maräng och marschmallowstäcke
Har ett recept på en jättegod chokladkaka med fudgeaktigt täcke och mandelspån, hör av dig om du vill ha receptet.
Drömtårta
Rulltårta
Här finns massor att välja på. Lycka till! Bullar i långpanna 150 g smör 5 dl mjölk (ljummen) 1 pkt jäst (söt el vanl) 1 ägg (+ 1 ägg till pensling) 1 dl socker ½ tsk salt 11-12 dl vetemjöl Fyllning 150 g smör 2 msk vaniljsocker 3 dl florsocker 100 g philadelphiaost Gör vanlig bulldeg. Jäs i bunke ca 30-40 min. Platta ut degen i långpanna. Gör 48 hål med fyllning i eller använd gärna sprits och tryck in fyllningen i degen. Jäs ca 15 min. Pensla med ägg, strö på pärlsocker. Gräddas ca 20 min, 200°. **************************************************** Skurna biskvier 4½ dl strösocker 3 ägg 225 g smält smör 4 dl vetemjöl 1 msk vaniljsocker 1 msk bakpulver 4 msk kakao 2 dl kokande vatten Görs som en vanlig sockerkakssmet. Grädda i långpanna 175° ca 25 min. Kräm att breda på kakan 150 g mjukt smör 2½ dl florsocker 1 ägg 100 g riven mandelmassa Bred krämen på kall kaka. Smält 100-150 g mörk blockchoklad med lite olja och pensla på kakan. Skär i bitar med varm kniv när chokladen stelnat lite. ******************************************************* Morotskaka 4 ägg 4 dl socker 4 dl vetemjöl 2 tsk kanel 2 tsk bikarbonat 1 tsk vaniljsocker 6 dl rårivna morötter 200 g smält smör I långpanna : 175° ca 30 min I rund form: 175° ca 1 timme Philadelphiaglasyr 200 g smält avsvalnat smör 200 g philadelphiaost, rumsvarm 3 dl florsocker 2 tsk vaniljsocker saft och skal av en citron ******************************************************* Smaskig kaka i långpanna 2 ägg 3 dl strösocker 2½ dl vetemjöl 1 tsk vaniljsocker 2 tsk bakpulver 3 msk kakao 150 gr smält smör 1½ dl kokande vatten Vispa ägg och socker, tillsätt resten.. Grädda i en smörad långpanna 15-20 min i 175 gr....låt svalna Glasyr 150 gr smält smör 2½ dl Florsocker 1 ägg ½ paket kokos Bred på kakan och låt kallna Smält 1 stor ljus Marabou chokladkaka tillsammans med 2 msk matolja. Bred på kakan och låt den svalna. Skär den i lagom stora bitar (typ moccarutor) KLART!!! ********************* Silviakaka 2 ägg 2 dl socker 2 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 1 dl vatten Vispa ägg och socker. Blanda mjöl och bakpulver. Blanda allt och tillsätt vatten. Häll smeten i en smord och bröad form. Grädda i 175 grader i 45 minuter på nedersta falsen. Kräm: 100 g smör 1 dl socker 1 st äggula 2 tsk vanilinsocker ½ dl kokos Blanda alla ingredienserna i en kastrull och koka upp. Häll krämen över den varma kakan och låt sedan svalna. Tips! Gör dubbel sats och grädda i långpanna!!!!!! ********************* Äppelsockerkaka - 14 bitar 2 ägg 2 dl strösocker 75 g smält smör 1 dl mjölk 3 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver Äppelkompott: 4-5 syrliga äpplen 3 dl vatten 1 dl strösocker 1 msk saft av citron Maräng: 3 äggvitor 1½ dl strösocker Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker pösigt till sockerkakan. Blanda ner övriga ingredienser och rör smeten jämn. Grädda kakan i smord och bröad liten långpanna i ca 15 minuter. Koka upp sockerlagen och lägg i de skalade och klyftade äppelbitarna och koka dem mjuka. Ta upp äppelbitarna och lägg dem på kakan. Häll lite av sockerlagen över så att kakan blir saftig. Sänk värmen till 175 grader i ugnen. Vispa vitorna till hårt skum. Vänd ner sockret och vispa ytterligare några minuter. Bred marängmassan över äpplena. Ställ in formen i ugnen tills marängen fått lite färg ca 8 minuter. Servera gärna med vaniljvisp. Äpplena kan bytas ut mot päron. ********************* Biskvier i långpanna 6 äggvitor 4 dl strösocker 4 hg malda hasselnötter 3 - 4 hg smör 6 dl florsocker 6 äggulor 225 g blockchoklad 3 msk matolja Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Blanda försiktigt ner strösocker och hasselnötter i smeten. Lägg bakplåtspapper i en långpanna och bred ut smeten i pannan. Grädda i 225 grader i 15 - 20 minuter. Låt bottnen kallna. Rör ihop smör, florsocker och äggulor till en smidig smörkräm. Bred krämen över bottnen och ställ kakan kallt. Smält blockchokladen och tillsätt oljan. Bred chokladblandningen över kakan och skär den i bitar; 2,5 x 2,5 cm. ******************************************************* Falska potatisbakelser 4 ägg 4½ dl strösocker 200 g margarin 2½ dl mjölk 3 tsk bakpulver 3 tsk vanillinsocker 6 dl vetemjöl Ägg och strösocker vispas pösigt. Rör i mjölk och smält margarin. Blanda i mjöl, bakpulver och vanillinsocker och rör smeten. Grädda i en form 30x40 cm. Har du en långpanna - gör 1½ sats med smet. Grädda 200 grader, 15-20 minuter. Garnering: 200 g rumsvarmt margarin 2 dl florsocker Marsankräm Mandelmassa Kakao Rör ihop margarinet och florsockret med en elvisp. Gör Marsankräm på 3 dl mjölk och rör ner denna. Blanda detta noga. (Om du gör en långpanna, gör då dubbel sats av garnering). Bred krämen över den kalla kakan. Strö över ca 3 dl grovt riven mandelmassa. Sikta kakao över. Skär i bitar. Går utmärkt att frysa! ********************* Maias äppelkaka 3 dl vetemjöl 2½ tsk bakpulver 1½ dl socker 1½ dl mjölk 50 g smält margarin 3-4 äpplen Kanel Socker Skala och klyfta äpplena. Blanda de torra ingredienserna, tillsätt mjölk och smör. Häll smeten i en form. Stick ner äppelklyftorna i kaksmeten. Strö över kanel och socker. Grädda 200 grader i 30 minuter. Man kan göra tredubbel smet och göra den i en långpanna.!!! ********************* Ananaskaka Ugn: 200° 2 ägg 2 1/2 dl socker 1 1/2 dl kallt vatten 3 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 3 dl krossad ananas Glasyr: 2 msk smör 1 dl socker 1 ägg 1 1/2 dl cocosflingor 2 tsk vaniljsocker Vispa ägg och socker pösigt. Späd med vatten och blanda i mjöl och bakpulver. Häll smeten i smörad och bröad långpanna och grädda kakan ca 20 minuter. Gör under tiden glasyren. Smält smöret och blanda i övriga ingredienser. Glasyren ska sjuda, inte koka. Ta ut kakan, bred över den krossade ananasen och häll över glasyren. Grädda kakan några minuter till. Skär den i fyrkanter och servera kakan när den svalnat. ********************* Mumsig Kokostosca 200 grader C Blanda: 4 ägg 5 dl socker 2 dl smält smör (ca 200 gr) 7 msk kakao 2 tsk vaniljsocker 2 tsk salt 3 dl mjöl Rör ihop allt till en jämn smet och bred ut i en smord och bröad långpanna (ca 28x35 cm). Grädda ca 15 min. Blanda i kastrull: 1 påse kokos (200 gr) 2 dl socker 1 dl sirap 1,5 dl grädde (t ex mellangrädde är helt OK) 6 msk smält smör Rör ihop o låt sjuda i 5 min. Bred över kakan o grädda ytterligare ca 10 min Låt kakan kallna och skär den sedan i lagomt stora bitar ********************* BÄRBAKELSER 3 ägg 1 1/2 dl socker 3/4 dl vetemjöl 3/4 dl kokos 1 tsk bakpulver Fyllning: 2-3 dl mossade bär Garnering: 2 dl vispgrädde bär Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vete-mjöpulver. Häll smeten i en bakpappers-klädd långpanna, 30x40 cm. Grädda i 225 grader, 5-8 minuter. Stjälp upp kakan på papper som är lättsockrat och strött med kokos. Smaksätt de mosade bären med lite socker. Fördela över kakan och rulla ihop. Lägg rullen med skarven nedåt innan den skärs i skivor. Garnera med grädde och färska bär. *********************************** Vinbärskaka i långpanna Ingen onödig disk här! Hela smeten rörs ihop i smälta-smörkastrullen och på nolltid har man en stor sats jättegoda, lite sega rutor. 200 g smält smör 6 dl socker 4 ägg 6 dl vetemjöl 1 tsk vanillinsocker 1 påse mandelspån 2-3 dl färska eller frysta vinbär Sätt ugnen på 175°C, lägg bakpapper i en långpanna. Smält smöret i en 2-liters kastrull Låt smöret svalna något och blanda sedan raskt i socker, ägg,mjöl och vanillinsocker. Bred ut smeten i långpannan, strö över mandelspån och ev hallon. ********************************* KNÄCKIGA KAKOR Saftiga läckerbitar som glädjande nog är lättbakade. De har garanterat en strykandeåtgång. Kan frysas. Det här behövs till 1 långpanna: 150 g smör eller margarin 2 ägg 3 dl strösocker 1 msk vaniljsocker 1 1/2 dl mjölk 4 1/2 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver Glasyr: 50 g smör eller margarin 3 dl strösocker 1 dl ljus sirap 1 dl vispgrädde 3 dl riven kokos Gör så här: 1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. 2. Tillsätt mjölk och smält smör. Blanda mjöl och bak-pulver och vänd ner i smeten. 3. Lägg bakpapper i en långpanna och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen 10-12 min. 4. Glasyr: Blanda samtliga ingredienser till glasyren i en kastrull och värm tills allt smält. 5. Ta ut kakan och bred på glasyren. Grädda ytterligare ca 12 min tills kakan fått färg. Ta ut och låt kallna.Skär i bitar. ************************************** Leksandskaka Denna kaka är lite tyngre än en mjuk kaka men samtidigt inte som ett vetebröd. Går jättebra att baka i långpanna och att frysa 2 kkp (3 dl) socker 125 g smör 2 kkp (3 dl) kall mjölk 4-4,5 hg mjöl 2 tsk mald kardemumma 2 tsk bakpulver Socker och smör rörs ordentligt. Övriga ingrediensen blandas i. Hälls i smord, brödad form. Garneras med pärlsocker och hackad mandel. Gräddas i 175 grader i 45-60 minuter. ************************************* Kaffekaka 3 ägg 1 1/2 dl socker 1 dl potatismjöl 1 tsk bakpulver FYLLNING: 1 msk potatismjöl 2 dl kallt kaffe 1 dl florsocker 1 tsk vaniljsocker 50 g smör eller mjölkfritt margarin GARNERING: valnötskärnor chokladkaffebönor Vispa ägg och socker pösigt, gärna med elvisp. Blanda potatismjöl och bakpulver och sikta ner i äggpöset. Häll smeten i en med bakplåtspapper klädd liten långpanna, ca 20x30 cm. Grädda mitt i ugnen i 250°C, ca 5 min. Stjälp upp kakan på sockrat smörgåspapper. Dra bort bakplåtspapperet och låt kallna. Rör ut potatismjölet i kaffet i en kastrull. Tillsätt florsockret. Låt koka upp under omrörning. Smaka av med vaniljsockret och klicka i matfettet. Låt krämen kallna. Dela kakan mitt itu. Bred hälften av krämen på den ena bottnen och lägg den andra ovanpå. Bred över resterande kräm. Skär kakan i ca 24 bitar. Garnera varje bit med en valnötskärna samt två chokladkaffebönor. ************************************* Dajmbitar Detta behövs: 5 st ägg 7,5 dl socker 2,5 dl ljummet vatten 7,5 dl vetemjöl 5 tsk bakpulver Smörkräm: 250 gr smör 4 dl socker 3 st äggulor 2,5 tsk vaniljsocker 3 st dubbeldajm Vispa ägg och socker poröst.Tillsätt allt det andra under omrörning. Häll smeten på bakplåtspapper i en stor långpanna. Grädda i 30 min i 175 gr. Nagga kakan efteråt. Blanda allt till smörkrämen i en kastrull. Låt sjuda tills den blir tjock. Bred krämen över den varma kakan. Strö på den krossade dajmen. Skär i passande bitar när den svalnat. Det blir många kakor och de är jättegoda!! Ett litet tips...krossa dajmen i en plastpåse med ex. en liten hammare....det brukar jag göra så slipper man göra rent skärbrädan sen. ****************************************** HASSELRUTOR 150 gr margarin 1 dl socker 2 äggulor 4 dl vetemjöl Toscasmet: 2 msk honung 1 dl socker 50 gr margarin 1 dl grovt hackade hasselnötter Gör degen. Kavla ut den i en långpanna Grädda halvfärdig 8 min Ugn 175 gr. Bred toscasmeten över kakan Fortsätt grädda tills den fått färg Låt sen svalna och skär sen i rutor ********************************* Nickans Halländska Äppelkaka En saftig äpplekaka utan matfett. Dubbel sats blir lagom i långpanna. Grädda då i 225ºC ca 15 min. 4 dl havregryn 1-2 bittermandlar 15 st sötmandlar 1 dl vetemjöl 1 msk bakpulver 2 ägg 2½ dl socker 2 dl riven kokt, kall potatis 4-6 syrliga äpplen 1 msk kanel 2 msk socker Hacka mandel och havregryn med kniven i matberedaren (eller mal dem om du inte har matberedare). Blanda det malda med vetemjöl och bakpulver. Vispa ägg och socker poröst. Blanda ner det malda. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 23cm i diameter. Skala äpplena kärna ur och skär dem i klyftor som vänds i kanel blandat med socker. Stick ner äppleklyftorna i smeten. Strö över kanel och sockerblandningen som blir över. Grädda i 175ºC ca 55 min. Servera med vaniljsås, vaniljyoghurt eller glass som dessert eller som kaka till kaffe. ******************************* Äppelkaka i långpanna 200 graders ugn.C 5 st Ägg 4 ½ dl Socker 4 ½ dl Vetemjöl 3 tsk Bakpulver 4-6 Äpplen skalas, klyftas och läggs på sockerkaks-smeten. Margarin hyvlas över, strö över kanel och sist pärlsocker ************************************* Äppelkaka i Långpanna! 2 ägg 1 tsk salt 3 1/2 dl socker 6 dl mjöl 3 dl matolja 1 tsk vaniljsocker 1 tsk kanel 1 tsk muskot 2 tsk bakpulver 6 dl äppel tärningar GÖR SÅ HÄR Sätt ugnen på 175 grader Lägg alla ingredienser i en skål och blanda dem till en jämn smet.Bred ut smeten i en liten långpanna och grädda i ca 30 min eller tills kakan fått lagom färg serveras med vaniljsås grädde eller vanilj glass ************************** ÄPPELKAKA I LÅNGPANNA Ingredienser: (1 Långpanna) -------------SMETEN--------- 9dl Vetemjöl 1 1/2msk Bakpulver 6 Ägg 4dl Socker 1 1/2 Citron; rivet skal av 150g Smör; smält, avsvalnat 3dl Mjölk ------------FYLLNING-------- 10 Äpple 1dl Socker 2tsk Kanel Relaterat boktips: Kökets trädgård Beskrivning: En långpanna blir ca 20-24 bitar. Smörj och bröa en lånpanna (drygt 30x40 cm). Sätt ugnen på 200°. Blanda mjöl och bakpulver i en skål. Vispa ägg och socker pösigt i en stor skål. Rör ner citronskalet, smöret och mjölken. Häll sedan i mjölblandningen, lite i taget, och rör till en slät kaksmet. Slå ut smeten i långpannan. Skala och kärna ur äpplena. Skär varje äpple i 6-8 klyftor. Blanda socker och kanel i en skål, vänd äppelklyftorna i socker-kanelblandningen. Stick ner äppelklyftorna i smeten i raka, täta rader tvärs över kakan. Grädda kakan mitt i ugnen ca 30 minuter - prova med en sticka när kakan känns genomgräddad. Ställ långpannan på galler och låt kakan svalna under en duk. ******************************* Ingers kanelrutor ca 48 st lå:ngpanna 30 x 40 cm smör och ströbröd 100 g smör 2 1/2 dl socker 1 ägg 3 dl mjölk 7 dl vetemjöl 4 tsk bakpulver 4 tsk vaniljsocker 300 g smör 3 dl socker 4 1/2 dl havregryn 1 1/2 msk kanel Smörj och bröa långpanna. Smält 100 g smör. Låt svalna. Rör smör och socker, tillsätt ägg. Rör ner mjölken växelvis med mjölet, väl blandat med bakpulvret och vaniljsockret. Häll smeten i långpannan. Lägg 300 g smör tillsammans med socker, havregryn och kanel i en stekpanna. Låt smälta under omrörning. Bred blandningen över smeten i långpannan. Grädda mitt i ugnen i 200°C ca 20 min. Låt svalna och skär i bitar. ************************************* Rikards havrekakor 300 g smör 9 dl havregryn 3/4 dl sirap 2 1/2 - 3 dl socker 4 msk vetemjöl 3 tsk bakpulver Rör ihop allt. Grädda i långpanna, 175°C i 10 - 15 min. ********************************** Nougatkaka Gör en sockerkaka som gräddas i långpanna. Hyvla över nougat när den är färdiggräddad och fortfarande varm. Smeta till lite med en kniv. Om man vill kan man slänga på kokos eller flakes eller strössel över nougaten. ********************* Äppelsockerkaka/Päronsockerkaka - 14 bitar 2 ägg 2 dl strösocker 75 g smält smör 1 dl mjölk 3 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver Äppelkompott: 4-5 syrliga äpplen eller Päron 3 dl vatten 1 dl strösocker 1 msk saft av citron Maräng: 3 äggvitor 1½ dl strösocker Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker pösigt till sockerkakan. Blanda ner övriga ingredienser och rör smeten jämn. Grädda kakan i smord och bröad liten långpanna i ca 15 minuter. Koka upp sockerlagen och lägg i de skalade och klyftade äppelbitarna och koka dem mjuka. Ta upp äppelbitarna och lägg dem på kakan. Häll lite av sockerlagen över så att kakan blir saftig. Sänk värmen till 175 grader i ugnen. Vispa vitorna till hårt skum. Vänd ner sockret och vispa ytterligare några minuter. Bred marängmassan över äpplena. Ställ in formen i ugnen tills marängen fått lite färg ca 8 minuter. Servera gärna med vaniljvisp ********************* Kladdkaka i långpanna 4 ägg 6 dl socker 250 g smält smör 3 dl mjöl 2 tsk vaniljsocker 6 msk kakao Vispa ägg och socker, tillsätt smält smör, tillsätt mjölblandning( mjöl, vaniljsocker, kakao. Bred ut på smörpapper (vik ev upp kanterna)i långpannan. Grädda 20 min 175 grader. Sikta florsocker över. ********************* Saffranskaka/rutor: 6 ägg 200 g smör el margarin 4 dl strösocker 1 pkt saffran (½ g) 1 msk vaniljsocker 2 tsk bakpulver 4½ dl vetemjöl ½ dl mjölk Glasyr: 3 dl florsocker 50 g smält smör el margarin 2 msk vaniljsocker 4 msk kakao 2 msk kaffe Gör så här: Smöra och bröa en långpanna. Dela äggen och lägg vitorna i en skål. Spara gulorna i en annan skål. Stöt saffran i mortel. Vispa matfett och socker vitt och pösigt, tillsätt gulorna en i taget. Blanda ned saffranet. Vispa allt väl. Blanda mjölet med bakpulver och vaniljsocker. Sikta ned blandningen i smeten, växelvis med mjölken. Vispa vitorna till toppigt skum och vänd ned dem i smeten, bred ut smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen i 175°C ca 35 min. Känn med en sticka om den känns torr, då är kakan färdig. Låt kakan svalna under duk. Blanda under tiden glasyren och låt den stelna lite innan den breds över kakan. Skär kakan i trekanter eller rutor om Du vill. *********************************** Militär hemlighet 2oo gram smör eller margarin 4 dl socker 6 ägg 4 medelstora kokta kalla potatisar 300 gram sötmandel 12 bittermandlar rivet skal av en apelsin Till formen: margarin och mjöl Garnering: 250 gram mörk choklad block eller vanlig + 2 msk olja Beredning: Riv potatisen och mal mandeln, rör margarin och socker vitt och pösigt. Dela äggen och tillsätt gulorna en i taget. Tilssätt potatisen, mandeln och apelsinskalet. Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner dem i smeten. Bred ut i den smorda och mjölade långpannan. Grädda i 20 - 25 minuter i 175 grader. Låt kakan kallna och bestryk den sedan med smält chocklad utrört med olja. Hoppas du ska bli nöjd *********************************** Ananaskaka Ugn: 200° 2 ägg 2 1/2 dl socker 1 1/2 dl kallt vatten 3 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 3 dl krossad ananas Glasyr: 2 msk smör 1 dl socker 1 ägg 1 1/2 dl cocosflingor 2 tsk vaniljsocker Vispa ägg och socker pösigt. Späd med vatten och blanda i mjöl och bakpulver. Häll smeten i smörad och bröad långpanna och grädda kakan ca 20 minuter. Gör under tiden glasyren. Smält smöret och blanda i övriga ingredienser. Glasyren ska sjuda, inte koka. Ta ut kakan, bred över den krossade ananasen och häll över glasyren. Grädda kakan några minuter till. Skär den i fyrkanter och servera kakan när den svalnat. *********************************** Mintkaka 6 dl socker 5 dl vete 3 tsk bakpulver 2 tsk vanilj 8 msk kakao 200g margarin 4 ägg 3 dl hett vatten Blanda torra ing, tillsätt marg och de lätt uppvispade äggen. Rör i vattnet och häll smeten i smord och bröad långpanna. 175 grader 40-60 min. Chokladglasyr av florsocker m chokladsmak (1 pkt),2 msk sm. margarin (det går bra att utesluta) och vatten smaksätt med pepparmintsoljan. Bred glasyren över kakan. *********************************** Chokladkaka med smörkräm och choklad 3 dl socker 2,5 dl vetemjöl 1 tsk vaniljsocker 2 tsk bakpulver 2 msk kakao 150 g smält margarin 1,5 dl kokande vatten Smörkräm 180 g grönt Bregott 1 st ägg 2 cm riven mandelmassa 150 g florsocker Vispa smörkrämen till en vit smet som bredes över den avsvalnade kakan. Glasyr 1 msk kokosfett/olja 1 pkt mörk blockchoklar Bredes över den kalla kakan! *********************************** Lisbeths Aromkaka 560 g socker vispa kraftigt 4 st ägg 700 g mjöl 8 tsk bakpulver 4 dl mjölk 230 g smält margarin Dela smeten i tre delar och smaksätt enligt följande: 1) 3 tsk kanel 2) 1 msk kakao 3) 2 tsk vaniljsocker Grädda delarna var för sig på bakplåtspapper i långpanna ca 8 minuter, 200 grader. Lägg ihop dem med smörkräm sedan de kallnat. Smörkräm 200 g margarin 1,5 msk kakao 345 g florsocker 2 tsk vaniljsocker 6-7 msk starkt kallt kaffe Lägg smörkrämen mellan bottnarna och skär i rutor. Den blir ganska hög denna kaka. Låt den gärna stå till sig lite i kylen innan den skärs så att lagren inte faller isär sen när man skär den. *********************************** Mammas kolakaka i långpanna 4 st ägg vispas 3 dl socker 250 g smält margarin 3 dl mjöl 1 tsk bakpulver 180 grader. Låt svalna Glasyr 1,5 dl grädde 2,25 dl socker 1,5 msk sirap 1,5 msk smör 1,5 tsk vaniljsocker Stormkoka glasyren i 8 minuter, bred sedan snabbt över kakan. *********************************** Ingers chokladrutor 4,5 kkp mjöl 3 dl socker 1,5 kkp mjölk 3 st ägg 225 g smält margarin 3 tsk vaniljsocker 3 tsk bakpulver Grädda i smord och bröad långpanna, 175 grader näst nederst. Glasyr 6 msk margarin 7,5 msk kaffe 2 msk kakao 2 msk vaniljsocker 300 g florsocker Strössel
Sorry att du fått vänta på recepten, men nu kommer de äntligen! =)
Marängrutor
20 rutor
100 g smör
1 ½ dl florsocker
2 äggulor
1 ägg
Rivet skal från 1 citron
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl mjölk
Maräng
2 äggvitor
4 msk socker
1. Rör smör och socker riktigt mjukt. Tillsätt äggulorna, ett i taget och sist det hela ägget.
2. Riv skalet av citronen och rör ned det.
3. Blanda mjöl och bakpulver och rör i det. Tillsätt sist mjölken och rör till en jämn smet.
4. Vispa äggvitorna till ett hårt skum, tillsätt socker, lite i taget. Bred ut smeten i en bakplåtsklädd långpanna, 30x40 cm. Bred sedan marängen över.
5. Grädda i nedre delen av ugnen i 125 grader i ca 40 minuter. Får marängen för mycket färg, täck med aluminiumfolie.
Mammornas ljusa kärleksmums
20 bitar
100 g smör
2 ägg
3 dl socker
4 ½ dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Glasyr
50 g smör
500 g flocksocker
Ca 2 msk vatten
1. Smält smöret och låt det svalna.
2. Vispa ägg och socker poröst.
3. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker, rör försiktigt ner det i äggsmeten.
4. Häll sist i smöret och rör till en jämn smet.
5. Bred ut i en långpanna, 30x40 cm, och grädda i 175 grader i 20 min mitt i ugnen.
6. Smält smöret till glasyren, ha i florsockret och ca 2 msk vaten.
7. Bred ut detta över den ljumma kakan. Fördela strössel jämnt över kakan. Skär i rutor.
Choklad- och marängrutor
20 stycken
50 g smör
3 ägg
3 dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
3 msk kakao
2 tsk bakpulver
100 g choklad
1 ½ dl mjölk
Maräng
2 äggvitor
1 ½ dl socker
1 dl mini-marshmallows
1. Smält smöret och låt det svalna.
2. Vispa ägg och socker riktigt poröst, tillsätt mjöl, kakao och bakpulver.
3. Hacka chokladen och ha i den tillsammans med mjölk och smör.
4. Grädda i 20 min i 200 grader mitt i ugnen.
5. Vispa under tiden äggvitorna till ett vitt skum, tillsätt socker, lite i taget och vispa till en styv maräng.
6. Blanda i marshmallows och bred detta över kakan, grädda i ca 10 min till. Marängen ska börja få färg.
Mumma! Chokladkakan lät ju hur smarrig som helst! Får bli en sådan och en vinbärskaka som IJAM la in recept på